Startsida / Inlägg

NFL: Premiärpanel

av Petter Westin

Väntan är över.
02.30 natten mot fredag kickar NFL igång igen, med Denver Broncos–Baltimore Ravens.
Och vi vore inte USA-bloggen om vi inte firade premiären med en panel. Som gästtyckare har vi bjudit in en gammal Sportbladet-räv – nyhetschefen Magnus Herbertsson, tvåfaldig mästare i tidningens interna fantasyliga och en sucker för NFL.
Without further ado – här är frågorna, och som vanligt vill vi ha era svar i kommentarsfältet.

1. Vem/vad/vilka blir säsongens överraskning?
Magnus Herbertsson: Redan ifjol såg man glimtar av något stort. I år har Colts flera nya offensiva vapen och framför allt har man kvar en ung och modig quarterback. Andrew Luck återförenas med College-coachen från Stanford, Pep Hamilton, som gått in och förändrat Colts offensiv till en något mer balanserad och gammaldags stil. Det räcker självklart inte hela vägen, men jag tror att Indianapolis kommer ställa till problem för många lag.

Stefan Persson: Önsketänkande? Maybe. Men herr Brady verkar vassare än någonsin och Patriots system är så väloljat att jag utser lagets grupp av receivers till säsongens positiva överraskning. Gruppen är den yngsta som Belichick haft i New England och kanske att det hackar lite i skivan de första matcherna. Men när säsongen är över kommer både Aaron Dobson och Kenbrell Thompkins ha fått sina genombrott i NFL.

Petter Westin: TV10-studion, och kanalens kommentatorer. De fick mycket skit ifjol av benhårda förespråkare för amerikanska originalsändningar. Jag köper den invändningen, själv är jag också en flitig användare av GamePass. Men om amerikansk fotboll ska växa på allvar i Sverige – ut till svenne idrottsbanan, och inte bara till oss nördar – behövs svenska paketeringar av sändningarna. Dessutom gjorde TV10 ett klart godkänt jobb och jag tror att Dahlborns gäng, om du ger dem en chans, utvecklas ännu mer till den här säsongen.

2. Vem/vad/vilka blir säsongens flopp?
Herbertsson: Får man välja Randy Moss? Efter att ha skrivit på som ny NFL-tyckare för FOX bedyrade han ”Jag är inte del av media”. Jag kan inte påstå att jag förväntar mig några djupanalyser.
På planen drar jag till med Danny Amendola. Känns som han kan ha fått lite fel roll i Patriots offensiv, dessutom med ständiga skadeproblem.

Persson: Går det att ha höga förväntningar på ett lag som gick 4-12 i fjol? Tydligen. Det har snackats om att Chip Kelly ska kunna göra underverk med Eagles, att laget ska kunna vara med och slåss i ett ganska jämntjockt NFC East. Eh, nä. Trots ett ganska snällt schema kommer Eagles inte finnas med i kampen om en slutspelsplats.

Westin: Med risk för att försöket till en reverse-jinx är pinsamt uppenbart: Atlanta Falcons. Försäsongen ljuger inte, det här laget har seriösa o-line-problem. Min drömvärvning Steven Jackson kommer få slita så jäkla ont för sina yards (det är han i och för sig van vid). Och även om Mike Nolan är en kreativ försvarshjärna, så har Falcons talangunderskott i den lagdelen. Kort sagt: Matt Ryan blir tvungen att förtjäna varenda cent av det där nya monsterkontraktet.

3. Vilken spelare får man inte missa?
Herbertsson: En hockeyälskare med nummer 99 på tröjan. Texans defensive end J.J. Watt blev förra årets bästa defensiva spelare och är min favoritspelare i hela ligan. På försäsongen har han bara varit inne på två spel. ”Coacherna har haft en plan – att bara göra mig hungrigare och hungrigare fram till premiären. Jag är extremt hungrig. Jag är som ett djur i en bur som inte blivit matad på ett tag. Så fort man släpper ut mig blir något uppätet”, säger han till Sports Illustrated. Jotack, Watt verkar redo.

Persson: Dez Bryant. Jag tror han sätter Megatron på plats, blir ligans bästa WR den här säsongen och räddar Tony Romo från att bli lynchad.

Westin: Hebbe snodde Watt framför ögonen på mig, så jag drar väl till med en oldie (but a goodie) – Troy Polamalu. Håller kroppen? Kan han hitta tillbaka till forna glansdagar? Isåfall finns det få lika underhållande NFL-spelare som Pittsburgh-försvarets virvelvind.

4. Vilket lag kommer synas flitigast i ditt GamePass?
Herbertsson: Förmodligen Houston Texans (för J.J. Watt) och Denver Broncos (för Peyton Mannings no-huddle).

Persson: Bortsett från Patriots? Hm. Jag föll ju pladask för RGIII och Redskins efter att i fjol ha sett deras match mot Giants på plats. Så det blir mycket Redskins i år igen. Har traditionellt även svårt att blunda för Packers, som ofta bjuder på stor underhållning.

Westin: Utöver de våndor som Falcons kommer ge mig på regelbunden basis, så ser jag framemot att följa Chip Kellys galna experiment i Philadelphia. Hur snabbt kommer allt gå? Hur mycket kommer han våga/kunna springa bollen? Och framför allt, vad blir det av en 33-årig Michael Vick i detta spelsystem?

5. Vilken fantasyspelare måste man bara äga?
Herbertsson: Det finns bara ett otroligt tråkigt svar på det: Adrian Peterson.

Persson: Jamaal Charles. Jag hade honom i fjol och hade inte Romeo Crennels coachning varit säsongens största skämt hade både jag och Charles haft ett bättre 2012. Nu känns det som om Charles är i rätt situation med rätt coach och kommer hota Peterson som årets RB-monster.

Westin: Om jag inte får mina händer på Jimmy Graham eller Rob Gronkowski till ett överraskande bra pris, så satsar jag på Vernon Davis. Varje gång. Även fast man aldrig ska köpa training camp-hype så gör jag det fullt ut här. Och vem ska annars fånga passningarna från ultrabegåvade Colin Kaepernick?

6. …och vem ska man inte ta i med tång?
Herbertsson: Jag vet bara att jag aldrig skulle röra Tony Romo. Han må vara stabil och ha en bra arm, men han viker ofta ner sig när det gäller och jag ser honom inte som den ledaren Cowboys skulle behöva och förtjänar.

Persson: DeMarco Murray, om man tänkt starta honom. Om jag har karln i mitt lag? Det kan ni ge er faan på.

Westin: Drew Brees och Aaron Rodgers. Fantastiska spelare såklart, och pålitliga fantasymonster – men personligen går jag inte i närheten av någon quarterback i de tre första rundorna. Helst inte före runda sju/åtta/nio heller, för den delen…

7. Vem blir MVP?
Herbertsson: Peyton Manning.

Persson: Kansas City kommer ju göra en Minnesota Vikings och gå till slutspel, bara för att åka på en fetsmäll direkt. Jamaal Charles är spelaren som tar dem dit.

Westin: Såvida inte Adrian Peterson överträffar sig själv och springer för 2500 yards den här gången (inte möjligt…väl?), så blir det nog en quarterback. Tom Brady ligger bäst till med tanke på de vapen Patriots har förlorat – och att han ändå kommer briljera.

8. Vem vinner Super Bowl?
Herbertsson: Det riskerar att bli ett svinkallt Super Bowl i New York, det kallas redan Storm Bowl förresten. Seahawks har ett riktigt vasst lag och Seattle ligger långt norrut, så jag lägger en hundring på dem.

Persson: Det gör Denver Broncos.

Westin: För andra året i rad säger jag Denver. Skillnaden är att det nu känns som ett ganska väntat tips.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB