Sluta ta allt för givet och välj Christina Lindström

Vet ni vad det betyder när man velar mellan en klargul och en giftgul jättestor stickad mössa medan man mumsar i sig en Oscar II-bakelse?

Att man är kärnfrisk. Att man inte har ett enda riktigt problem. Utan att man är provocerande proppmätt. På den där makalösa blandningen av mandeltårta, smörkräm och nougatkross.

Kung Oscar II hade måhända Sveriges då största porrsamling, men ingen kan ta ifrån honom den där eleganta tårtan som jag just med stor aptit vräkt i mig ute på lokal. Dit jag obehindrat gick. Innan dess joggade jag min vanliga runda. Det gick problemfritt. Hösten är härligt krispig. Vilket kräver en sådan där mössa som ser ut som en rejäl klick grädde på huvudet. Så fort jag skrivit klart ska jag gå tillbaka till butiken för att köpa en. Om jag bara kunde välja färg. Eller varför inte köpa båda?

Jag skriver som alltid snabbt. Skrivkramp har aldrig drabbat mig. Hjärnan lyder alltid. Fingrarna likaså. Jag har inte ont någonstans. Jag kan gå vart jag vill, när jag vill.

Allt som jag tar för givet funkar. Jag är inte ens tacksam, utan bara förutsätter det.

För Christina Lindström fungerar ingenting just nu. Hon är en författare som skriver fantastiska ungdomsböcker. Finns det björkar i Sarajevo känner ni säkert till. Fenomenal tonskärpa och närvaro.

Om ni följer henne på instagram får ni en inblick i hur det känns efter att ha opererat bort en hjärntumör. När hela författarkåren fortfarande återhämtar sig efter bokmässans alla fester kämpar Christina Lindström med att ens kunna stå upp. Gå kan hon inte. Se gör hon knappt. Ena ögat går inte att stänga. Smärtan är ofta olidlig. Ingen vet om hon någonsin kommer att kunna skriva böcker igen.

Hennes senaste bok heter Välj mig. Den handlar om Silje som förlorar sin pappa och måste bygga upp en mur av humor och stickighet omkring sig. För att stå ut med skitsnacket, sorgen och vuxenblivandet.

Fortfarande äckligt mätt hoppar jag över mössan och väljer istället Christina Lindström. Gör det ni med. Välj henne när ni ska köpa presenter till höstens födelsedagsbarn.