Loppispresent till fröken?

Bloggen Retromania har flyttat till www.retromania.se, häng med dit vetja!

 

Våren är här, denna ljuva tid som man nästan inte hinner njuta av för att det alltid är så hysteriskt mycket med allt annat. Samtidigt som jobben alltid hopar sig i maj och juni är det sommaravslutningar på barnens skola, förskola och alla aktiviteter var och varannan kväll och det ska fixas picknickmat och sommarpresenter till höger och vänster.

Just sommarpresenter till fröknar och magistrar är ett evigt problem. Med fyra barn kan jag lova att mejlen går varm av konversationer hemma hos oss kring vad som ska köpas och vad det får kosta. I mina barns klasser har det några år på rad slutat med en korg som vi gemensamt fyller med delikatesser av alla de slag. Varje familj köper en egen gåva att lägga i och det brukar bli en härlig hög av teer, syltburkar, marmelader, chokladaskar och annat gott. Men ibland även pocketböcker och biobiljetter. Den här idén är bra eftersom alla kan hitta något som passar den egna plånboken och smaken.

I en annan klass brukar vi satsa på en upplevelsepresent. Det har blivit teaterbiljetter och årskort på Fotografiska. I år blir det presentkort till Folkoperan. Vi brukar lägga trettio kronor per familj (eller mindre om man inte kan eller vill), det känns som en rimlig summa och de pengarna brukar räcka långt. Det här är också en bra present för en fröken som har tid, lust och ork att nyttja den, tycker jag.

Det värsta jag vet är panikinköpta presenter som är illa genomtänkta och som antagligen bara kommer hamna i en låda eller ett skåp hemma hos vederbörande. Då är det banne mig bättre att komma utan!
Något som jag däremot tycker är väldigt charmig är loppisfyndade presenter. Men här vet jag att åsikterna går vitt isär. Bland annat har jag fått en sådan fråga om en loppisfyndad doppresent i min frågespalt i Aftonbladet. Den kan ni hitta HÄR.

Själv tänker jag så här kring loppisfyndad sommarpresent till fröknar: Kanske har hen redan en påbörjad samling av någon porslins- eller glasserie som går att komplettera. Då är det ju garanterat väldigt uppskattat att få ytterligare en del av den. Annars kanske det går att påbörja en samling (man bör då förstås kolla med en respektiva eller fröken själv före inköp så att det blir något som hen verkligen vill ha). Då har man ju presenten kirrad för många jul- och sommarlovsavslutningar framöver! För sådana som oss, som har barnen i waldorfskola där man har samma fröken eller magister från sexårs ända upp till högstadiet blir det ju en komplett servis till slut. Tänk vilket fantastiskt minne från en klass!
Men det finns ju även annat än porslin att fynda på loppis eller auktion. Kanske ett smycke eller vacker inbunden bok? Tänk dig den HÄR fina boken till den dramaintresserade engelskläraren till exempel!
Vitsen är förstås att hitta något unikt föremål som känns personligt utvalt samtidigt som det är ett ställningstagande man gör att köpa begagnat för att inte tynga vår planet genom att köpa nytt. Men jag vet som sagt att inte alla har samma tankar som jag vad gäller begagnade presenter. Vissa upplever att det känns sunkigt, ohygieniskt och snålt att ge loppispresenter. Berätta gärna vad du tycker!

Berså-300x300

Bild: Bukowskis Present till fröken? Detta set med tio delar Berså kostade 1600 kronor på Bukowsksi i maj. Det blir 160 kronor per del och tio presenter till fröken.

 

Fler blogginlägg från Retromania

Senaste artiklarna från Härligt Hemma