Startsida / Inlägg

Charlie är ett geni!

av Alex Schulman
bild[23].jpg

Charlie blir allt klokare för varje dag som går. Till exempel: Jag har upptäckt en början till ett simultantänkande hos henne. När vi ligger i badet händer det numera titt som tätt att hon klöser min kind med stor koncentration samtidigt som hon håller ett vakande öga på ankan så att den inte guppar iväg. Hon är klok, den här tjejen!

Men nu står vi inför det som kallas “6-månaderskontrollen”. En barnläkare ska på olika sätt kontrollera att allt står rätt till med vår Charlie. Jag ser det inte som en “kontroll”. Jag ser det som ett prov. Det är bara några dagar kvar till detta prov och jag tänker på det alltmer. Tänk om Charlie flunkar på provet? Tänk om läkaren hummar och ser bister ut och mumlar “nej, det här var inte sörskilt imponerande…”.

Vi har diskret undersökt vilka moment som finns med i denna kontroll. En BVC-sköterska berättade häromdagen att en uppgift som Charlie måste klara är att hålla ett föremål i ena handen och sedan lägga över samma föremål i den andra. Jag och Amanda försökte se ointresserade och blasé ut när vi hörde det, men vi rusade hem och placerade Charlie på stora mattan. Och så satte vi oss ner på knä med henne. Gav henne en kloss, som hon höll i ena handen. Och så peppade vi henne att byta hand.

Byt hand nu då, Charlie!
Ja, byt hand!
Kom igen, det här kan du!
Byt nu då!
Byt, byt, byt!

Charlie tittade på oss ointresserat. Och så tittade hon ner på klossen. Vägde den i handen. Undersökte den. Och så förde hon långsamt klossen mot den andra handen. Jag och Amanda andades inte. Vi viskade. “Bra. Lägg över den nu, Charlie.”

Charlie övervägde sina möjligheter en stund, men bestämde sig för att behålla klossen i samma hand. Förtvivlan! Hade det varit Ferdinand hade detta varit tillfället då jag rev sönder mitt hår och slet upp bröstet. Men så gjorde hon plötsligt ännu ett närmande med klossen. Långsamt började hon fingra på den med andra handen. Och så, efter någon minuts fullständig tystnad, lade hon över klossen i den andra handen.

Som vi skrek.
Som vi jublade!
Charlie blev förskräckt och började gråta vilt.

Men vilken glädje.
Charlie klarade provet.
Hon är ett geni.
Hon ÄR ett geni.


 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Fred Balke och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB