Startsida / Inlägg

Jeters jakt på 3 000

av Petter Westin

Det är Opening Day.
För baseboll och för Derek Jeters jakt på en milstolpe.
3 000 är en jäkla massa hits.

När säsongen 2010 tog slut för New York Yankees så stod Derek Jeter på 2 926 hits. 74 enkla träffar till och Yankee Stadium kommer att explodera. Alltså på riktigt explodera. Det här går inte jämföra med när Alex Rodriguez slog homerun 600. Den milstolpen är nedsmutsad. Kaboom! Arenan kommer inte att stå kvar längre.
På Deadspin skrev supportern Barry Petschke angående A-Rod att 600 är en arbiträr siffra och det är bara för att det är runt och vi räknar i tiotal som den betyder något, ”men kom tillbaka när Jeter närmar sig 3 000 och jag kommer att visa mig vara en stor hycklare.”

När Jeter slog ett par av legenden Lou Gehrigs rekord 2008 och 2009 var han avståndstagande till hela grejen. Det är hans natur.
– Förut har jag försökt blockera ut det och inte bry mig. Men jag kommer att uppskatta den här resan och ha roligt med den, säger Jeter. 
Gehrigrekorden han slog var flest i hits i gamla Yankee Stadium och flest hits i Yankeesuniformen.
– Jag ville bara att det skulle vara över för jag ville inte att fokus skulle vara på mig, säger Jeter.

Det som talar för att den här jakten blir ganska kort är att Derek Jeter har jobbat hårt med en hitting-coach i vår. Resultatet: en slagprocent på 30 under Spring Training och färre svaga markbollar. Det är ett bra tecken efter en, för honom, svagare fjolårssäsong.
– Jag tror han kommer att göra vad han alltid ha gör. Han kommer att ha ett Derek Jeter-år, ha över 200 hits och vara väldigt produktiv, säger A-Rod.

Wall Street Journal gjorde en matematisk uträkning för att se exakt när detta Kaboom! kommer att ske. Tyvärr gjorde man det i september i fjol, innan förra säsongen var slut, och förutsättningarna förändras ju med varje hit, men deras datum var 6 juni 2011. Intressant är att han tog sin 74:e hit under fjolårets säsong… 6 juni.
En snabb titt i schemat visar att Yankees inte har match 6 juni. Däremot inleds en serie mot ärkefienden Boston Red Sox den 7 juni. Det skulle vara stort för Yankeefansen om han fick nummer 3 000 den veckan.

New Yankees-Detroit Tigers, Opening Day, sänds på ESPN America i dag. Start 19.05. Enda godtagbara ursäkten att missa det är att semifinalen mellan Skellefteå och Luleå går samma tid.
Jag skulle förresten ha varit på plats i dag och sett starten på Derek Jeters 3 000-jakt men livet kom emellan. Så jag stannar i mitt temporära hem i West Village och slår på teven istället.

/Wikdahl

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB