Arkiv för July 2012

- Sida 1 av 2

Alla dessa semester förväntningar…

av Anna Lindh

Är det så att ting, människor, du eller jag, vad som helst upplevs sällan som de är, utan istället som vi anser att de är?


När väljer vi att stå på jämlik fot med andra, när är vi förstående, accepterande och generösa? När anser vi oss bättre än andra, klokare? När anser vi oss mindre och underlägsna?
Hur är de situationer vi kommer i egentligen och de människor vi umgås med? Vi tror vi vet? Naturligtvis känner vi våra vänner och vår familj, säger vi kanske, och sedan får de lov att uppföra sig som vi förväntar oss. Men känner vi dem?


Hur ofta drömmer vi om att vara annorlunda, någon annan, istället för att tillåta det vi redan har i oss att komma till uttryck?
Verkligheten är bra i sig! Men kan vi se det när vi förväntar oss något annat? Om vi inte vågar öppna oss för saker och ting som de är, så hamnar vi i en konflikt mellan förväntningar och frustrationer, med följden vi inte ens kan överblicka – vi förlorar!
Allt som inte upplevts som det är, frustrerar oss. Inte sant? Detta för att det inte motsvarar våra förväntningar, önskningar och föreställningar. Vi är låsta i ett bestämt sätt att tänka och en attityd. Och det är denna attityd gentemot oss själva, gentemot livet och andra människor, som avgör om vi lever ett lyckligt eller olyckligt liv (under vår semester).

Med värme
Anna

Massage

av Anna Lindh

Skönhetsloftet! Bara namnet på Spa anläggningen gör en nyfiken.
Jag och älsklingen är på ett fantastiskt gästiveri i Dalarna och njuter av sköna sommardagar, varandras närvaro, underbar mat och dryck samt smider planer för framtiden. Vår höst 2012 och vår 2013 kommer nämligen att gå till världshistorien.


Jag tog i morse en avslappnande helkroppsmassage med en balanserande olja som jag tycker passar mitt sinne just nu. Det var ljuvligt och gav mersmak. Att få massage är ljuvligt. Jag känner varje gång jag ligger där att
min kropp jublar och mitt sinne blir lugnt och jag ställer mig återigen frågan varför jag inte gör detta oftare?

Med värme
Anna

En söndagstanke

av Anna Lindh

Om man hatar något kan man inte vinna mot det. Enda sättet att verkligen besegra något är, vilket jag tror på, att älska det.


Fundera på det idag. Det gör jag!

Trevlig söndag
Anna

Inre stillhet

av Anna Lindh


Jag vill dela med mig av en enkel meditationsövning som jag gör varje dag. Helst på morgonen.

Sätt dig till rätta i en stol eller i meditationsställning. Se till att ryggen är rak. Det är viktigt att du sitter still och avspänd under hela meditationen. Slut ögonen och fall till ro.
Börja lyssna på omgivningen. Lyssna i alla riktningar. Hör allting omkring dig, alla ljud, i alla riktningar. Hör alla ljud på en gång, hela tiden, inte bara ett ljud, utan alla ljud – som en helhet.
Medvetandet är som ett ljus, som lyser i alla riktningar, det lyser på allt utan att föredra det ena framför det andra. Medvetandet uppfattar allting med samma intresse, ingenting framhävs, ingenting skjuts undan, lägg märke till bilen på gatan och fågeln som sjunger, på samma gång som klockans tickande och grannens radio och TV. Uppfatta allting omkring dig, alla ljud på en gång.
Gör detta 5-20 minuter tills du känner dig närvarande.

Lycka till!
Anna

Vad är asanas?

av Anna Lindh


Asanas är den del inom yogan som är mest känd i västvärlden. Själva ordet asana kommer från sanskrit ordet ”Aas”, vilket betyder existens. I praktiken är det klassiskt sett kroppsställningar som utförs långsamt och där man håller samma position en längre stund. Numera finns det många varianter av yoga som tolkar asanas på olika sätt vilket innebär t.ex. att en asana inte alltid hålls en längre stund. Den klassiska indiska texten Hatha Yoga Pradipika skriver att asana åstadkommer såväl fysisk som psykisk stabilitet, hälsa och känsla av lätthet i kroppen.

