Stanna kvar med din kråka

”Det krävs större mod att gifta sig än att gå ut i krig.”

Det är en av drottning Kristinas mest kända maximer. Hon har skrivit fler. Eller vad sägs om: ”Om det finns människor lyckliga nog att inte ångra att de har gift sig, så inte är det många.”

Eller: ”Människor gifter sig därför att de inte vet vad de gör.”

Författaren och relationsgurun Esther Perel brukar säga att människor gärna upprättar avancerade avtal när det kommer till bostäder eller arbetet, men när de gäller äktenskap och barn så får det bli lite som det blir.

Och alltför ofta blir det som i Noah Baumbach nya Netflix-film Marriage story där Adam Driver och Scarlett Johansson slutligen vrålar till varandra att jag hoppas att du får en sjukdom, eller blir överkörd och dör och advokaten säger att en skilsmässa där det finns barn är som en ”death without a body”.

Och det bara för att de inte skrev ett äktenskapsförord? För att de inte vågade kräva den där kråkan på ett papper?

Här skulle jag vilja passa på att svära lite i kyrkan, men jag kan inte låta bli att ta Charlies parti i Marriage story. Om Nicole inte gett upp sin karriär för mannens skull, och gett upp ännu mer för att bli Mamma och aldrig formulerat SIN vilja, utan levt som en jävla martyr tills sonen fyllde åtta och hon fick ett jobberbjudande från LA så hade de förmodligen skiljt sig, absolut, men då hade de nog sluppit börja hata varandra. Och ett äktenskapsförord hade naturligtvis underlättat.

Tror någon på allvar att just deras äktenskap kommer hålla för alltid? Finns det så naiva människor?

Eller är det romantiken som kommer och stör? Föreställningen om att ett äktenskapsförord skulle vara en romantikdödare?

Put a ring on it, sjunger Beyoncé. Själv säger jag put en kråka on it och slipp det värsta kaoset.

Dessutom visar den senaste undersökningen, gjord av forskare i Alberta i Kanada, att man inte blir lyckligare av en ny partner. Gräset är aldrig grönare och så vidare.

Du kan lika gärna stanna kvar med din kråka.