Snart äter vi grannens hund

Alla har sett klippen på de där härliga människorna som sjunger på sina balkonger. Som i en sorts sann solidaritet gör allt för att muntra upp varandra i denna svåra tid. Love is in the air.

Det är bäst att jag lägger ut dem på insta och skriver att jag inte har bunkrat dretpapper. För räknas det verkligen som hamstring om man som jag alltid har två balar hemma?

Livet har plötsligt blivit en fest. Ett undantagstillstånd då det fortfarande går att göra humor av pandemin. Man behöver inte sova eftersom man ändå inte kan jobba. För alla vet ju att hemmakontoret bara är på skoj. Lite som den där roliga artikeln jag läste i en amerikansk tidskrift om kvinnan som försökte upprätthålla någon form av struktur hemma men som naturligtvis bara hemföll åt sex och porr. Som mannen hon aldrig hade träffat men där mailkonversationen tämligen omedelbart började handla om att de skulle ses i en port.

Jag har aldrig blivit avrunkad i en port, skrev mannen.

Alla borde få bli avrunkade i en post, skrev kvinnan.

Total hedonism är kul. Ett tag.

Sedan börjar det florera en massa rykten på sociala medier. Efter en tid domineras nyhetsflödet av tre ord: antibiotika, insulin, kortison. Livsviktiga mediciner tar slut. Vad händer när det uppstår lägen då folk vill rädda livet på sina kroniskt sjuka familjemedlemmar och inte har råd att hosta upp pengarna på den svarta marknaden? Vilka tar till våld? Vilka beväpnar sig som ett sätt att rädda liv? Vad händer om mer än halva polisstyrkan blir sjuk? En mild pandemi tros orsaka femton miljoner människors död.

Land efter land stänger sina gränser. Hur många öppnar dem igen?

Denna domedagsstämning kräver en omläsning av J G Ballards High-rise, där ett hundratal människor i ett höghus gör allt för att ha ihjäl varandra. Den inleds med att doktor Laing – efter civilisationens kollaps – sitter på balkongen och äter upp en hund medan han tänker tillbaka på de senaste månaderna av upplopp, nihilism och mord.

Det känns inte som en helt fjärran bild av hur det skulle kunna bli.

Snart byts sången ut på balkongerna mot något helt annat.