Veckans husmorstips: Gör din egen deo!

Sedan det här inlägget skrevs har Retromania flyttat till www.retromania.se. Klicka på länken och häng med dit du också, vetja!

 

Ekologisk-deo

Ingen kan väl ha undgått snacket om innehållet i köpta deodoranter. Medan somliga menar att det finns forskningsrapporter som talar emot att aluminium och andra kemikalier skulle vara farligt att ha i en deo så säger andra att det finns forskningsrapporter för hur skadligt det är.

Vad vet jag? Det enda jag vet är vad som känns bra för mig, och det är att undvika köpt deo. Det man inte vill stoppa i munnen känns knäppt att smeta in på sin hud liksom, när man vet hur bra huden är på att ta upp saker.

Hittills har jag använt mig av bergskristall och tyckt att det funkar okej, men nu har jag börjar tillverka min egen och det är så busenkelt (plus att den är så effektiv) så jag tycker liksom inte att det finns något försvar att låta bli. Jag fundera på om inte det ska bli årets julklapp till släkt och vänner faktiskt. Härligt, välluktande deo i en fin burk!

För er som också vill tillverka finfina julklappar eller ha till er själva, kommer receptet här:

 

Retromanias superdeo

1 msk kokosolja
1 msk majsstärkelse
1 msk bikarbonat
ev några droppar eterisk olja

(beroende på hur mycket deo du vill ha kan du byta ut måtten. det viktiga är att det är lika delar av allt)

Egen deo 3

Smält kokosoljan i ett vattenbad. Häll sedan i en skål.

Egen deo 2

Blanda stärkelse och bikarbonat i en skål.

Egen deo 4

 

Sikta ner torrvarorna i den smälta oljan. Rör under tiden.

Egen deo 5

Avsluta med att droppa i ett par droppar eterisk olja, om du vill att den ska dofta.

Egen deo

Häll blandningen i en ren och torr burk. Ställ svalt. När du ska använda, ta en liten klick med sked eller fingret, låt den smälta i handen och smörj in där du vill att den ska verka.

Det som skiljer egengjord deo mot köpta är att de egengjorda inte täpper till porerna. Du slutar alltså inte att svettas! Men det som luktar illa när man svettas är när bakterier tillkommer och det är dessa som bikarbonaten tar död. Stärkelsen i sin tur hjälper till att ”fånga upp” svettet.

Jag upplever att man behöver en övergångsfas när man går över från vanlig till egen deo, just eftersom det känns ovant att man plötsligt inte är helt igentäppt i sina porer. Den spontana känslan blir kanske att deon inte funkar. Men ge det lite tid, som sagt.

Lycka till!

 

 

 

 

Fler blogginlägg från Retromania

Senaste artiklarna från Härligt Hemma