Trots att de flesta tror att yoga är lika med asanas/ställningar är det bara en liten del av hela yogan. I Patanjali Yoga Sutras som är den första fullständiga texten om yoga kommer asanas som steg nummer 3. Det första steget av åtta är yama som behandlar hur människan bör interagera med den yttre världen, medan steg nummer 2 är niyama som handlar om hur man bör arbeta med sin egen inre värld.

Patanjali definierar asana som en stabil och bekväm ställning. En asana består av tre steg där det första är att inta positionen, det andra själva ställningen och det tredje är att släppa positionen. Patanjalis definition innebär att när man intar och släpper ställningen ska man göra det med sakta och stabila rörelser. När man rör sig på detta sätt tränas musklerna och hjärnan. Man får en större medvetenhet över sin kropp och sina rörelser. Snabba och plötsliga rörelser ska undvikas, speciellt eftersom de kan skada en kropp som inte är uppvärmd. Man ska utföra en asana efter bästa förmåga, alltså aldrig forcera en ställning. Alla asanas är inte svåra utan det finns olika svårighetsgrader och de flesta asanas kan en majoritet utföra. Det viktiga är inte hur flexibel man är och hur mycket man kan böja sig i en asana utan med vilken medvetenhet och intresse man utför en asana. Det är när man utför yoga med medvetenhet som resultaten kommer.

Ställningar inom aerobics och gymnastik med sina snabba rörelser är alltså inga asanas. Det innebär ingen stabilitet och ingen bekvämlighet. I dessa motionsformer ligger det egentliga fokuset på att utföra flera positioner inom ett kort tidsintervall och att stretcha kroppen till maximum utan komfort.

Asanas å andra sidan är annorlunda då man intar ställningen med sakta och kontrollerade rörelser, håller ställningen med stabilitet, komfort och avslappning samt släpper ställningen sakta och kontrollerat. En stor skillnad ligger också i andningen där man vid snabba rörelser inte har någon kontroll över sin andning och i asanas som utförs sakta kontrollerar man andningen. När man utför asanas ökar den endokrina och hormonella aktiviteten vilket inte är fallet med vanlig motion. Till att börja med kan det vara svårt att inta ställningar sakta och att känna sig bekväm i slutpositionen. Därför är utvecklingen inom asanas klassificerad i fyra nivåer. De är som följer:

I den första nivån ligger fokus på att uppnå stabilitet i musklerna, oavsett om de är spända eller avslappnade. Tanken är att stabilisera kroppen och dess processer.
När stabiliteten i musklerna är uppnådd i en asana är nästa steg att känna sig bekväm i den. Man ska kunna behålla ställningen bekvämt och känna lätthet.
Därefter ska man kunna slappna av musklerna, vilket leder till att man upplever ännu mera stabilitet och bekvämlighet. När musklerna är avslappnade blir sinnet också lugnt och avslappnad.
När man uppnått dessa tre steg kan man i ställningen fokusera på meditation och högre nivåer av upplevelser blir möjliga.
När man klarar av alla dessa fyra steg anses man ha bemästrat asanas på riktigt, vilket leder till perfektion på den fysiska och mentala nivån. Det sägs att man ska kunna behålla en asana i tre timmar utan att bli obekväm. Generellt så räcker det med att hålla en asana i minst 20 sekunder. Efter denna tid så stimuleras nervsystemet vilket leder till att musklerna börjar slappna av. Denna avslappning innebär att man kan sträcka musklerna ännu mera. T.ex. om man utför framåtböjning i fem minuter kan man komma längre ner än vad man kan med kraft från början. Om man försöker tvinga musklerna att sträcka mer och längre från början spänns de och flexibilitet kan inte uppnås.

Positiva effekter av asanas i vårt dagliga liv är ökat effektivitet, uthållighet, förbättrat immunförsvar, lugnt och tyst sinne, förbättrat blodflöde till interna organ, lättare att uppnå kontroll över våra känslor och förbättrad attityd. Efter hand minskar också pulsen och blodtrycket.

Det finns olika sätt att klassificera asanas. De två huvudsätten utgår från dess funktion eller från den förställning som behövs för att inta ställningen. Uppdelning enligt funktion är:

Meditativa ställningar som t.ex. Padmasana, Vajrasana och Siddhasana,
Ställningar för att förbättra hälsan som Matsyendrasana och Sarvangasana
Avslappnande ställningar som Shavasana och Makrasana.
Uppdelningen enligt förställningen är:

Liggande på ryggen som krävs för asanas som Sarvangasana, Halasana och Chakrasana.
Liggande på magen som i asanas Bhjangasana, Shalabhasana och Dhanurasana.
Sittande position som är grunden i asanas som Padmasana, Paschimottasana och Vajarasana.
Stående position som i asanas Trikonasana, Veerasana och Vrikshasana.

Med värme
Anna

Exhale only love!

av Anna Lindh


När jag springer, går, handlar, umgås med barnen, sitter i möte osv så eftersträvar jag att ha den tanken i huvudet.

Med värme
Anna

Slösa inte!

av Anna Lindh


Slösa inte bort din energi på onödigheter! Till exempel varför gå och irritera sig på sådant man inte kan göra något åt och dessutom svära och leva rövare för det. Du läcker själv bara ut din egen ädla livsenergi. Varför? Till viken nytta?
Jag tänker mig att jag har fått en skål av livsenergi och den skålen värdesätter jag högt. Varje sak jag gör under min dag görs bara i syfte att förädla och förfina min energi så att jag som person kan stråla och ge av mig själv i gott och ädelt syfte till de i min omgivning så att dagarna blir positiva spiraler. Tänk om alla kunde tänka lite mer så? Tänk vad fridfullt och harmoniskt vi skulle leva sida vid sida här på jorden? Jag önskar det högt och av hela mitt hjärta!

Med värme
Anna

Agnisara

av Anna Lindh

Agnisara – den som stimulerar elden.


Stå med lätt särade ben och andas normalt några andetag. Andas därefter ut helt, fäll i höften och stöd händerna på knäna med raka armar, titta in mot bröstet så att hakan gärna vidrör bröstet. Håll andan och använd det vakuum som uppstår att suga in magen inåt och uppåt så att det bildas en hålighet under revbenen. Håll den så länge du kan. Res dig sakta upp och andas sedan in.
Agnisara ger lindring vid stress. Den är till nytta för matsmältningen och stärker dess organ.
Testa gärna detta men ej direkt efter du ätit. Låt det gå 3-4 timmar efter en stor måltid innan du praktiserar Agnisara.

Lycka till!
Anna

Kråkgång

av Anna Lindh


Sitt på huk med händerna på knäna. Promenera runt i rummet i ställningen. Sätt först hälarna i golvet. Rulla sedan fram på hela fotsulan. Gå om möjligt helt ned i ställningen för varje steg. Kråkgång gör knäna och höfterna smidiga. Testa?!

Med värme
Anna

Rädslor

av Anna Lindh

Att bära på rädsla och oro begränsar oss i livet. Inte bara möjligheten att kunna leva livet fullt ut utan även möjligheten till andlig utveckling och sinnes ro. Jag bär på rädsla och en hel del oro och blir lite då och då riktigt arg och besviken på mig själv för det.

Det finns ett ordspråk som lyder; Att våga är att förlora fotfästet för en stund. Att inte våga är att förlora sig själv.
Ett ordspråk som man kan ge en stunds eftertanke.


Jag tycker att det är jobbigt att vara rädd och orolig. Det tar så ofantligt mycket energi och jag är liksom lite less på mig själv för det… Jag har därför bestämt mig för att våga lite mer i livet. Våga att inte vara rädd och orolig. Våga tappa fotfästet.

Jag vågade! Jag flög fri som en fågel 80 meter upp i luften svävande över vackra Köpenhamn. Utsikten var magnifik!

För första gången i mitt liv köpte jag nämligen ett åkband. Och då skall ni veta att jag aldrig satt mig i en berg och dalbana på de senaste 30!!! åren. Min mor tvingade mig en gång som barn att åka med henne, i gott syfte för hon trodde jag skulle älska det. Men jag grät. Men nu tillsammans med mina änglar så vill jag. Jag vill våga! Jag vill inte vara rädd! Jag vill leva livet fullt ut vid deras sida. Och det gav mersmak.

Med värme
Anna

Sida 1 av 2
  • Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Emma Lindström och Emelie Perdomo
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB