Startsida / Inlägg

Kemba till NBA

av Petter Westin

KW.jpeg
Kemba Walker hade ingen fantastisk Final Four men han har visat mer än nog för att gå topp tio i sommarens draft.

Baylors Perry Jones III säger nej, nej till miljonerna.
Kemba Walker säger ja, ja och lämnar college efter tre år och en mästartitel.

Det är den där tiden på säsongen när collegekidsen ska bestämma sig för att stanna i skolan eller att gå till NBA och miljonerna. Det är inte ett så lätt val som det verkar.
Säg att du tycks rankas någonstans i mitten av första rundan. Ett år till i college och mer utveckling kan propellera dig till att bli ett lotterival och därmed casha in ännu fler miljoner. Ett år till i college kan också innebära en halvdan säsong, eller ännu värre – en jobbig skada, och ett ras till andra rundan eller helt enkelt ut.
Dessutom har collegespelarna en eventuell lockout att ta hänsyn till.

Kemba Walker behövde antagligen inte oroa sig för ett stort ras men som nybliven mästare så smider han medan järnet är varmt. I morgon förväntas Walker meddela att han lämnar UConn efter tre års skolgång. 
Kemba är ett garantera lotterival. ESPN:s Chad Ford har honom som sexa i sin mockdraft. Som fyra har Ford, än så länge, Perry Jones III, Baylors freshmanstjärna. Jones har däremot bestämt sig för att stanna i skolan, precis som Ohio States Jared Sullinger. Sullinger hade garanterat varit ett lotterival också.
Jones beslut kom som en överraskning, till och med för hans lagkamrater.
– Hela collegeupplevelsen med mina lagkamrater, det var en stor del i det här beslutet. Jag hade kul med dem. Jag vill inte bara dra nu. Jag vill ha roligt som jag hade det här året, sa Jones på en presskonferens i går.

Nu väntar NBA, och ett antal universitet, på fler besked.
Dukes Kyrie Irving spelade bara elva matcher i college men han har redan bestämt sig för NBA och lär gå först i sommarens draft. En annan freshman-sensation, North Carolinas Harrison Barnes, har inte bestämt sig än och det har inte heller ett gäng talangfulla spelare i Kentucky, bland andra Terrence Jones.

Just Kentucky är intressant. Om Jones, Brandon Knight och Doron Lamb stannar så får de sällskap av landets bästa förstaårsspelare. På papperet alltså. Kentucky har värvat fyra av de hetaste high school-spelarna i USA. Store forwarden Anthony Davis rankas som etta i hela landet, Michael Gilchrist är etta bland small forwards, Marquis Teague etta bland pointguards och Kyle Wiltjer femma i rankningen av power forwards.
Det är helt galet.
Om Kentucky, som gick till Final Four alldeles nyss, får behålla sin stomme så ser man starkt ut inför kommande säsong.

/Wikdahl

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB