Pepparkakschips och en vit jul

Sedan det här inlägget skrevs har Retromania flyttat till www.retromania.se. Klicka på länken och häng med dit du också, vetja!

Som vanligt är vi ute i sista sekunden med allt, så det har varit en svettig dag i dag vill jag lova. Vi har handlat julmat, köpt gran (köp veckans Härligt hemma så kan ni läsa om vår sista-sekunden-gran-tradition) klätt gran, dammsugit, lagat Janssons frestelse, rullat köttbullar, lagat revbensspjäll, kokat tomtegröt och slagit in paket. Alltihop till Henrik Dorsins bästa julskiva. Men nu framåt midnatt har vi nog ändå läget under kontroll så nu dukar vi fram lite pepparkakschips med ost och myser en stund framför brasan innan det är dags att krypa till kojs. Och i morgon ska jag bara umgås med familjen och njuta.

Eftersom jag stödjer IOGT-NTO:s kampanj ”EN vit jul” så tänker jag avstå helt från alkohol hela julhelgen. Detta gör jag för att jag inte tycker att barn och alkohol hör ihop. Känn er inspirerade att göra detsamma vetja;)

Vad ni däremot inte behöver avstå från är pepparkakschips, som är det godaste och fiffigaste man kan göra av den klump med pepparkaksdeg som alltid blir över efter julbaket.

Så här gör ni: Ta bara klumpen och rulla till en avlång korv och lägg in den i frysen någon timme. Ta sedan en osthyvel och hyvla tunna skivor av degen och lägg på en plåt. Sätt ugnen på 200 grader och skjutsa in pepparkakschipsen i fem minuter. Servera de lövtunna, krispiga chipsen med ädeloströra (ädelost blandat med lite kesella och lättvispad grädde) och lite marmelad. Mums!

Nu ska jag stänga av datorn och insupa julfriden som slutligen sänkt sig över huset. En riktigt fin, vit, varm och kärleksfull jul önskar jag er alla! Och en särskilt tanke till alla er som jobbar i julhelgen för att hålla igång våra sjukhus, vårdinrättningar, brand- och polisstationer och annat viktigt, medan vi andra får vara tillsammans med våra nära och kära. Kärlek till er!

Pepparkakechips 1

200 grader och skjuts in i ugnen. PepparkakechipsPepparkakschips med ädeloströra, brie och marmelad.

Fler blogginlägg från Retromania

Senaste artiklarna från Härligt Hemma