Startsida / Inlägg

Sportbladet <3 NFL-slutspelet

av Petter Westin

Wild card-helgen är här. Sportbladet kickar igång slutspelsfesten med ett rejält uppslag i lördagens tidning. Vi rankar alla tolv quarterbacks, listar deras styrkor och svagheter, berättar vad folk säger om dem och droppar en del kuriosa. Dessutom har vi ett dokument om USA:s mest kända före detta Pizza Hut-anställda – Justin James Watt.

JJ Watt har varit ett veritabelt monster den här säsongen och bär Houstons d-line på sina axlar. Det här kändes som det perfekta tillfället att berätta hans roliga story, eftersom det inte känns alldeles tryggt att Texans slår ut Cincinnati ikväll.

…men det vi ska diskutera idag är förstås QB-rankingen. Hur hade ni rankat slutspelets quarterbacks, från ett till tolv?

Jag brottades en del med min lista – men tycker att man kan dela in spelarna i några olika skikt, typ så här:
• Super-elit-skiktet: Peyton Manning, Aaron Rodgers, Tom Brady. Hur man sorterar dem inbördes känns sekundärt (men är kul att debattera). Alla är briljanta och det blir en fråga om tycke och smak, mest. Själv valde jag Peyton först, för hans magiska comeback-säsong i en ny klubb med nya spelare och nytt system. Men jag hade Rodgers och Brady överst ett par gånger också innan jag spikade listan.
• Matt-Ryan-skiktet: Matt Ryan, för att han är lite bättre än killarna under honom men måste vinna i januari innan han kan kliva upp till nästa nivå. Ryan är tveklöst spelaren med mest att bevisa i det här slutspelet.
• Super-rookie-skiktet: Hur bedömer man Robert Griffin III, Andrew Luck och Russell Wilson efter bara en säsong? Jag bedömer helt enkelt att de är jävligt bra. Jag går hellre in i ett slutspel med dessa tre superlöften, än med de trygga men inte helt upphetsande namnen i…
• …stabila-veteran-skiktet: Matt Schaub och Joe Flacco.
• Sophomore-skiktet-division-1: Colin Kaepernick kan vara både boom och bust. Han är den på listan med störst potential att få sin placering att se löjligt låg ut. Andy Dalton tror jag vi vet ungefär vad han är: En kapabel game manager så länger den offensiva linjen håller honom hyfsat ren.
• Sophomore-skiktet-division-2: Christian Ponder.

Egentligen tycker jag att alla positioner från fem till elva på listan är högst diskutabla.

***

För alla er som INTE vann Gridiron Challenge (grattis, Anton!) kommer här en chans till revansch. USA-bloggens öppna fantasytävling för slutspelet:
http://games.espn.go.com/nfl-gridiron-playoff-challenge/en/group?groupID=19306&selGrp=19306&entryID=276884

***

Avslutningsvis vänder vi blickarna mot Las Vegas. Så här sitter Super Bowl-oddsen, för er gamblingbitna. Eller för er som bara letar efter ett lag att hålla lite extra på i slutspelet. Från Bet365:

Denver 4.00
New England 4.50
San Francisco 6.50
Atlanta 8.00
Green Bay 8.50
Seattle 13.00
Houston 15.00
Baltimore 21.00
Washington 23.00
Minnesota 51.00
Indianapolis 51.00
Cincinnati 51.00

För trogna bloggläsare är det ingen hemlighet att jag är rödfärgad och kastar mig över de där åtta gånger pengarna direkt. En annan outsider skulle kunna vara Baltimore om det inte var för att, ni vet, deras quarterback är Joe Flacco. Jag är annars nämligen rätt övertygad om att Ravens kommer få en stor emotionell boost av vetskapen att varje match kan vara Ray Lewis sista. Nog var det ett genomtänkt utspel av den 37-årige legendaren att berätta om sina pensionsplaner innan slutspelet?

…men jag tippade Denver som mästare redan i somras och står gärna fast vid det idag.

Ikväll kör vi. Dela med er av era tankar kring matcherna här i kommentarsfältet och på Twitter.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB