Veckans design: Spisa Ribb + Terma = sant

Sedan det här inlägget skrevs har Retromania flyttat till www.retromania.se. Klicka på länken och häng med dit du också, vetja!

 

I Veckans design den här veckan tar vi oss en titt på Spisa Ribb och Terma, Stig Lindbergs omåttligt populära 50-talsporslin. Texten har tidigare varit publicerad i Aftonbladet Härligt hemma.

Spisa Ribb är en av Gustavsbergs mest älskade serviser. Så omtyckt att den faktiskt varit frimärksmotiv. Nästan sjuttio år efter lanseringen är den fortfarande omåttligt populär och hett eftertraktad bland retronördar. Och inte konstigt är väl det. Både den slimma och smakfulla modellen och den stilrena dekoren är ritad av Sveriges främsta formgivarkung Stig Lindberg.

Servisen lanserades till Helsingborgutställningen 1955, H55, en internationell utställning för arkitektur och formgivning, tillsammans med den flamsäkra serveringsservisen Terma. Med Terma tog Stig Lindberg över stafettpinnen från Wilhelm Kåge, som var den som formgav Gustavsbergs första ugnsfasta porslinsservis Pyro som varit populär under hela 30- och 40-talet. HÄR kan du läsa mer om det. Skillnaden mellan de båda serviserna var dock att Terma inte bara klarade värme bra utan även stora temperaturväxlingar, såsom mellan en varm ugn och spolande kallt vatten, utan att spricka, vilket gjorde att den var strået vassare än sin föregångare.

Tanken var att Spisa Ribbs brun/vita dekor skulle matcha och användas tillsammans med Termas brunlaserade stekpannor, grytor och kannor, en idé som verkligen gick hem i stugorna. De båda serviserna gjorde succé och blev riktiga långkörare som kom att tillverkas från 1955 ända fram till en bra bit in på 70-talet.

Efter det har Spisa Ribb också gjort två comebacker i Gustavsbergs fabrik, en kortare under åren 1987-1990 och en som fortfarande pågår sedan 2003. Enligt många retroälskare går dock inget upp mot det gamla porslinet – även om det måste handdiskas.

Terma går till motsats mot Spisa Ribb bara att få tag på som äkta retroporslin. På nätauktioner brukar priset landa på någon eller några hundralappar per del. Men vill man bara njuta åsynen av Terma-servisen går det alltid att ta sig till Nationalmuseum där den finns representerad i den permanenta utställningen ”Den moderna formen 1900-2000”. Dock utan sin randiga kompis.

spisa_ribb, bild från Gustavsbergs porslinsfabrikjpgTerma, bild från Bukowskis

Bild: Gustavsbergs porslinsfabrik och Bukowskis

Fler blogginlägg från Retromania

Senaste artiklarna från Härligt Hemma