Veckans design: Margareta Hennix

Sedan det här inlägget skrevs har Retromania flyttat till www.retromania.se. Klicka på länken och häng med dit du också, vetja!

 

I veckans design ska vi ta en titt på härliga Margareta Hennix och hennes gladporslin. Artikeln har tidigare varit publicerad i Aftonbladet Härligt hemma.

Alla kanske inte känner igen hennes namn, men desto fler känner nog igen hennes populära 60-och 70-talsdekorer. Får vi lov att presentera Margareta Hennix, mamma till Heja Sverige och härliga Änglafia!

Margareta Hennix karriär tog fart i mitten av 60-talet då hon efter avslutade studier vid Konstfack i Stockholm, med bland andra Stig Lindberg som lärare, började sin anställning vid Johansfors glasbruk och gjorde sina första glasserier där. Efter bara några år bytte hon glaset mot porslin och började istället arbeta som dekormålare på Gustavsbergs porslinsfabrik. På Gustavsberg kom Hennix verkligen till sin rätt. Samma år som hon började sin anställning formgav hon sin ystra porslinsserie Galejan och den busiga Heja Sverige-serien, som båda två kom att bli stora succéer.

Margareta Hennrix blev kvar på Gustavsberg i över tjugo år och producerade där en mängd omtyckta porslinsserier, såsom Tussilago, Lovestory, Krokus, Änglafia och Aramis, men också populära vaser och krukor i stengods och plast. 1989 lämnade Hennix Gustavsberg för att åter få arbeta med glas, först på Pukebergs glasbruk och sedan på Reijmyre.

Förutom sina uppdrag för de olika glasbruken och Gustavsbergs porslinsfabrik har Hennix även formgivit gravstenar för Fonus och skapat produkter för Guldkroken i Hjo och Design House Stockholm. Även om hennes designuppdrag varierat kraftigt genom åren har de rena formerna, lekfullheten och de starka färgerna gått som en röd tråd genom hennes arbete.

Hennix har blivit flerfaldigt prisbelönt för sina alster, bland annat med utmärkelsen Svensk Form för glasserien Basic för Reijmyre 1994 och Formex designpris 2003 för stengodsserien Format för Gustavsberg. Hon har också gjort offentliga utsmyckningar på flera håll i landet och finns representerad på bland annat Nationalmuseum i Stockholm, Röhsska museet i Göteborg, H.M. Gustav VI Adolfs konstsamlingar, Victoria & Albert Museum i London, Stedelijk Museum i Amsterdam, Holland, Belgrads museum i Serbien och Tel Avis museum i Israel.

Under senare år har framför allt Hennixs porslin upptäckts av allt fler, och många bortglömda serviser har fått flytta ut ur köksskåpens skugga till de stekheta samlarhyllorna hos landets retrofantaster. Mest eftertraktade är hennes Heja Sverige-serie och det lekfulla porslinet Änglafia, som du kan få betala flera hundra kronor per kopp för.

NationalmuseumMargareta Hennix

HennixPorslinsserien Aramis

MetropolPopulära Heja Sverige-serien.

Vintage o bakverk

Koppen Änglafia.

 

Bild: Nationalmuseum, Bukowskis, Metropol, samt Karolina Tegelaar.

Fler blogginlägg från Retromania

Senaste artiklarna från Härligt Hemma