Startsida / Inlägg

NBA: slutspelsläget i öst och väst

av Petter Westin

Det är bara dagar kvar men fortfarande är NBA:s grundserie ett nagelbitande drama med positionerande och kamp om hemmaplansfördelar.
Här är slutspelsläget i öst och väst:

nba1.jpg

EASTERN CONFERENCE
Alla åtta slutspelslag är klara och Chicago säkrade i princip förstaplatsen i natt via seger mot Boston hemma i United Center. Men det finns ett par intressanta dueller kvar: kampen om andraplatsen och kampen om sjätteplatsen.

1. Chicago Bulls, 58-20

2. Boston Celtics, 54-24
Återstående schema: Washington (h), Miami (b), Washington (b), NY Knicks (h).
Kommentar:
Nyckelmatchen för Celtics blir förstås bortamötet med Miami Heat. Matcherna mot Washington ska man bara inte förlora och slår man också Miami så blir avslutningen mot Knicks betydelselös.
Skulle Boston och Miami hamna på samma record så har Boston hemmaplansfördel när, eller om, om ni så vill, lagen möts i andra rundan. Detta för att Boston har 3–0 i inbördes möten så här långt.
Förutom att säkra hemmaplansfördelen mot Miami så blir Celtics viktigaste uppgift att hitta ett vinnande spel igen (man är ”bara” 11-8 sedan mars) och få tillbaka O’Nealsarna. Jermaine lirar men väldigt begränsat. Skadade Shaq spelar definitivt inte mot Wizards i natt men kanske mot Miami i helgen?

3. Miami Heat, 54-24
Återstående matcher:
Charlotte (h), Boston (h), Atlanta (b), Toronto (b).
Kommentar: Charlotte slog både Boston och NY Knicks i slutet av mars men lär ha slut på ånga nu efter fyra raka förluster. Vi skriver redan nu in en vinst för Miami. Matcherna mot Boston och Atlanta? Där skriver vi fan ingenting.
För Miami skulle det vara otroligt viktigt att vinna en match mot Celtics. Det är trots allt med stor sannolikhet det laget man möter i andra rundan. Att säkra hemmaplansfördel mot Celtics skulle vara ännu viktigare. Atlanta ligger still på femteplatsen men kan säkert ge Miami problem, om inte annat för att man är hemmalag.
Toronto är rent skräp. Har Miami något kvar att spela för så vinner man den. Toronto kan dessutom vara sugna på en torsk om man kan öka chansen för ett högt draftval.

4. Orlando Magic, 50-29
5. Atlanta Hawks, 44-34

6. New York Knicks, 40-38
Återstående matcher:
New Jersey (b), Indiana (b), Chicago (h), Boston (b).
Kommentar:
Tufft återstående schema och åtminstone en viktig spelare, Amar’e Stoudamire, är i behov av vila. Grejen är ju också att man inte vet vad man spelar för. Blir man sexa får man Boston eller Miami. Blir man sjua får man Boston eller Miami. Gissningsvis tar man hellre Miami, som man slagit två gånger och matchar upp bättre mot. Men, som sagt, man vet ju inte var Miami hamnar.
Av de återstående matcherna är det bara New Jersey och Chicago, som kan välja att vila spelare, som känns som bra matcher. Hur viktig avslutningen blir beror helt på händelserna som föregår den.
New York kan faktiskt ta Atlantas femteplats också men då krävs ett mirakel.

7. Philadelphia 76ers, 40-39
Återstående matcher:
Toronto (h), Orlando (h), Detroit (h). 
Kommentar: Riktigt bra schema men en match mindre att spela än Knicks. Men tar man alla tre, vilket är väldigt möjligt, så har man en bra chans på sjätteplatsen. Frågorna är likadana som för Knicks: vill man ha Celtics eller Heat? Och ska man bli sexa eller sjua för att få laget man vill ha?
Jag ska notera att teoretiskt så kan Indiana nå Philadelphia, om Indy vinner allt och Philly förlorar allt. Det håller jag för omöjligt.

8. Indiana Pacers, 36-43

nba2.jpg

WESTERN CONFERENCE
Sista slutspelsplatsen är fortfarande öppen men det finns inte en chans att Memphis släpper den till Houston. I övrigt är det kamp om i princip varenda plats utom den första. San Antonio Spurs har redan säkrat den.

1. San Antonio Spurs, 60-19

2. Los Angeles Lakers, 55-23
Återstående matcher:
Portland (b), Oklahoma City (h), San Antonio (h), Sacramento (b).
Kommentar: Jakten på förstaplatsen var ursinnig men fruktlös. Tre raka torskar på slutet, mot Denver, Utah och Golden State, förseglade Lakers öde. Dessförinnan hade man 13-1 sedan 1 mars. 
Så istället för att titta uppåt så får Lakers titta nedåt. Och man har ett ganska obehagligt schema kvar, i alla fall de två första matcherna när man möter lag med mycket kvar att spela för. Avslutningen, ett Spurs som lär vila folk och ett helt meningslöst Sacramento Kings, lär bli enklare.

3. Dallas Mavericks, 53-25
Återstående matcher:
LA Clippers (h), Phoenix (h), Houston (b), New Orleans (h).
Kommentar: Fyra raka förluster har gjort Mavericks situation skakigare än vad den borde vara. Man har förlorat nio av de 17 senaste och de nio senaste mot andra slutspelslag i väst. Lyckligtvis är det återstående schemat bra och ett par matcher mot Clippers och Suns på hemmaplan låter som en bra medicin mot formsvackan. 
Även om man inte når Lakers och andraplatsen så har man en bra chans att hålla undan för Oklahoma City. Skulle Dallas hamna på samma record som OKC så ramlar man dock ned ett pinnhål. Som divisionssegrare så har OKC tiebreakern.

4. Oklahoma City Thunder, 52-26
Återstående matcher:
Denver (h), LA Lakers (b), Sacramento (b), Milwaukee (h).
Kommentar: Divisionssegern är säkrad men Kevin Durants gäng nöjer sig knappast med det. Tredjeplatsen är inom räckhåll och vill man undvika stekheta Denver Nuggets, vilket alla verkar vilja, så måste man ta den. OKC har sämre schema än Mavericks men bättre form. Sedan mars har Thunder bara förlorat fyra matcher.

5. Denver Nuggets, 48-30
Återstående matcher: Oklahoma City (b), Minnesota (h), Golden State (h), Utah (b).
Kommentar: Denver ligger antagligen still på femte plats. New Orleans är tre matcher bakom och med Minnesota och Golden State kvar att möta på hemmaplan så ska det inte vara några problem. Nu gäller det bara att konservera formen. Nuggets är 13-4 sedan mars.

6. Portland Trail Blazers, 46-33
Återstående matcher:
LA Lakers (h), Memphis (h), Golden State (b).
Kommentar: Vann i natt mot Utah och tog sjätteplatsen av New Orleans Hornets. Nu när Gerald Wallace har hittat sin plats i laget ser Blazers läskigt ut. Men man har ett kortare schema än de andra lagen i den här härvan.

7. New Orleans Hornets, 45-33
Återstående matcher:
Phoenix (h), Memphis (b), Utah (h), Dallas (b).
Kommentar: Hornets har två jobbiga bortamatcher kvar mot Memphis och Dallas. Fråga 1: Har man manskapet att ta sig förbi Portland och återta sjätteplatsen? Med en match mer än Portland kvar att spela, ett bekvämare schema och tie breakern tack vare 3-1 i inbördes möten så är kampen om plats sex långt ifrån över. 
Fråga 2: Orkar man hålla Memphis bakom sig?

8. Memphis Grizzlies, 44-34
Återstående matcher: Sacramento (h), New Orleans (h), Portland (b), LA Clippers (b).
Kommentar: Skönt schema, allt att vinna. Memphis har inte ett jättedumt läge här. Säg att Blazers förlorar nästa match mot Lakers och Hornets förlorar mot Suns samtidigt som Grizzlies slår Kings, då blir det riktigt intressant. Det är ett inte alls omöjligt scenario. Mempis spelar sedan sina följande två matcher mot… Hornets och Blazers. Ge oss det, snälla.
Teoretiskt så kan Houston Rockets ta Memphis slutspelsplats men det kommer inte att hända. Memphis måste i så fall förlora alla sina fyra matcher och Houston vinna sina tre, bland annat mot Dallas.

/Wikdahl

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB