Startsida / Inlägg

Lakers sparkar Mike Brown

av Petter Westin

Fem matcher.
Det var allt Mike Brown fick på sig med Los Angeles Lakers nya stjärnbygge. Nu har 42-åringen fått sparken och det är chock, skräll, bomb och allt det där.
Fem matcher.
Då ska man veta att pointguarden Steve Nash bara hann spela 50 minuter innan han skadade sig. Att Kobe Bryant lirat med en ömmande fot. Att Dwight Howard inte varit i 100-procentig matchform. Att spelsystem och roller knappast hunnit sätta sig med många nya i laget.

Häromdagen stöttade Kobe sin coach i media. Men kroppspråket under matcher sa någonting annat. Man ska aldrig säga aldrig, men det är svårt att se familjen Buss fatta ett sånt här beslut utan klubbikonens fulla stöd.

Trots att Mike Brown är en defensivt inriktad coach har försvaret floppat i de fyra förlustmatcherna. Lakers släpper in 103 poäng per 100 possessions – bara sju lag är sämre i NBA. Den stora snackisen har dock varit det anfallsspel som Brown, eller framförallt hans assistent Eddie Jordan, installerat. Enligt Yahoo kommer laget dumpa sitt Princeton-offense så bort det bara går.

Domedagsprofeterna säger att Lakers är gamla, långsamma, har en kass bänk och seriösa kemiproblem.
Jag säger att den coach som tar över har 70+ matcher på sig med en trupp som har fyra Hall of Fame-spelare, åtta NBA-mästerskap, tre MVP-titlar och 35 all-star-uttagningar tillsammans.
Hyggliga odds, ändå.

Och det är här vi kommer in på möjliga ersättare.
Den omedelbara tanken är Phil Jackson, som lett Purple & Gold till fem NBA-titlar under 2000-talet. Ingen skulle kliva in och äga omklädningsrummet lika snabbt. Jackson, 67 år idag, var dock fysiskt plågad av den långa NBA-säsongen redan förra gången det begav sig. (For the record: Om du bad mig lägga ett spel på vem som tar över Lakers idag och oddset var samma på alla kandidater, då skulle Phil vara mitt tips.)

Jerry Sloan, 70, är en annan legendar som kan bli aktuell. Sloan har varit sugen på en comeback sedan han bröt med Utah Jazz. Sett till spelartyperna borde han funka utmärkt i Lakers. Sett till personligheterna…ehrm.
– It’s not for him, säger Utah-forwarden Paul Millsap till Salt Lake Tribune.

Trygge Nate McMillan är ett populärt namn hos många av experterna. Mike D’Antoni, som gjorde ljuv musik med Steve Nash i Phoenix en gång i tiden, är ett mindre populärt men minst lika spännande alternativ. Han återhämtar sig just nu från en knäoperation och sägs vara en av kandidaterna som Lakers-ledningen diskuterat.

Brian Shaw var aktuell att efterträda Jackson förra sommaren, men blev snuvad på jobbet av Mike Brown. Nu är Shaw assisterande coach i Indiana Pacers. I teorin kan Lakers förstås köpa loss honom. Enligt Pacers-reportern Mike Wells finns det en del bitterhet där.

Själv tycker jag att det är förbannat tråkigt att Ettore Messina har återvänt till Euroleague och CSKA Moskva.
Men hey, Stan Van Gundy är ju i alla fall ledig. Skulle inte det vara nåt, Dwight?

 • Tjänstgörande sportredaktör: Kristoffer Elisson
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Lotta Folcker, Michael Poromaa, Karin Schmidt Hellsing
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB