Test: Vilken loppistyp är du?

Sedan det här inlägget skrevs har Retromania flyttat till www.retromania.se. Klicka på länken och häng med dit du också, vetja!

 

Att gå på loppis är vår tid nya folkrörelse och vi blir bara fler och fler som armbågar oss fram vid loppisborden på helgerna. Men alla är som tur är inte ute efter samma saker. Gör Retromanias loppistest och ta reda på vilken loppistyp du är, och vilka du andra typer du ska passa dig för!

loppistyp

 

1. Vilken är bästa outfiten för loppisrundor?

1. Spelar ingen roll, bara det är mjukt och bekvämt. 1 poäng.

2. Välsydda vintagekläder. 2 poäng.

3. En Baghera-overall från -84. 3 poäng.

4. Ett par Michael Kors-skor. 4 poäng.

5. Flanellskjorta, uppkavlade jeans och stickad mössa. 5 poäng.

6. Ett par gamla snickarbyxor. 6 poäng.

 

2. Vilken stil representerar dig bäst

1. Retrokaos. 1 poäng.

2. Stilren retro. 2 poäng.

3. Kitschigt 80-tal. 3 poäng.

4. Modern. 4 poäng.

5. Hipster. 5 poäng.

6. Shabby chic. 6 poäng.

 

3. Vilken LP-skiva väljer du helst ur loppisbacken?

1. Monica Zetterlund. 1 poäng.

2 The Beatles. 2 poäng.

3. Samlingsskiva med Gullan Bornemark. 3 poäng.

4. Laleh. 4 poäng.

5. Vad som helst som ingen vet vad det är, då är det coolt. 5 poäng.

6. Vad som helst (man kan ju stoppa in den i ugnen och göra en skål av den). 6 poäng.

 

4. Vad sliter du först till dig på ett loppisbord?

1. En billig gott och blandat-låda med krukor, porslin och gamla gardiner. 1 poäng.

2. En Paprika-vas av Anna-Lisa Thomson för en hundring. 2 poäng.

3. En kub för en tjugolapp. 3 poäng.

4. En par sprillans nya Acne-jeans som någon köpt dyrt och sedan slumpar bort. 4 poäng.

5. En snyggt sliten skinnportfölj med axelband och perfekt mått för en Macbook. 5 poäng.

6. En gammal sliten trästege. 6 poäng.

 

5. Vilket material gillar du bäst

1. Textil. 1 poäng.

2. Keramik. 2 poäng.

3. Plast. 3 poäng.

4. Metall. 4 poäng.

5. Läder. 5 poäng.

6. Trä. 6 poäng.

 

6. Hur ofta går du på loppis?

1. 1-3 gånger om dagen. 1 poäng.

2. 1-3 gånger i veckan. 2 poäng.

3. Någon gång i månaden. 3 poäng.

4. Vartannat år. 4 poäng.

5. En gång om året. 5 poäng.

6. Ofta under somrarna, men sällan på vintern. 6 poäng.

 

7. Vad är det bästa med loppis

1. Känslan att rota igenom lådorna på jakt efter spännande fynd. 1 poäng.

2. Adrenalinkicken när du hittar något du letat efter i åratal. 2 poäng.

3. Alla minnen som kommer tillbaka när du ser saker från förr. 3 poäng.

4. Alla pengar du sparar. 4 poäng.

5. Fikat. 5 poäng.

6. Hur gamla slitna saker triggar igång kreativiteten. 6 poäng.

 

Resultat

 

7-11 poäng eller minst fyra 1:or

Du är Loppisråttan. Du ÄLSKAR att gå på loppis och av din lön går allt, utom hyres- och matpengarna, till loppisinköp. Du plöjer Retrobloggar och -magasin och slår till på ALLA saker du känner igen, oavsett om du samlar på dem eller inte. 50-talsposlin, 60-talstyger och 70-talsplast, ja, allt som har några år på nacken får flytta hem till dig. Du är farlig för de flesta andra loppistyperna eftersom du köper allt. Själv ska du passa dig för Samlaren, som kan sno dyrgriparna framför näsan på dig medan du har fullt upp att ta dig fram med alla kassar i händerna.

 

12-17 poäng eller minst fyra 2:or

Du är Samlaren. Du går ofta på loppis men till skillnad mot vad man kan tro kommer du också ganska ofta därifrån utan något i påsen. Du vet vad du är ute efter och bra fynd är väl värda att vänta på är din filosofi. Du har lång och gedigen kunskap och erfarenhet, är extremt medveten om värdet på saker och har en noga uträknad budget. Du är farlig för alla de andra loppistyperna utom Amatören och Återbrukaren, eftersom du kan allt som är värt att kunna och du betalar bra. Själv ska du passa dig för Loppisråttan som köper allt som kommer i hens väg.

 

18 -24 eller minst fyra 3:or.

Du är Nostalgikern. Du strosar gärna runt på loppisar i timmar. Dammet, lukterna och minnena får dig att må bra. Du behöver inte köpa så mycket, det räcker oftast med att titta men kanske slår du till om du hittar en luggsliten Monchichi som påminner om din gamla eller en någorlunda komplett Kalle Anka-samling från -72 att ha på dass på landet. Du är inte särskilt farlig konkurrent för någon, dels eftersom du alltid strosar runt så långsamt och drömskt men också för att du är nischad på sådant som andra tycker är skräp. Ibland kan dock dina nostalgisaker ha ett värde som både Samlaren och Loppisråttan känner till, men inte du, därför ska du slå till när du märker att någon är betydligt mer på hugget än vad du själv är.

 

25- 31 poäng eller minst fyra 4:or

Du är Loppisamatören. Du kan ingenting om loppisar, men tycker ändå att det är kul att hänga med kompisar till någon bakluckeloppis då och då. När du väl är där fascineras du alltid över att det går att göra sådana fantastiska fynd. Jag menar märkeskläder för under halva priset, hallååå! Ibland slår du till på en pocketbok eller några fina ljusstakar också. Men det får inte vara dammigt, det är ju äckligt! Du varken hotas av eller hotar någon annan loppisbesökare eftersom du till skillnad mot alla andra ratar allt som är gammalt.

 

32 – 37 poäng eller minst fyra 5:or.

Du är Loppishipstern. Du går inte ofta på loppis, oftast hittar du det du behöver på Ebay eller i coola secondhandbutiker i London, New York eller möjligtvis på SoFo i Stockholm. Men när du någon gång emellanåt hamnar bland loppisborden lyckas du snart hitta ett par svartbågade vintagebrillor från Dior eller en antik slipsnål. Du är inget hot för någon annan loppistyp eftersom ingen annan varken vill ha det du suktar efter eller är beredd att betala så hutlöst mycket för det som du. Ingen annan är heller något hot mot dig eftersom de bara köper sådant som inte är coolt. Undantaget är Samlaren som ibland har mer koll än man kan tro och Loppisråttan som kan råka få med något du gillar av bara farten.

 

38- 42 poäng eller minst fyra 6:or.

Du är Återbrukaren. Där alla andra ser skräp ser du skatter. För med sandpapper, målarfärg och lite fantasi går det att göra de mest magiska förvandlingar, det vet du. Bara under det senaste veckan har du gjort om en bokhylla till en säng, en gammal kratta till en lampa och en vas till en gammal sko, eller var det kanske tvärtom? Du är inget hot för någon eftersom ingen vill ha skräpet du suktar efter. Ingen annan är heller något hot för dig eftersom folk skyr alla saker med charmig patina sedan shabby chic-trenden dog för flera år sedan.

Fler blogginlägg från Retromania

Senaste artiklarna från Härligt Hemma