Startsida / Inlägg

Everton har hittat vinnarformeln

av Kalle Karlsson

Går det att spela Wayne Rooney och Gylfi Sigurdsson i samma elva utan att de tar udden av varandra?
Evertons lösning: Flytta Wayne Rooney till en mer defensiv roll.

Everton har varit en av de negativa överraskningarna hittills i Premier League.
Med en transfersommar där klubben plockade in flera välmeriterade namn räknade många med att Ronald Koemans gäng skulle utmana bakom ”Big Six”. Men några omgångar in i ligaspelet var situationen en annan. Everton sladdade och Ronald Koeman levde på lånad tid.
Holländaren fick sparken, men när Everton gick bet i försöket att hämta in Marco Silva som ersättare hamnade man i ett vakuum. Interimstränaren David Unsworth fick förtroendet att leda laget, men veckorna gick och resultaten uteblev.

Ett stort problem för Ronald Koeman och senare David Unsworth var att båda hade svårt att hitta balans i startelvan.
Koeman inledde säsongen med 3-4-3 där Wayne Rooney och nyförvärvet Davy Klaassen opererade som två ”tior” bakom Sandro Ramirez. När Gylfi Sigurdsson värvades gjordes försök att få in alla tre nummer tio-spelare i ett 4-2-3-1 (exempelvis hemma mot Tottenham). Det fungerade inte alls. Lagets offensiv blev trög och trubbig när tre ”tior” hade liknande arbetsbeskrivning. Everton återgick till 3-4-3, men problemet var antingen att Rooney och Sigurdsson sökte samma ytor eller att offensiven saknade fart och rollspelare som var beredda att löpa.

Senaste två matcherna har dock Everton hittat en vinnande formel. David Unsworth bänkade Wayne Rooney mot Southampton borta (förlust, 1–4). Till hemmamötet med West Ham i onsdags var han tillbaka i elvan. Då i en mer defensiv roll.
Unsworth mönstrade ett 4-1-4-1 med Wayne Rooney och Tom Davies framför Idrissa Gueye. Gylfi Sigurdsson fick då rollen till vänster på mittfältet.

Everton1Evertons 4-1-4-1 med Rooney centralt och Sigurdsson på vänsterkanten.

Wayne Rooney gjorde hattrick mot West Ham, men hans roll är numera mer defensiv. I uppspelsfasen är han ofta nere i backlinjen och hämtar bollen. Det innebär att Gylfi Sigurdsson kan gå inåt i plan och hitta ytan mellan motståndarnas backlinje och mittfält.
På så sätt hamnar de inte i samma ytor.

Everton2I uppspelsfasen blir Everton mer ett 4-2-3-1 där Rooney droppar djupt och Sigurdsson söker sig in till en nummer tio-position.

När Sam Allardyce i förra veckan tog över som manager valde han att behålla samma uppställning. Evertons femmannamittfält har en bra balans. Där finns Gylfi Sigurdsson som gillar att söka boll ”mellan linjerna”, löpstarke städaren Idrissa Gueye i den defensiva rollen, rivjärnet Tom Davies, Wayne Rooney som spelfördelare och virvelvinden Aaron Lennon som en mot en-spelare.

Slopandet av trebackslinjen var nödvändigt. Vill man vara elak kan man motivera det med att Phil Jagielka får svårare att starta då. Men det handlar inte bara om det. Fyrbackslinje behövs dels för att mittfältet behöver mer täckning av en tredje spelare, dels för att Evertons mittbackar Ashley Williams och Michael Keane fungerar utmärkt i en fyrbackslinje. Försvarsspelet fungerade så bra senast att Mason Holgate kunde fylla i som mittback senast och gjorde det med den äran.
Sam Allardyce kommer ge tydlighet för Everton.
Nu när de hittat roller där både Wayne Rooney och Gylfi Sigurdsson kan få ut sina styrkor finns anledning att tro att lagets kurva pekar uppåt.

Bilder från viaplay.se.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB