Jag visste det!
avJag gjorde för något år sedan en dosha-bestämmelse av en indisk ayurvedisk professor. Otroligt intressant och lärorikt. Önskar att alla en dag får denna möjlighet. Professorn gav mig nya vinklar och perspektiv på min tillvaro. Enligt ayurvedan består människan av olika doshor, energitillstånd. Vanligt är att man präglas av vata, pitta eller kapha (luften/rymden, elden/vattnet och vattnet/jorden).
Jag är en pitta/vata.
Hela ayurveda teorin handlar om att hitta doshornas balans. Det handlar om hur vi lever, äter, sover, verkar i arbetet och i mänskliga relationer. Helt enkelt vad vi gör och om att skapa rätt fokus på det som är viktigt i tillvaron.
Jag har senaste dagarna börjat läsa och fördjupa mig i detta igen och när det gäller mat så finns det vissa rekommendationer och det är här som vissa saker gått upp för mig. Viss mat blir jag stressad av så är det bara (ex råa morötter). När jag läste kapitlet om vad som är bra för mig och mindre bra så drog jag därför på smil groparna.
Och det jag skall minska på är bla lök, pepperoni, rädisor, vitlök, grapefrukt, rött kött och starka kryddor.
En pitta skall äta lättsmält, naturligt söt mat. Jag mår toppen av att äta glass, äggvita, potatis, svamp, söta apelsiner , avokado, druvor, fikon, katrinplommon, kokosnöt, körsbär, melon, päron, russin, äpple, kyckling, räkor, tofu, linser söta kryddor som dill, kanel, mynta, saffran, vanilj och kryddnejlika. Men även den bittra som spenat och ruccola.
Och jag skall undvika kaffe… (svårt i mitt fall, är liksom uppvuxen på kokkaffe), sura citrusfrukter, salt och hårt kryddad mat.
Och ni som känner mig känner igen min inköpslista… hihihi! Jag visste det ingen LCHF, Gi eller annan diet för mig, det tror jag inte på. Jag tror på Yoga. Punkt på den!
Med värme
Anna