Startsida / Inlägg

Det mesta inför collegefotbollen

av Stefan Persson, Sportbladet

Att följa college football är fan i mig ingenting för, eh, amatörer. Du kan (låtsas) ha förstått rankingsystemet, (bli den första i världshistorien att ha) listat ut logiken i NCAA:s reglemente, lagt varenda rivalitet (vilka möts egentligen i Third Saturday in October-matchen?) på minnet, memorerat namnen på varenda linebacker i SEC (som förresten redan lämnat för NFL), repat in marchingbandens 25 mest spelade covers på din bastuba och ändå sitta som ett frågetecken när det är dags för en ny säsong.

Den senaste anledningen till huvudbry stavas ”realignment”. Skolor har bytt divisioner, divisioner har bytt namn och divisioner har lagts ned medan några skolor inte har någon division men spelar ändå och de får ju vara med i en division nästa år. Vissa skolor spelar ju dock alltid utan att vara med i en division eftersom de helt enkelt inte vill vara med i en division. Frågor på det?

Vill du veta vad Middle Tennessee States (Go Blue Raiders!) flytt från Sun Belt till Conference USA kommer innebära får du fråga en annan USA-blogg. Vill du ha en lista över anledningar till varför du borde följa college football den kommande säsongen har du dock kommit rätt.

Johnny Football.
Snabbversionen? Tänk Tim Tebow. Radera hans jag-har-aldrig-ens-luktat-på-en-Bud-Light-image och addera i stället motsatsen: rock n roll, beer pong, attityd, kort stubin och en sällan skådad förmåga att hamna i det berömda klistret. Där har ni Johnny Manziel, mer känd under (det naturligtvis registrerade) varumärket ”Johnny Football”.
Sedan den där makalösa insatsen i 29-24-segern mot ettarankade Alabama förra våren syns Texas A&M:s QB i ESPN:s ”Sports Center” lika ofta som bokstavskombinationen Z-L-A-T-A-N dyker upp på sportbladet.se.
Det blir lätt så efter att man har gjort så här med collegefotbollens mest fruktade försvar:

Hur det går för Aggies den här säsongen hänger mycket på vad vår favoritorganisation NCAA får fram i sin undersökning av Manziel och den påstådda autografer-för-cash-skandalen. Tydligen ska NCAA under måndagen förhört Manziel i sex timmar.
Klarar sig den regerande Heisman-vinnaren utan avstängning från detta fruktansvärda brott kan A&M:s offensiv räcka hela vägen till titelmatchen. Defensivt är det jobbigare, tre av nyckelspelarna från i fjol har lämnat för NFL.
Om inte Manziel ligger däckad under ett bord i ett frat house på morgonen den 14:e september så är Texas A&M-Alabama en av säsongens hetaste matcher. Missa inte.

Ohio State
SEC har dominerat collegefotbollen de senaste åren och vunnit sju raka nationella titlar. Hela sporten skulle må bra av en riktig utmanare till Alabama och Co och efter att ha varit avstängt från allt bowlande (slutspel, inte kägelsporten) under förra årets 12-0-säsong är Big Tens Buckeyes redo att utmana SEC-jättarna om titeln.
Tränaren Urban Meyer är geniförklarad, Braxton Miller gör sin tredje raka säsong som starting QB och laget har en hel hög talangfulla running backs att tillgå. Lyssnar man på de som skriker allra högst om Buckeys markbundna offensiv låter det som att spela NFL-fantasy med Adrian Peterson, Doug Martin och Arian Foster i samma lag.
Som vanligt möter Buckeyes ärkerivalen Michigan i den sista omgången (30:e november). Bli inte förvånade om Ohio State då bara är en seger ifrån en plats i titelmatchen.

Jadeveon Clowney
Har ni käkat på Daniel Island Grill utanför Charlestown, SC? Nä, inte vi heller. Men tydligen kunde man tills alldeles nyligen beställa en Jadeveon Clowney Turkey Avacado Wrap på just det haket. Nu har restaurangen tvingats döpa om sin wrap eftersom….gissa….? JAJEMÄN! Eftersom det strider mot NCAA:s regler, naturligtvis.
Nämner vi det här för att vi blev onormalt sugna på just en Jadeveon Clowney Turkey Avacado Wrap? Man skulle kunna tro det, men storyn säger mer om Clowneys storhet. Clowney är defensive end i South Carolina, förväntas gå etta i nästa års NFL-draft och har dominerat sommarens internmatcher så kraftigt att coacherna tvingats bänka honom. Han förnedrade lagets O-line, helt enkelt.
Hur det känns att bli tacklad av Clowney? Ja, om Michigans Vincent Smith har landat efter sin tur i stratosfären kan ni ju fråga honom.

• The QB:s
EJ
Manuel? Jovars. Geno Smith? Snark. Matt Barkley? Hahahaha. NFL-draft i våras var inte direkt 1983. 2014 kommer dock bli en riktig höjdare, bästa året på länge, när det gäller QB:s.
Här finns:
Terry Bridgewater, Louisville Cardinals.
Om det är någon som kan utmana Clowney om den där förstaplatsen i draften, så är det Bridgewater. Han är atletisk, har grymt spelsinne och passar bollen som Tim Tebow fast precis tvärtom.
Tajh Boyd, Clemson.
LSU hade ett av fjolårets bästa försvar och producerade åtta spelare till vårens NFL-draft. Att Boyd ändå gick 36 för 50, 346 yards och två touchdowns i bowl-matchen mot LSU-tigrarna säger lite om den här snubbens kapacitet.
AJ McCarron, Alabama Crimson Tide.
Om The Tide infriar förväntningarna och tar sin tredje raka titel blir McCarron collegefotbollens mest framgångsrika QB genom tiderna. Han har utvecklats som atlet och att han är som bäst när det gäller finns det inga tvivel om. Det här klippet – från sista driven i matchen mot LSU förra året och – säger det mesta.

Marcus Mariota, Oregon Ducks.
Den springbenägna ankan har alla skills som krävs för en NFL-QB. Kastar dessutom med sällan skådad ackuratess för att vara relativt nykläckt. Mariota tog platsen som starter först i fjol.
Johnny Manziel, Texas A&M.
Jo, han kan ju spela också. Manziel är läskigt skicklig på att lösa svåra situationer och kan hitta en öppen bar…förlåt, receiver, när man minst anar det.

Texas
Longhorns har alla resurser i världen och borde varje år vara med och slåss om en plats i BCS-finalen. 9-4 räcker alltså inte långt om man vill behålla jobbet som tränare för Texas. Och det vill man. Mac Brown tjänar 5,3 miljoner dollar om året. Det är exakt 5,3 miljoner dollar mer än den högst betalda spelaren i Longhorns…
Anywho, får Longhorns ihop sitt försvar och QB:n David Ash får vara frisk, så kan det bli rock n roll i Austin igen. Får man det inte, lär det bli tack och adjö för Brown trots ett 150-43-facit i Texas. Texas-Oklahoma i Dallas den 12 oktober är den första i raden av ödesmatcher.

Marqise Lee
191 receptions, 2864 yards, 25 touchdowns och 22 skolrekord på tre säsonger. Lee – som inte direkt åkt någon bussfil till fame and glory – är collegefotbollens mest spektakulära wide receiver och den stora anledningen till att då och då kolla in vad USC pysslar med. I skrivande stund är det inte klart om det blir Cody Kessler eller Max Wittek som ersätter Matt Barkley som QB, men frågan är om det spelar någon roll. Du eller jag skulle kunna blindstyra en katapult och Lee skulle ändå fånga bollen i endzone.

Lee
Håll tungan rätt i mun, ref.

Maskotar!
Chief Osceola! Georgias lätt överviktiga bulldog! Snubben med pälsmössan från West Virginia! Oregons anka! Till och med Stanfords träd! Ja, du läste rätt! Ett träd!

Toppmatcherna, vecka för vecka:

V1: Clemson-Georgia.
Vad sägs om att inleda säsongen med en fet TD-fest? Poängen kommer dugga tätt när QB-talangerna Boyd och Aaron Murray vevar igång armarna.

V2: Miami-Florida.
Ladda med att se ”30 for 30”-dokumentären om The U och följ upp med ett förväntat svettigt möte mellan ’Canes och Gators. Michigan-Notre Dame är inget dåligt alternativ.

V3: Texas A&M-Alabama.
Håll i hatten. Och dina hästar.

V4: Notre Dame-Michigan State.
Alltid en högklassig match-up, även om vi inte får se Spartans Le’Veon Bell (nu i NFL) eller ND:s Everett Golson, fjolårets QB1. Golson blev utslängd från sin skola på grund av ”poor academic judgement” vilket är snobb-universitets-lingo för att ha fuskat på ett prov.

V5: Ohio State-Wisconsin.
Buckeyes har ett löjligt enkelt schema i höst. Typ sovmorgon, håltimme, roliga timmen, lunch, håltimme, fria aktiviteter, håltimme. Badgers ska dock kunna ge hemmalaget en hyfsad fight.

V6: Oklahoma-TCU.
TCU drömmer om att sno åt sig Big 12, men då krävs seger borta mot Sooners. Har du svårt för ”Boomer Sooner”?  Då kanske Stanford-Washington är mer din melodi.

V7: Texas-Oklahoma.
Under fjolårets Red River Rivalry-möte såg Texas Longhorns mer ut som förvirrade åsnor. OU passade för 334 yards och sprang för 343 i 63-21-segern. Räkna med ett revanschsuget Texas i år.

redriver
Kramkalas i röda floden-rivaliteten.

V8: Clemson-Florida State.
Ingen blir förvånad om den här matchen avgör ACC:s Atlantic Division. Inte din favoritdivision? Då kanske Ole Miss-LSU lockar mer? I hemmalaget härjar några av vårens hetaste recruits, DE Robert Nkemdiche, OT Laremy Tunsil och WR Laquon Treadwell.

V9: Oregon-UCLA.
Det är sällan tråkigt att se Ducks och när ett UCLA på uppåtgående gästar tror vi att det bjuds på allt annat än ankskit.

V10: Florida-Georgia.
Säg att Georgia lyckas krångla sig förbi Clemson, South Carolina och LSU. Inte heeelt jävla omöjligt. Då kan Florida vara Bulldogs sista stora hinder på vägen mot BCS Championship Game, vilket bäddar för en av säsongens hetaste matcher.

V11: Stanford-Oregon.
Inför säsongsstarten är Stanford rankade trea, Oregon fyra. Då förstår ni att det här är ytterligare en fight med game-of-the-season-potential.

V12: Northwestern-Michigan.
Sugen på något annat än bara collegefotbollens giganter? Northwestern nådde i fjol tio segrar, vilket man bara gjort vid ett tillfälle tidigare i skolans historia. Man borde vara ännu bättre i år, men har också ett tuffare schema. Hemmamatchen mot Michigan blir ett rejält test.

V13: LSU-Texas A&M.
Vilket lag utmanar Alabama om SEC West? Svaret kan vi få i den här matchen. Om Johnny Football går segrande ur bataljen finns det risk att hela Bristol, Connecticut flyger i luften.

V14: Michigan-Ohio State, Florida-Florida State, Texas-Texas Tech, Mississippi State-Ole Miss, Auburn-Alabama, LSU-Arkansas, Stanford-Notre Dame.
Lika bra att meddela nära och kära redan nu: ”Vecka 14 av collegefotbollen ska jag se på teve. Hela dagen. Hela natten. Det har USA-bloggen sagt”.

V15: SEC Championship Game.
Som sagt, SEC har tagit hem sju raka BCS-titlar och bli inte förvånad om det blir en åttonde. Den här helgen spelas även Pac-12, ACC och Big Ten sina finaler.

Så hur ser vi alla dessa matcher? Tyvärr har ju ESPN America lagt ned verksamheten och NCAA har totalignorerat USA-bloggens bud på rättigheterna.
Därför är förmodligen den bästa lösningen att införskaffa ESPN Player och College Pass. Kostar 1000 bananer och funkar enligt våra läsare (tack Patrik Johnsson, Martin och Henning Johannesson) alldeles utmärkt. Du kan se matcherna live eller i efterhand.

UPDATE: Vill ni klå USA-bloggen i fantasyspelet College Pick’em? Eller, i alla fall få chansen att klå USA-bloggen?
Klicka här och gå med i gruppen som heter USA-bloggen.

/Stefan.

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB