Startsida / Inlägg

Final Four – en titt på semifinalerna

av Petter Westin

Förlåt min franska men det har varit en jävla resa det här.
En busslast dramatiska avslut, domarskandaler, hjälteinsatser, skrällar, stjärnor… För att vara en påstått urvattnad liga så tycker jag den här NCAA-turneringen har varit en av de intressantare på länge (det säger jag å andra sidan varje år).
Än är vi inte klara.
Ni vet vad det handlar om och vi håller det kort och sött.
Det här är nattens semifinaler i NCAA-slutspelet: 

(8) BUTLER – (11) VCU
00.09, Houston, Texas.
Butler:
Såg hittade laget hit: Slog (9) Old Dominion, (1) Pittsburgh, (4) Wisconsin och (2) Florida.
Så säger experten: Nummer ett för Butler är returtagning. Det är absolut inte ett fysiskt överlägset lag men alla jagar returer. ”De attackerar hårt. De dödade oss på returerna,” säger Cleveland States coach Gary Waters, som förlorade tre gånger mot Butler den här säsongen. ”Jag tror Butler kan vinna titeln. De har en chans mot de lag som är kvar.” 
Håll ögonen på: Guarden Shelvin Mack snittade 15,9 poäng under grundserien. I turneringen har han höjt det till drygt 21. Mack är dock inget svart hål. Butler har generellt en bra sving i sitt anfall och Mack kräver inte chanser – men han tar dem när han får dem. Han har inte extrem speed eller explosivitet men han har en bra känsla för spelet och ett antal sätt att skapa sig ett bra avslut när försvaret ligger nära.

VCU:
Så hittade laget hit: Kvalade in i turneringen via seger mot USC, sedan slog man (6) Georgetown, (3) Purdue, (10) Florida State och (1) Kansas.
Så säger experten: Coach Bruiser Flint (kungligt namn) och hans Drexel är i smärre chock. Drexel gick 1-1 mot VCU den här säsongen och förstår inte hur laget kan vara i Final Four. ”Jag har sagt det hela turneringen; är det någon som tittar på matcherna i vår division och ser hur vi spelade försvar på VCU?” undrar Flint. Flint menar att det hela är väldigt enkelt: VCU kan och vill skjuta treor, VCU vill inte spela innanför trepoängslinjen. ”Jag kan inte fatta att de får stå still och skjuta trepoängare. De har fem killar på golvet som kan skjuta treor och du måste tvinga dem att ta layups och skjuta tvåor. De vill inte spela så. De vill attackera och passa ut bollen. Men du måste få dem att avsluta vid korgen,” säger Flint.
Håll ögonen på: Det är ju lite tråkigt det här men jag säger det redan nu: samtliga fyra spelare som nämns efter den här rubriken på är guards. I VCU heter guarden att hålla ögonen på Joey Rodriguez. Han lär inte göra ett ton poäng (i turneringen har han gjort, i tur och ordning, 17, 12, 5 och 7) men han är motorn i Final Fours kanske effektivaste anfall. Och det ser ganska likadant ut hela tiden: Rodriguez med boll, väntar på screen, får screen, går på korg, kastar ut bollen till en trepoängsskytt, swisch. Det behöver inte vara svårare än så.

(3) UCONN – (1) KENTUCKY
02.49, Houston, Texas.
UConn:
Så hittade laget hit: 
Slog (14) Bucknell, (6) Cincinatti, (2) San Diego State och (5) Arizona.
Så säger experten: En av UConns stora styrkor är att man kan och vill spela litet. Då höjer man tempot och får enkla poäng. ”Det är det som gör dem annorlunda,” säger Pittsburghs coach Jamie Dixon. Självklart är nyckeln till att stoppa UConn att stoppa Kemba Walker. Och det är samma plan som man har mot alla andra snabba guardsensationer: stoppa attacker mot korgen. ”Du måste få Kemba Walker att skjuta hoppskott,” säger Dixon.
Håll ögonen på: BYU:s Jimmer Fredette blev årets spelare men han spelar golf, eller kämpar mot frestelsen att spara ut en skön mustasch, i helgen. Tvåan på AP:s lista heter Kemba Walker och han är kvar i turneringen. Om två matcher kan utnämningen av Fredette att kännas väldigt konstig. Walker har varit stekhet i turneringen och är, i princip, ostoppbar. Han är bra med bollen, hittar lagkamraterna och kan göra poäng på vem han vill, hur han vill. Han snittar nästan 27 poäng per match i turneringen. Här har du de två bästa. Sjukt trevligt gjort av Kemba.

Kentucky:
Så hittade laget hit: Slog (13) Princeton, (5) West Virginia, (1) Ohio State och (2) North Carolina.
Så säger experten: Kentucky är ett l-a-g och har hot överallt, även om man saknar fjolårets superstjärnor John Wall och DeMarcus Cousins. ”De har en fantastisk kemi i laget just nu och en bra mix av spelare. De spelar riktigt bra tillsammans,” säger Georgias coach Mark Fox. ”Man hade mer fart i fjol med John Wall men nu sprider man ut sig och slår dig på flera andra ställen. Kentucky kommer att tvinga ditt försvar till hjälpsituationer.” Och då är det alltid någon som blir fri, till exempel DeAndre Liggins som gillar trepoängare från hörnen.
Håll ögonen på: Brandon Knight. Knight har det mesta, även om han inte visat det hela säsongen. Framför allt så har han kombinationen snabbhet/skott som så få guards har numera. Däremot är han inte en naturlig playmaker och slarvar med bollen – och ibland med försvarsspelet också. Han har två matchvinnande skott redan den här turneringen, mot Princeton och Ohio State.

/Wikdahl

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB