Startsida / Inlägg

Taylor poängkung – och hyllar talangen

av Petter Westin

Skärmavbild 2013-09-10 kl. 00.06.26
Den här listan är häftig läsning för en svensk. Jeffery Taylor från Norrköping blev hela EM:s skyttekung i den första gruppspelsfasen.

– Det är coolt. Men basket är en lagsport, det går inte att fokusera på poängen, säger han.

Nevertheless – sättet han gjorde sina 106 poäng på fem matcher visar återigen hur han utvecklas. Säsong efter säsong. I NBA-kretsar har nog många varit snabba att stoppa in 24-åringen i ett fack. En försvarsstark spot-up-skytt som smäller i en del dunkar när han får fri väg till korgen, typ.

Men i EM scorade Taylor på massor av olika sätt. Från dribbling, från medeldistans – till och med några turnaround-fadeaway-hoppskott, för att göra det extra stiligt… Han visade intelligens och touch runt korgen – inte bara kraft. Var högprocentig (46,38%) och hade fin balans mellan antalet tvåor (26/53) och treor (11/26). Drog massor av fouls (5,6 per match, fjärde bäst i turneringen – Jonas Jerebko var etta med sina 6,2).

Vissa grejer i spelet krävde justering, berättar Jeffery. Det var ju första gången han spelade basket på seniornivå i Europa, efter sju år i USA. Hans 4,4 turnovers per match var delvis en produkt av den omställningen.
– De blåser jävligt många stegfel. Svårt att bli van vid. Domarna är inte dåliga, men det är annorlunda mot det jag är van vid. Sedan kan ju motståndaren bara sitta i tresekundersområdet i försvaret. I NBA finns det mer space att drajva. Det är nog de två stora skillnaderna, säger han.

Repertoaren finns där. Han är kapabel att ta nästa steg offensivt även i NBA, om han får minuterna och bollarna. Och det tror jag att han kommer få. Eller ta, snarare. Genom att vara såpass bra att Bobcats blir tvungna att involvera honom mer. Tvåsiffrigt i poängkolumnen för Jeffery Taylor kommande säsong, är mitt tips.

Innan han lämnade Koper berättade han också om sin nya favoritspelare:

Viktor Gaddefors, jag är ett stort fan utav honom. Tycker han är jättejättebra. Kan drajva bollen, avsluta, är spänstig, kan sätta treor också. Spelar bra försvar.

Efter en anonym inledning mot Grekland och Finland spelade Gaddefors upp sig rejält i de tre följande matcherna. Han fyller 21 år i höst, och tippas av DraftExpress gå i slutet av andra rundan nästa år. Jeffery Taylor ser NBA-kvalitéer i sin nya landslagskamrat.

– Absolut. Sättet han spelar på, och att han är en smart spelare. Jag tror verkligen att Viktor har en chans att komma till NBA.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB