Startsida / Inlägg

Stephen Silas: Coachstaben älskar Jeffery

av Petter Westin

Paul Silas är en profil av legendariska mått i NBA-kretsar. Kanske inte för att hans coachfacit är så fantastiskt (387–488, med några höjdpunkter och några väldiga bottennapp). Däremot är han en hårding utan dess like. Som spelare, med flera försvarsutmärkelser på meritlistan. Som coach, med flera rykande heta konfrontationer med sina stjärnor.

”Ol’ Grizzly Bear” tog helt enkelt aldrig någon skit. Han gör det förmodligen inte nu heller, även om han är (tillfälligt?) pensionerad.

En favoritstory är när han tyckte att Tyrus Thomas var överbetald och knuffade omkull honom i omklädningsrummet. En annan när han sprang efter Ira Newble och skrek:
– Get back here you hip-hop motherfucker, I’m not done with you!

Paul Silas var dessutom LeBron James förste coach i NBA, och fick hantera den hajpen med allt vad det innebär.

Mot bakgrund av allt detta är det anmärkningsvärt att Stephen Silas, Pauls son, har den stil han har.

– Jag är mer av en player’s coach. Det här blir min trettonde säsong. Jag kan relatera till spelarna, kanske inte lika bra som när jag var 27, men killarna kan fortfarande prata med mig. Vi jobbar tillsammans ute på planen, samtidigt som jag har flera års erfarenhet i ryggen, säger Stephen.

silas-fotogustavhugosson

40-årige Stephen (till höger på Gustav Hugossons bild här ovan) är assisterande coach i Charlotte Bobcats, och är just nu på plats i Sverige för att följa en av klubbens värdefullaste investeringar: Jeffery Taylor, 24.
Jag passade på att snacka lite med den unge – men rutinerade – coachen i Täljehallen idag.

• Din pappa var aldrig rädd för att sätta någon på plats om de inte kunde bete sig…
– Nej, det var han inte, säger Stephen med ett leende.
– Han vill bara ha respekt, och om han känner att han inte får det så kommer han att göra sig hörd. Det är en jättebra kvalitet att ha, tycker jag. Han är en väldigt bra NBA-coach.
• Hur var det att att växa upp med Paul Silas som pappa?
– Det var fantastiskt. Jag lärde mig mycket av honom. Och halva min karriär jobbade jag för honom. Jag ville spela själv men blev inte speciellt bra, så nästa grej var coachning. Han är en jättebra förebild.
• Vilka delar av hans coachning har du anammat?
– Han jobbade för några fantastiska coacher när han var assisterande. Pat Riley, Chuck Daly. Han har tagit mycket från de killarna när det gäller förberedelser och taktik. Han stal av de killarna, sedan har jag stulit det från honom, haha.

Att Jeffery Taylor arbetar hårt och målmedvetet när han vill bli bättre på något, det vet vi sedan tidigare. Stephen Silas bekräftar den bilden:
– Jeffery jobbar superhårt. Som coach älskar man såna killar. Vi har jobbat tillsammans i princip varje dag, hela sommaren. Först var han i gymmet i upp till 1,5 timme, sedan på basketplanen i upp till 1,5 timme. Han har verkligen utvecklats. Han är så begåvad, så atletisk. Nu ska vi bara vässa några av hans skills. Summer League var jättebra för honom.
• Vilka delar i hans spel har ni försökt förbättra?
– Vi har jobbat mycket på hans fotarbete. Som NBA-rookie är det tufft, man kan inte bara lita på sin fysik eftersom alla spelare i ligan är så atletiska. Han gjorde en del stegfel när han fick bollen, hade svårt att ta sig dit han ville. Men nu har vi jobbat så mycket på hans fotarbete att han inte längre gör stegfel när han tar emot bollen.
– Vi har jobbat mycket med bollhantering, passningsspel och skytte också. Vi vill att han ska spela pick-and-roll.
• Tror du att han får en större roll offensivt under sin andra säsong i Bobcats?
– Ja, det kommer han få. Vår coachstab älskar honom. Allt arbete han lagt ner i sommar kommer bara göra hans situation bättre. Han kommer han en stor roll för oss, helt klart.

Coach Silas vill inte slå på stora trumman och utlova någon slutspelsplats. Men han tror att Bobcats blir klart bättre än det lag som förlorade 61 matcher förra säsongen.
– Att få in en spelare av allstar-kaliber i Al Jefferson känns mycket spännande. Många blev förvånade när vi tog Cody Zeller i draften, men inte vi. Han kommer bli riktigt bra. Vi får tillbaka Gerald Henderson. Jeffery kommer bli bättre, Kemba Walker kommer bli bättre.
• Att spela med en riktig poänggörare inside i Al Jefferson, vad betyder det för Jeffery och de andra vingspelarna?
– Det betyder mycket. När skottklockan tickar ner finns det någon att ge bollen till. Man behöver inte dribbla runt och ta ett svårt skott. Eller så kan man ge honom bollen tidigt i anfallet, låta honom dra på sig dubbelmarkering och skapa mismatches för killar som Jeffery på perimetern. Jeff är ju så bra på att löpa till korgen, och det där trepoängsskottet ser riktigt bra ut också. Al Jefferson kommer hjälpa alla.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB