Ikeas nya kollektion – av kakaoögonens skapare

 

Sedan det här inlägget skrevs har Retromania flyttat till www.retromania.se. Klicka på länken och häng med dit du också, vetja!


Önskedröm 1

För en tid sedan skrev jag om Olle Eksell i Härligt hemma, ni vet formgivaren bakom kakaoögonen, en av Sveriges mest välkända logotyper som under senare år även blivit omåttligt populär i inredningssammanhang. Nu när Ikea gått ut med att de inom kort kommer släppa en ny kollektionen formgiven av denna designguru känns det på sin plats att lägga ut texten här tillsammans med bilder på några av de nya fina produkterna.

Eksell föddes år 1918 och bestämde sig redan som 14-åring för att bli tecknare. Efter några års utbildning för professor Hugo Steiner-Prag arbetade han en tid på en av dåtidens ledande annonsbyråer Ervaco, innan han begav sig till USA för att vidareutbilda sig på The Art Center College of Design i Kalifornien, tillsammans med frun Ruthel Eksell, även hon illustratör.

Hemkommen till Sverige igen gjorde Olle Eksells verk succé. De busiga, lekfulla och smågalna bilderna var banbrytande för sin tid. Sin mest välkända bild gjorde han 1956, efter att ha deltagit i en designtävling för kakaoföretaget Mazetti och fått i uppdrag att utveckla ett helt designpaket för företaget. Resultatet blev Sveriges första designprogram och de berömda kakaoögonen.

Men Olle Eksell är mer än formgivaren bakom Mazetti-ögonen. Under sin över sextio år långa karriär hann han göra ofantliga mängder av illustrationer och affischer, skapa flera stora designprogram och ha utställningar på både Nationalmuseum och Moderna Museet. Han gav även ut inte mindre än fyra egna böcker, blev flerfaldigt prisbelönt och mottog av regeringen en hedersprofessur år 2001. Ända fram till sin död 2007 var han verksam i sin lilla ateljé på Gärdet i Stockholm.

På olleeksell.se finns nyproducerade produkter med Olle Eksells bilder att köpa. Sidan drivs av formgivaren Johan Andersson som hade Olle Eksell som mentor och vän. Och från och med 10 april finns alltså även produkter med Eksells mönster på Ikea, i kollektionen Önskedröm. Skynda att fynda, det tänker i alla fall jag göra!

OlleEksell_OgonCacaoSveriges mest kända ögon. Formgivna av Eksell 1956.

olleeksell-hi-resDesigngurun Olle Eksell

Önskedröm 1 Önskedröm 3Önskedröm 2Produkter från Ikeas nya kollektion Önskedröm av Olle Eksell.

Metervara 39 kronor metern.

Bilder med tändstickor. Set om två för 79 kronor.

Bäddset 149 kronor.

 

Bilder från olleeksell.se och Ikea

Fler blogginlägg från Retromania

Senaste artiklarna från Härligt Hemma