Startsida / Inlägg

The Road to Lord Stanley

av Petter Westin

Nedsläpp är först natten mot torsdag.
Men redan nu tippar USA-bloggen den första omgången av Stanley Cup. 

EASTERN CONFERENCE 

henke.jpg(1) Washington Capitals – (8) New York Rangers
Wikdahls tips: Rangers 4-3.
Wikdahls kommentar: Man måste ju ha en skräll va? Då är det lika bra att ta den direkt. Får Rangers blåställslirare press på Caps backupställning (som saknar skadade Dennis Wideman men antagligen får tillbaka Mike Green, två plus för Rangers där) så får Ovechkin får åka hem alldeles för tidigt för andra året i rad. Dessutom 1: Rangers vinner målvaktsmatchen. Dessutom 2: Rangers dominerade Capitals i grundserien. Det måste betyda något.
Perssons tips: Capitals 4-2.
Perssons kommentar: Ovechkin kan inte göra mål längre, Bäckström har en klassisk jag-har-just-skrivit-ett-nytt-mångmiljondollar-kontrakt-slump, Caps målvakter är för orutinerade och yadayadayada. Faktum kvarstår: Caps var tvåa i NHL:s grundserie och det med ett lag som är bättre byggt för slutspelet, jämfört med i fjol. Visst, Henke (bilden) kan sno en match, men han är i slutspelet lika benägen att ge bort två. 

(2) Philadelphia Flyers – (7) Buffalo Sabres
Wikdahls tips: Flyers 4-2.
Wikdahls kommentar: Stoppa mig om ni har hört den förut: Flyers målva… Ah, ni har hört den förut. Igen så är Flyers stora frågetecken målvakten. Å andra sidan gick det ju bra med Michael Leighton i fjol (och han har blivit uppkallad igen). Jag gillar formtoppade Sabres situation här men Flyers, som avslutade serien uselt, tar hem det.
Perssons tips: Flyers 4-1.
Perssons kommentar: Sabres är 8-1-1 på senaste tio, Flyers 3-4-3. Det är faktiskt så illa att Flyers bara har vunnit sju av sina 21 senaste. Kommer det att betyda något i slutspelet? Njetski. Det här laget har gått och väntat på Stanley Cup i veckor. Enda frågetecknet: när kommer Pronger tillbaka?

zdeno.jpg(3) Boston Bruins – (6) Montreal Canadiens
Wikdahls tips: Bruins 4-3.
Wikdahls kommentar: Visste du att det här är 33:e gången som Bruins och Canadiens möts i slutspelet? Det är en skön Original Six-batalj. Om inte Bruins bataljar (japp, det är ett verb) för mycket så gillar jag lagets chanser. Får Montreal spela PP halva matcherna så gillar inte Bruins chanser. Jag tycker det är en 50-50-situation så jag väljer vinnare genom att välja målvakt: Tim Thomas över Carey Price. Big Bad Bruins vidare.
Perssons tips: Bruins 4-3.
Perssons kommentar: Jajävlar, vilken matchup. Den hetaste fighten i första omgången – nej, låt inte Rangersfansen lura er – har sju matcher written all over it. Det kommer att bli ett oerhört tryck i Montreal och självklart är det Zdeno Chara (bilden) som står i fokus. Behåller Bruins lugnet och låter sin tyngd och tuffhet tala på rätt sätt, borde man ta hem serien. 

(4) Pittsburgh Penguins – (5) Tampa Bay Lightning
Wikdahls tips: Lightning 4-1.
Wikdahls kommentar: Oavsett hur bra man faktiskt har hanterat det, jag kan inte komma ifrån det faktum att Pittsburgh saknar sina två bästa spelare. Ta bort de två bästa spelarna från vilket lag du vill och det ser jobbigt ut att vinna en slutspelsserie mot något lag. Fleury måste stå på huvudet om Penguins ska vinna det här och jag har inte sett en headspin sedan jag breakdansade på åttiotalet.
Perssons tips: Penguins 4-3. 
Perssons kommentar: Pittsburgh har stått för en imponerande avslutning på säsongen, med tanke på Crosby och Malkins frånvaro. Och jag tror inte att det här laget är klart ännu. Lyckas Penguins defensiv stänga ned Stamkos & Co, kommer man kunna kontra sönder Tampa. Lightnings defensiv är också ett frågetecken. Flest insläppta mål av alla slutspelslag i East och Dwayne Roloson i kassen. Jag tror inte Bylsma darrar, direkt.


WESTERN CONFERENCE

(1) Vancouver Canucks – (8) Chicago Blackhawks
Wikdahls tips: Canucks 4-1.
Wikdahls kommentar: Tänk dig att vara ligans bästa lag och ändå få möta den regerande mästaren i första rundan. Oroligt? Inte då. Canucks var min Stanley Cup-vinnare inför säsongen och det står jag förstås fast vid. Blackhawks snubblade in i slutspelet men åker rutschkana ut. Det är vad jag tror. Att Chicago slagit ut Vancouver två år i rad tror jag betyder mer för Canucks revanschsug än Blackhawks självförtroende.
Perssons tips: Canucks 4-1.
Perssons kommentar: Även jag har tippat Canucks som mästare i år. Men visst hade det varit intressant att se hur Vancouver hanterat en käftsmäll i första matchen. Panik? Eller visar man att årets lag har tillräckligt med karaktär för att gå hela vägen? Jag tror på det senare. 

penner.jpg(2) San Jose Sharks – (7) Los Angeles Kings
Wikdahls tips: Sharks 4-0.
Wikdahls kommentar: Man brukar ju säga att försvar vinner mästerskap. I det här fallet vill jag säga att anfall vinner matchserien. Utan Anze Kopitar ser Kings alldeles för svagt ut framåt. Inget lag i slutspelet gjorde färre mål än Kings i grundserien. Justin Williams kan visserligen komma tillbaka men det räcker inte mot ett av ligans hetaste lag. Sharks lärde sig mycket i fjol när man äntligen nådde västfinalen. 
Perssons tips: Sharks 4-1.
Perssons kommentar: Skadan på Kopitar var naturligtvis förödande. Det är ju knappast så att lagets andra målskyttar har klivit fram. Sedan trading deadline-flytten har Dustin Penner (bilden) öst in…två mål. Sharks, å andra sidan, har ju verkligen hittat formen. Could this be the year?

(3) Detroit Red Wings – (6) Phoenix Coyotes
Wikdahls tips: Red Wings 4-3.
Wikdahls kommentar: Jag lägger inte så mycket värde i Red Wings svaga avslutning på grundserien. Det här är ett rutinerat gäng som vet när man ska slå på och när man kan slå av. Men utan Henrik Zetterberg, åtminstone inledningsvis, mot ett rätt bra Coyotes är det inte säkert att det räcker att ”slå på.” Jag tror det blir en rysare där erfarenheten i Red Wings avgör.
Perssons tips: Coyotes 4-3.
Perssons kommentar: Phoenix pressade Detroit till en sjunde och avgörande match redan i fjol. Känslan är att det blir lika dramatiskt i år, i en ny grym matchserie. Att Red Wings saknar Zäta under inledningen, kan mycket väl bli det som gör att Detroit till slut faller. 

teemu.jpg(4) Anaheim Ducks – (5) Nashville Predators
Wikdahls tips: Ducks 4-3.
Wikdahls kommentar: Ni vet det där jag sa om att försvar vinner mästerskap och anfall vinner matchserien? Det gällde inte bara Sharks-Kings. Anaheim har en svettigt bra offensiv med Corey Perry i spetsen, Predators svarar med hårt arbete och ett av NHL:s tuffaste försvar. Men allvarligt, Teemu Selänne (bilden), 40 år, gjorde 80 poäng. Aldrig att jag går emot den mannen i den här matchserien.
Perssons tips: Ducks 4-2.
Perssons kommentar: Ducks har Perry, Getzlaf, Ryan och Selänne. Preds motvapen stavas Weber, Suter och Rinne. Det finns lag med sämre defensiv, om man säger. Men under en hel matchserie tror jag Predators får det svårt. Jag vill se Ducks vidare.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB