Startsida / Inlägg

Jerebko om idoler, Taylor om dunkar, Dean om Spanoulis

av Petter Westin
traning

Vi snackade lite om det här med idoler, idag. Vikten av att ha svenska stjärnor att se upp till för unga basketspelare. Durant och LeBron i all ära – det blir någonting annat när förebilderna kommer från Kinna och Norrköping. Mer verkligt, mer uppnåeligt.
– Man försöker göra så bra ifrån sig som möjligt, tänka på vad man gör och vad man säger. Det är många unga som har ögonen på mig, sa Jonas Jerebko.

Själv hade han faktiskt en svensk förebild i barndomsåren.
– Min pappa spelade ju med Jonas Larsson. Självklart har jag sett upp till Jonas när han spelade i Frankrike och sånt. Det var mest honom jag hade koll på när jag var liten, i och med att han kommer från Kinna också.

Sugen på mer basket-EM? På Sportbladet.se du nu läsa om landslagets planer på att testa Jonas Jerebko som center. Sedan tidigare finns den här Thomas Massamba-intervjun (obligatorisk läsning för alla kids med proffsdrömmar), och en lista över stjärnorna du inte får missa (plusinlåst).

Här är lite andra grejer som vi snappade upp under onsdagens mediaträff, dagen innan premiären mot Grekland:

Jerebko om den stundande NBA-säsongen:
– Jag ser framemot det. Först och främst vill jag bli klar med det här, göra ett så bra EM som möjligt. Men självklart finns NBA-säsongen i bakhuvudet. Nya spelare, ny coach, nytändning för mig. Det ska bli riktigt roligt, förra säsongen var inte kul.

Jerebko om EM:
– Självklart är målet att vinna matcher och gå vidare från gruppen.
– Vi måste spela tillsammans. Det är många som lägger fokus på just mig och Jeff, att det är viktigt att vi spelar bra. Självklart är det så. Men vi behöver ändå en laginsats. Man vinner ingen match i detta EM med bara två spelare. Vi behöver alla på toppen av sin förmåga.
– Vi är mindre än alla lag vi möter, så det blir tufft i försvaret. Vi ska vända det till vår fördel, spela snabbt och byta mycket. Vara aggressiva, men smarta. Försöka hålla de stora killarna i motståndarlaget från korgen. Så fort vi får bollen ska vi ställa om till anfall. Det blir väldigt viktigt att hålla tempot uppe, springa mycket och sätta våra skott.

Jerebko om den ökade försvarsbevakningen som väntar:
– Det är någonting vi är vana vid från när vi växte upp. Jeffery har spelat på college, jag har varit i Plannja och Italien. Man har blivit dubblad och tripplad och vet hur det fungerar. De får gärna dubbla mig, det skapar ytor och jag ger gärna bort bollen till en fri lagkamrat.

Jeffery Taylor om nerver och förväntningar:
– Jag brukar inte känna så mycket press. Det är ändå bara basket, oavsett vilken nivå man spelar. Ta man bara bort alla människor, all media och allt runtomkring så är det bara samma sak som man gjort sedan man var liten – försöka stoppa ens kille från att göra poäng, och försöka göra poäng på motståndarlaget.

Taylor om vikten av trepoängsskytte i EM:
– Vi måste skjuta med en hög procent. Treorna vi får i öppna lägen måste sitta. Man får inte så många möjligheter mot bra lag.

Taylor om sina spektakulära dunkar:
– Det är alltid kul att ha såna explosiva spel. Det kan absolut tända laget, om det är i rätt situation och rätt tid i matchen.

Förbundskapten Brad Dean om de sönderryckta förberedelserna:
– Det är frustrerande, om jag ska vara ärlig. Många som har varit halvskadade. Men i dag känns det mycket bättre än i går, alla var med och tränade för fullt.

Dean om lagets ”mindset”:
– Jag tycker det är bra. Killarna har kämpat för att komma hit. De vet att det inte är givet att de får en sådan chans igen. Alla är ganska hungriga. Vi ska gå ut och se hur långt det tar oss mot ett lag som Grekland. Efter det är vi förhoppningsvis på en hög nivå, och spelar mot Finland nästa dag.

Dean om försvarsplanen mot Vassilis Spanoulis imorgon kväll:
– Vi ska försöka med Thomas Massamba. Han kan irritera spelare ganska rejält. Spanoulis har så mycket rutin och är van vid det mesta. Men Thomas är vår bästa chans att ta bort honom, och vi ska försöka göra det.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Adam Borg
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB