Bli kändis för att göra skillnad

”Innan vi kör igång brukar jag fråga barnen vad de heter.”

Det rådet tar jag med mig från mötet med barnboksförfattaren Douglas Foley (känd för bland annat böckerna om Habib).

Foley med sin bakgrund som skolbibliotekarie i arton år i Stockholmsförorten Alby, i norra Botkyrka, samt att han varit ute och pratat i skolorna fler gånger än många andra, gör att han måste vara en utmärkt person att träffa om man vill bli lite varm i kläderna innan man själv ger sig ut på vägarna.

”Det där ’var dig själv’ har jag aldrig fattat. Who the fuck am I, liksom?” säger Foley. Och jag kan så klart inte låta bli att undra varför han lämnade Wales – eller swinging London och senare kanalön Jersey – och fick för sig att jag vet, jag åker till den lilla hålan Stockholm.

”Jag avskydde Stockholm!” säger han. ”Det var så tråkigt: inget uteliv, inget nattliv. Det enda jag kände till om Sverige var Saab och tändstickor. Det var svårt att få kontakt med folk. Svenska konstnärer flydde till Frankrike och Italien. Det här var 1969.”

Men när han kom till Alby så var det som att komma hem, som ett eget universum, alla hälsade och kände igen honom. Allt hände i Alby.

I Alby lärde han sig att det är viktigt för barn att känna sig sedda, därav att han alltid börjar med att lära sig barnens namn. Då får man mycket gratis. För att inte tala om att försöka få barnen att skratta.

Sedan ger han mig rådet att nollställa mig, acceptera att det kommer att vara pirrigt och att aldrig ta hård jargong personligt utan se allt som en erfarenhet.

”Jag brukar prata om passion, brinner du riktigt mycket för något så når du dina mål.”

Jag berättar om vad jag tänkt att prata om i skolorna: om att vara eller vilja bli en kändis och att det kan vara ett utmärkt sätt att göra skillnad. Om att jag tack vare att jag råkade bli känd nu får möjlighet att lyssna på DEM (eleverna) och på vad de vill göra eller förändra och sedan skriva krönikor om det.

Min idé får godkänt av Foley. Yes.

Detta kommer att bli så spännande!