Startsida / Inlägg

Nykomlingens udda taktik: Överlappande mittbackar

av Kalle Karlsson

En nykomling med en brittisk tränare – det kan väl inte vara laget som bjuder på den mest intressanta taktiska utvecklingen i Premier League kommande säsongen?
Eller så är det just det.
Om Chris Wilder fortsätter med samma strategi med Sheffield United kommer vi att få se ”falska femmor”.
Sheffield United gör efterlängtad comeback i Premier League på lördag. 

I samma ögonblick som mötet med Bournemouth sparkar igång på lördag sluts cirkeln för det vi kan kalla ”den stora upprättelsen”.
I tolv år har det muttrats på pubarna i Sheffield om den brutala orättvisan när deras United åkte ur Premier League våren 2007. Hade reglerna efterföljts hade det förmodligen inte skett. West Ham, som också slogs i botten av tabellen, hade värvat Carlos Tévez på ett icke tillåtet sätt, via tredjepartsägare. Tévez var fundamental och gjorde flera viktiga mål när ”Hammers” räddade kontraktet på Sheffield Uniteds bekostnad. Det hela slutade med att West Ham fick betala kompensation till Sheffield United på 300 miljoner kronor – en jättesumma på den tiden. 

Samtidigt vet vi ju alla att Premier League-spel är värt så mycket mer. För Sheffield United blev det starten på en lång och jobbig period i klubben. Klubben var nere och vände i tredjeligan innan vinden vände. Två år i rad missade man uppflyttning till Championship i playoff.
2013 kom nya ägare in i form av saudiske prinsen Abdullah bin Musa’ed bin Abdulaziz Al Saud med löftet om att investera rejält i klubben. Först säsongen 2016/17 lyckades man ta sig tillbaka till Championship under ledning av Chris Wilder.
Med Chris Wilder, supporter sedan barnsben, vid rodret har framgångarna fortsatt. Förra säsongen blev en fullträff där laget lyckades ta en av de två direktplatserna till Premier League.
Och man gjorde det med en ytterst spännande taktik.

”Blades”, som klubben kallas, knappast de ”neutralas lag” när de fajtades om uppflyttningen i våras. Leeds United med karismatiske Marcelo Bielsa ledde ligan under hösten och världen över var spända på om vi skulle få se Bielsa i Premier League.
Istället blev argentinaren snuvad av en 51-årig tränare som gått den långa vägen via tränarjobb i Alfreton Town, Halifax Town, Oxford United och Northampton Town. Det scenariot stod inte i manus, så att säga.
Sheffield United har tidigare varit känt som ett lag som spelar enkel fotboll. Under Neil Warnock var det långa bollar ”down the channel” som gällde.
Nu är det diametralt annorlunda. Sheffield United är med och driver den taktiska utvecklingen framåt. Hjärnan bakom detta är Chris Wilder som är en del i den nya engelska tränargenerationen. De som har vågat blicka utanför öarna och hämtat idéer från andra delar av fotbollsvärlden.
Själv menar han att schablonbilden av engelska tränare är överdriven och orättvis. Som spelare tränades Wilder av Sam Allardyce. Han säger att den allmänna uppfattningen om Allardyce är felaktig.
– Det finns en uppfattning om mig och om engelska managers. Vi kan gå tillbaka till Howard Wilkinson. Han var first division med Leeds. Han var lärare – men också en innovatör, säger Chris Wilder i en intervju i Telegraph.
– Den största missuppfattningen är Sam (Allardyce) faktiskt. Han var min manager i Notts County. Titta på vad han gjorde med Bolton gällande videoanalys, idrottsvetenskap och sättet de spelade på.
Förra säsongen mottog Chris Wilder priset som årets tränare av managerföreningen, framför andra nominerade som Pep Guardiola och Jürgen Klopp.

Så vad har Chris Wilder gjort för taktisk revolution med Sheffield United?
Vi kan kalla det överlappande mittbackar.
Sheffield United använde en 3-5-2-formation förra säsongen. Men där andra lag använder de yttre mittbackarna i trebackslinjen för att sätta den första passningen och sedan stanna i försvarsposition har Chris Wilder även använt dem som anfallsvapen högre upp i planen.
För att skapa 2 vs 1-situationer på kanterna har mittbackarna getts tillåtelse att överlappa sina wingbackar. Vi talar alltså om det som i England börjat kallas för ”false five”. Falsk femma. Först myntades falsk nia när Luciano Spalletti satte Francesco Totti som striker men han egentligen agerade mer som tia. Sedan kom begreppet falsk tia när forwards blev mer mötande och de offensiva mittfältarna var tvungna att gå i djupled för att dra isär motståndarnas försvar. Nu har vi kommit till falska femmor.

Vi kan titta nedan hur det fungerar i praktiken med bilder från ligamötet med Swansea i januari.

Sheffield Uniteds defensiva mittfältare Oliver Norwood droppar ned för att hämta bollen. Genom en droppade mittfältare skapar laget en fyrbackslinje eftersom högra mittbacken Chris Basham flyttar ut i yttre korridor på bortre sidan.

När Chris Basham får bollen har han en positionering som kan liknas vid en högerback.

Chris Basham driver upp bollen för att skapa 2 vs 1 mot Swanseas vänstersida.

På sista tredjedelen är det mittbacken Chris Basham som hotar Swanseas backlinje… 

… och slår det avgörande insticket till wingbacken George Baldock som löper i djupled.
Att skicka fram spelare offensivt är inte särskilt svårt. Därför måste vi också titta på hur Sheffield United skapar defensiv balans när mittbackarna ger sig i väg på utflykter. Vi kan titta på hur forwarden David McGoldrick agerar i samma situation.

När Basham driver upp bollen har McGoldrick tagit plats i den inre korridoren.

När Basham fullföljer sin löpning stannar McGoldrick. Istället är det mittfältaren Mark Duffy som fyller på i straffområdet. Genom att stanna med en av de offensiva spelarna på bollsida skapar Sheffield United defensiv balans när mittbackarna går i väg.
Är överlappande mittbackar revolutionerande? Både ja och nej. I januari 2017 stod jag och tittade på en AIK-träning på Skytteholm när Rikard Norling drillade AIK:s 5-3-2-system. Då tränade AIK anfallsspel och ett inslag var att den yttre mittbacken, framför allt Nils-Eric Johansson, skulle göra en överlappning utanför wingbacken på vänstersidan. Men det skulle ske vid spelvändningar och efter fasta situationer.
Sheffield Uniteds mittbackar följer med i anfallen mer frekvent – även i lägen då motståndarna flyttat över mot bollsida. Just den detaljen har jag inte sett tidigare i England.

Det blir förstås oerhört intressant att se om Sheffield United kan implementera den här taktiken med framgång även i Premier League. Det känns inte som något som blir lyckosamt mot storlagen på bortaplan. Chris Wilder skämtar om att han sett scouternas klipp på Big Six ”mellan sex fingrar”, men understryker att hans lag kommer att hålla sig till sin grundfilosofi.
– Jag vill inte att lag som Liverpool kommer till stan och äger Bramall Lane, säger Chris Wilder i samma intervju med Telegraph.
– Om vi bara droppar ned vid eget straffområde kommer vi att bli krossade. Du vinner inga matcher om du inte gör mål. Man kan inte köra ”allt framåt”, men vi ska inte ändra vår mentalitet. Vi måste hålla oss till det som vi kan, det som vi tror på och säkra upp i vissa specifika situationer.
Sheffield United tippas i botten av nästan samtliga förståsigpåare.
Är överlappande mittbackar framgångsreceptet som räddar kontraktet och ger expertisen i England svar på tal?

Foto: Swansea TV

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB