Startsida / Inlägg

Meditationsövning

av Anna Lindh

Bilden är från min yogaklass på stranden i Monte Gordo. Underbar plats för att yoga och meditera.


Att meditation ger ett välbefinnande och är avstressande är något som de flesta av oss känner till. Men hur gör man? Många av er frågar. Ja, visst kan man gå på kurser och lära sig en massa olika tekniker och metoder. Men det finns enklare modeller som egentligen bara kräver lugn o ro, en stol och lite tid.

Välj en tid då du vet att du med största sannolikhet får vara ifred och hitta en lugn plats. Stäng av telefonen och musik eller andra typer av distraherande ljud – det ska vara tyst och inget som kan pocka på din uppmärksamhet.

• Sätt dig så till rätta på en stol, eller på din yogamatta. Sitt rakt, med huvudet och halsen i bekväm ställning – titta framåt.

• Slut nu ögonen och lägg händerna på knäna. Koncentrera dig nu på din andning. Sakta andas du tyngre och tyngre, ända ner i magen ska inandningen nå, använd magen/diafragman för att ta tag i andningen. Följ andningen in och ut direkt utan uppehåll, gör detta i någon minut. Tänk att dra ner andningen ner i magen, sedan ut igen om och om igen.

• Förflytta nu koncentrationen till att fokusera på ditt ansikte. Slappna av i olika muskelgrupper, pannan, ögonen, o.s.v. slappna av i käkarna, låt tungan ligga slappt i munnen. Gå vidare igenom kroppen, med att stanna till vid axlarna, se till att du slappnar av där. Sedan i händerna och fingrarna – vidare till bröst, mage, slappna av och släpp på alla spänningar. Gå vidare till lår, knä, anklar för att slutligen slappna av i fötterna.

• Fokusera nu på andningen igen, se till att du håller en regelbunden lugn andning. Under varje inandning så lägger du till ljudet; såuuu utan att röra läpparna. När du andas ut, så säger du hmmmm utan att röra på läpparna. Låt detta nu fortlöpa under 5-10 minuter, under tiden som du säger; såuuu vi inandning och hmmmm vid utanding, allt utan att du använder läpparna.

• Ta kommando över dina tankar under övningen. Om bekymmer eller andra typer av distraktioner kommer, låt dem komma men släpp dem sedan igen, så att du kan koncentrera dig på andningen och ljuden igen.

• När det är dags att sluta ska du ta ett par riktigt djupa in- och utandningar för att slutligen öppna ögonen.

Övningen är till för att du ska släppa på kontrollen och befria sinnet från en massa negativa tankebanor. Att släppa taget, är kanske en av de svårare sakerna att lära sig, men ett måste för att må bättre.

Lycka till
Anna

 • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Jenny Åsell och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB