Startsida / Inlägg

Efter Ungern

av Anna Andersson

Här är dagens tidningstext, har inte sett den på webben än:

Sebastian Vettel korsade mållinjen som en vinnare.
Men segern var inte bara hans.
– Tack Jules, ropade han.
– Du kommer alltid att finnas i våra hjärtan.

I oktober förra året skadades Marussiaföraren Jules BIanchi svårt sedan han förlorat kontrollen över sin bil och krockat med ett bärgningsfordon under Japans GP. Efter nio månader i koma somnade 25-åringen in och i tisdags begravdes han.
Då var de andra F1-förarna på plats för att säga adjö och i går hyllade de hans minne med en tyst minut inför loppet i Ungern och samtliga förare på prispallen tillägnade den döde vännen sina resultat.
– Det har varit en tufft, en tuff vecka, framförallt med tanke på vad som hände i tisdags. Sedan tänkte vi på Jules igen inför starten. Det var väldigt känslosamt och det var svårt att komma tillbaka till rätt rytm, säger Sebastian Vettel på presskonferensen efter loppet.
– Sedan hittar du dig själv i bilen, stänger visiret och det är så många saker som du måste tänka på och då finns det inte någon plats för andra saker. Jag antar att vi gör det vi älskar och det vi måste göra.
Den fyrfaldige världsmästaren tog säsongens andra seger när han vann det spännande och mycket händelserika loppet i Ungern. Han inledde med en fantastisk start från andra led och lyckats ta sig förbi de båda bilarna från Mercedes. Bakom honom var det sedan väldigt dramatiskt. Ferraris Kimi Räikkönen hade en pallplats när han tvingades bryta med motorproblem, VM-ledaren Lewis Hamilton halkade ner i fältet sedan han varit inblandad i en incident med Daniel Ricciardo där han skadade bilen och straffades av domarna och Nico Rosbergs vinstchanser försvann sedan han fått punktering sedan han haft kontakt med Ricciardos Red Bull i slutet av loppet.
Det slutade med att ingen Mercedesförare stod på pallen, det är har inte hänt sedan 2013.
– Tack Jules, ropade segraren Sebastian Vettel över radion när han körde i mål och tog sin 41:a GP-seger.
– Du kommer alltid att finnas i våra hjärtan och vi alla vet att du förr eller senare hade varit en del av denhär familjen.
Fransmannen Jules Bianchi tillhörde Ferraris förarakademi och körde F1 för Marussia förra året. Planen var att han skulle köra för Sauber (som köper motorer av Ferrari) 2015 för att sedan slussas vidare till det klassiska F1-stallet, men ödet ville annorlunda.
– Jag anser att den här dagen handlar om Jules och om hans familj, säger Sebastian Vettel.
– Det är större än allt annat.
F1 har nu sommarlov och fabrikerna stänger i två veckor. Nästa deltävling avgörs i Belgien den 23 augusti.

Sedan ett litet tillägg om hur den färsta halvan har varit:

Dominanten:
Mercedes har haft två förare på pallen i nio av tio F1-lopp, varit snabbast i samtliga kval och leder VM med båda förarna. Lewis Hamilton har 202 poäng, Nico Rosberg, 181.

Comebacken: I fjol var Ferrari omkörd och frånåkta, men med Sebastian Vettel har det klassiska teamet tagit två segrar och är nu tillbaka i toppen av VM-tabellen.

Missräkningen: McLaren-Honda satsar hårt med två världsmästare och båda två tog poäng i går, men 17 poäng på Fernando Alonso och Jenson Button på tio lopp är för lite. De ligger på plats 15 respektive 17 i VM-sammanställningen och näst sist i det så viktiga teammästerskapet, även om de närmar sig Sauber som har 22 poäng.

Svensken: Marcus Ericsson inledde säsongen med att ta sina första fyra VM-poäng i Australien, sedan har det blivit två till. I går var han tia sedan han kört kontrollerat och plockat sju placeringar under loppets gång. Ericsson har skrivit ett nytt kontrakt med Sauber och kan nu arbeta fokuserat resten av säsongen.

Ryktet: Lotus har varit sena med betalningarna i år, det ryktas om att stallet är på väg att säljas och nu erkänner Renaults motorsportchef att tillverkaren är intresserad av att köpa tillbaka teamet som man vann VM med 2005 och 2006.
– Vi tittar på olika möjligheter, vi har inget kontrakt för 2016 än. Om Lotus är en möjlighet? Varför inte, säger Cyril Abiteboul till motorsportmagazin.

Tonåringen: Max Verstappen körde in på plats fyra i Ungerns GP. Killen är 17 år och har inte ens körkort, men han han är elva i VM.

Superstjärnan: Lewis Hamilton visar upp sitt liv på sociala medier, där kan du följa honom i hans privatjet runt jorden, se bilder hans dyra bilar, hans tatueringar och hans hundar. Han kryddar det med privata hälsningar till teamkollegan Nico Rosberg och selfies med filmstjärnor och modeikoner.

•••
Enligt Helmut Marko, den frispråkige konsulten hos Red Bull, var pallplatserna i Ungern bara en dagsslända.
– Regnar det inte på Spa eller monza blir det lika tråkigt som tidigare, säger han.

•••
Här har du Pirellis sammanfattning av loppet:

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB