7 Ikea-möbler som är värda mer än du tror

Sedan det här inlägget skrevs har Retromania flyttat till www.retromania.se. Klicka på länken och häng med dit du också, vetja!

 

Hejda dig, innan du åker till återvinningsstationen med de gamla möblerna i källaren. Kanske har du en Ikea-skatt där utan att du vet om det. På senare år har intresset för somliga av möbeljättens favoriter ökat stort. Och med ett ökande intresse har också värdet skjutit i höjden. Retromania har plockat fram några av de gamla Ikea-klassikerna som du kan tjäna storkovan på!

1. VILBERT

VilbertI början av 90-talet formgav den danska designern Verner Panton stolen Vilbert för IKEA. Eftersom den blev en flopp togs den snart ur sortimentet. Den begränsade upplagan har säkerligen bidragit till att stolen är väldigt eftertraktad idag och priset som ursprungligen låg på 675 kronor 1993 har nu ökat till mellan 3 000–4 000 kronor på landets auktioner. Bild: Bukowskis.

2. ÅKE

Åke1944 ritade Philip Arctander muslingestolen, men eftersom han inte mönsterskyddade sin modell kopierades den snart av flera andra företag. Ikea var bland de företag som inspirerades att rita en egen variant av stolen. Modellen döptes till Åke och kostade 118 kronor i 1954 års katalog. Idag går Muslingestolar för hundratusentals kronor (det engelska auktionshuset Phillips i England fick 1,5 miljoner kronor för ett par!) och även Åke är värd en hel del. Bild: Bukowskis.

3. NATURA

NaturaFåtöljen Natura, med stomme i furu och cognacfärgad läderklädsel, av Karin Mobring, är liksom sin systerfåtölj Amiral två populära designklassiker från IKEA. Fåtöljen Natura kostade 659 kronor när den lanserades 1977. Nu går den för mellan 2 500 – 4 000 kronor på auktion. Bild: Bukowskis.

4. LADOGA

LagodaSideboard Ladoga i jakarandefanér formgavs för IKEA 1967 och är på grund av sin sobra stil en av de IKEA-möbler som är hett eftertraktade på andrahandsmarknaden i dag. Ett Lagoda i gott skick kan gå för uppemot 6 000 kronor på auktion. Bild: Bukowskis.

5. PS-FÅTÖLJ AV MATS THESELIUS 

Mats TheseliusKarmstolarna i rotting från IKEAs PS-kollektion i design av Mats Theselius är inte särskilt gamla men har ändå ökat lavinartat i värde sedan de kom. I fint skick och brickmärkt går den för 2 000 – 4 000 kronor på auktion idag. Bild: Bukowskis.

6. IMPALA

ImpalaImpala-serien med soffa och fåtöljer av Gillis Lundberg, tillverkad av Bröderna Granstrand, Skillingaryd, för IKEA, såldes bara på IKEA under ett år, 1972. Priset för fåtöljen i 1972 års katalog var 455 kronor. Idag går den för mellan 3 000 och 4 000 kronor. Bild: Bukowskis.

7. MOMENT

Moment Bordet Moment finns med tillhörande soffa och hylla och formgavs av Niels Gammelgaard efter inspiration från en kundvagn 1985. Bordet fick designpriset Utmärkt svensk form 1987. Värde på bordet idag är cirka 3 000-4 000 kronor. Bild: Lauritz

Fler blogginlägg från Retromania

Senaste artiklarna från Härligt Hemma