Startsida / Inlägg

Bilden vi inte ville se

av Petter Westin

taylor

Jeffery Taylor skrämde oss litegrann inatt.
I slutet av andra quartern skottfejkade han mot LeBron James, drev till korgen där han blev stoppad – och åkte i golvet med en duns.
Samtidigt som Miami Heat gjorde poäng på andra planhalvan, låg Norrköpings stolthet kvar och vred sig i smärtor.

Men så farligt var det inte, trots allt.
En bit in i tredje quartern var han tillbaka på planen, med vänster handled ordentligt tejpad. Ingenting brutet, och skotthanden är intakt.

Charlotte Bobcats gjorde en okej insats, hade kontakt flera gånger under matchen, men var aldrig nära att skaka mästarna på allvar. I fjärde quartern rann siffrorna iväg till 81–97 samtidigt som Miamis superstjärnor vilade upp sig på bänken. Charlotte har nu fem segrar och fem förluster.

Och Jeffery Taylor? Jovars. Inatt blev det 30 minuter, 14 poäng (3/11 tvåpoängare, 2/4 trepoängare, 2/5 straffkast), 1 retur (offensiv), 1 assist, 1 steal, 4 fouls, 0 turnovers, minus 19 i plus/minus-kolumnen.
Det statistiken inte visar är en spelare som är mer aggressiv, mer självsäker och har ett naturligare flyt i sitt spel än under rookiesäsongen. Nu vill vi bara att några fler av de där rackarns skotten ska börja sitta!

Taylor satte tidigt upp målsättningen att snitta tvåsiffrigt i poängkolumnen den här säsongen. Hittills gör han 9,6 pinnar per match. Om han bara får upp skottprocenten ett par hack så kommer han klara sitt mål galant. För just nu skjuter svensken alldeles för dåligt. Här är hans nuvarande siffror, med fjolårssäsongens facit inom parentes:

Skottprocent, totalt: 37,6% (43,1%).
Skottprocent, trepoängare: 23,3% (34,4%).
Straffkastprocent: 57,6% (72,8%).

Så här kommer det givetvis inte se ut hela säsongen. Jeff håller på att vänja sig vid en större roll i lagets anfallsspel, och den ökade uppmärksamhet från motståndarförsvaren som det medför.

Jag tycker inte att han tar dåliga skott. Han är ständigt aktiv, gör sig spelbar runt trepoängslinjen, cuttar till korgen, drajvar med bollen, fattar bra beslut och gör ytterst få slarvfel (bara åtta turnovers på tio matcher). Men ibland saknas det där sista lilla i avsluten.

Defensivt vet vi sedan tidigare vad den stolte 24-åringen går för. Experterna är överens om att han har verktygen för att bli en stopper.

Inatt, framför allt i andra halvlek, ställdes Taylor en-mot-en mot världens bästa spelare vid några tillfällen. Ett litet helvete, förstås. Sanningen är ju att LeBron gör precis som han vill med hela ligan just nu. Men Jeffery stod upp, tog utmaningen och hade bland annat en fin bollstöld mot King James.

•••

Natten mot måndag har du chansen att se vår andra NBA-svensk, Jonas Jerebko, i direktsänd svensk tv. Ratta in Viasat Sport 03.30 om du vill se när Boråskillens Detroit Pistons stampar in på klassisk mark: Staples Center, för ett möte med Los Angeles Lakers.

Pistons bröt en fyra matcher lång förlustsvit genom att bortaslå Sacramento Kings med 97–90 i fredags. Tre vinster och fem förluster är Detroits facit i höst. Jerebko har som väntat haft svårt att få speltid, med Greg Monroe och Josh Smith som loggar tunga minuter på power forward-positionen. Svensken har ändock fått hoppa in i sex av åtta matcher och gjort det bra.

•••

Om jag ska se Lakers–Pistons, så får det bli i repris på måndag morgon. För det finns inte en chans att jag missar Denver Broncos–Kansas City Chiefs på Sunday Night Football. Chiefs är obesegrade, nio raka vinster. Ändå är Broncos (8–1) spelbolagens favorit med mer än en touchdowns marginal. På ren svenska stavas väl anledningen kvartsback, eller nåt liknande.

Peyton Manning spelar sitt livs football. Han har passat för 33 touchdowns. Ifjol var det bara fyra quarterbacks som överträffade den siffran – på hela säsongen.

På andra sidan har vi Alex Smith, mannen som gett det inte helt smickrande epitetet ”game manager” ett ansikte. Petad och trejdad av San Francisco, men i Kansas City funkar hans riskminimerande stil hittills alldeles utmärkt. Chiefs har utformat sitt succérecept kring en spektakulär running back i Jamaal Charles – och ett dominant försvar. Det är de sistnämnda som måste få in regelbundna och rejäla smällar på Manning inatt, för om det blir en shootout… då blir det jobbigt för Alex Smith.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB