Startsida / Inlägg

Hur det hänger i NHL, del 2

av Stefan Persson, Sportbladet

OTTAWA:
Spezza
 borta, Cowen skadad, Michalek ur form, Latendresse på IR. Det verkar inte spela någon roll vad som händer med Sens, de plockar poäng ändå. Till och med när André Benoit – som var en katastrof när han spelade i Södertälje – får istid går Ottawa och vinner.
Och vad säger man om Erik Karlsson? Till och med hans statistik är underhållande att läsa: 12 giveaways, 14 takeaways.

Det här är en trevlig mini-dokumentär om fenomenet Karlsson.


PHILADELPHIA:
Det är lite upp-och-ned-vända-världen i Philly just nu. Bryzgalov briljerar (vi glömmer bottennappet mot Maple Leafs) och pratar i hockeyklyschor som ”we had opportunities to get the point and we did not find success”. Va? Ingenting om universum eller tigrar?
Mer som är underligt: Brayden Schenn inleder säsongen med att få mycket speltid med Giroux och Hartnell – och gör två poäng på sex matcher. Sedan dumpas han i en kedja med Voracek och Rinaldo – och gör sex poäng på fem matcher. Och det trots att han bara haft fem skott på mål under den perioden.
Vad händer härnäst? Kommer Hartnell börja STÅ upp när han kommer tillbaka från skadan?
En grej till om Philly. I förra veckan re-signade man Kimmo Timonen med ett år, 6 miljoner dollar. Gott så. Men det ska bli intressant att se hur GM Holmgren får ihop pusslet till nästa säsong. Flyers har under 2013/14 62 miljoner dollar investerat i bara 19 spelare och lönetaket sjunker som bekant till 64 miljoner nästa år.

PITTSBURGH:
Vi har Pens som segrare i Eastern, men två torsk back to back mot Devils ser inte så bra ut. Vi undrar också när duon Malkin/Neal ska börja leverera i even strength. Neal har inte gjort mål i 5-mot-5 på två veckor och 70 procent av hans poängproduktion har kommit i PP.
Men det finns ju fler offensiva vapen i Pittsburgh. Sid The Kid bevisar i år igen att du i princip kan placera vilka stollar som helst på kanterna, hans kedja levererar ändå. KunitzCrosbyDupuis har gjort nio even strength-mål, bara Buffalos VanekHodgsonPominville har gjort fler.

TAMPA BAY:
Det är ingen hemlighet att Tampas kapten Vinny Lecavalier då och då kastar handskarna. Han har redan gjort det två gånger i år (över 20 gånger i NHL-karriären), båda mot Philadelphia. Frågan är varför? Tampa har andra spelare som är bättre lämpade för den typen av ”hockey” och om jag gillade Lightning skulle jag vara livrädd över att få kaptenen skadad.
Men det är klart, om Vinny nu måste slåss så är det bättre att han gör det mot Luke Schenn och Max Talbot än mot Big Z.

TORONTO:
Maple Leafs är nu fyra i Eastern efter fyra raka segrar. Den där Dave Nonis måste vara ett geni! Allvarligt talat, det måste kännas väldigt underligt för Brian Burke att sitta på pressläktaren och se ”sitt” lag gå mot en slutspelsplats. För nog är Maple Leafs på rätt väg. Man vägrar till och med ge upp en talang (Nazem Kadri) för en gubbe med tveksamt kontrakt (Roberto Luongo).
Förresten, visste ni att Maple Leafs-backen Mark Fraser lyckade spela +5 mot Flyers, utan att noteras för en poäng? Bara 12 spelare har stått för den bedriften (?) under de senaste åtta åren. Richard Smehlik, som hade ett par fina år i Buffalo, är en av blott en av fem personer som spelat +6 och samtidigt gått poänglös från en match. Och nej, det finns inget som heter värdelöst vetande.

WASHINGTON:
Vi vet alla vad Nicklas Bäckström är kapabel till, men just nu går det ganska tungt. Nu kanske ni säger: ”Men han är ju 1+7 på 12 matcher, det är väl inte så dåligt?”. Well, om vi bara räknar förstaassist så ser det inte lika snyggt ut. Bäckis har 0,72 förstaassist per 60 minuter, vilket är 106:e bäst i ligan. Allt enligt toknördsajten behindthenet.ca.
Den stora frågan är dock om GM McPhee kommer försöka skaka liv i truppen genom några trades. Frågar ni mig, så är det enda rätta att ersätta McPhee med Frank Underwood från Netflix-serien House of Cards. Där har ni en snubbe som kan make some deals.

WINNIPEG:
Tobias Enström har som bekant inlett säsongen lysande. Så bra att han börjar jämföras med Norris Trophy-kandidater. Nä, vi säger inte att han kommer vinna utmärkelsen, men i några kategorier slår faktiskt Enström sina konkurrenter på fingrarna.
Jag gillar den här statistiken mest: andelen (i procent) mål av lagets totala produktion som Toby varit inne på. Eh, det där fattade inte ens jag själv, så vi tar om det: efter 10 spelade matcher hade Enström varit inne på 62 procent av Winnipegs alla gjorda mål. Den siffran matchade varken Karlsson, PietrangeloMarkovCharaLetang eller Shattenkirk.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB