Svenssons utspel: I riktning Hamrén

av Robbie Lauler

Före detta landslagsspelaren, Elfsborg-ikonen och nyblivne tv-experten Anders Svensson levererade i helgen ett uttalande som snabbt fick vingar.

Anders sa apropå den dagen Zlatan Ibrahimovic slutar:

– Många tror att det kommer bli tufft, jag tror precis tvärtom. Jag tror att Sverige kommer bli bättre igen.

Helt klart är att det bor en journalist i Anders. Han är medveten om att uttalandet kommer kritiseras, att han själv riskerar att förlöjligas. Men att det också profilerar honom i hans nya yrkesutövning. Uttalandet är fem plus ur det perspektivet, för någon som vill profilera sig som expert.

För där finns något i grunden som inte går att vifta bort som ett tomt utspel från en expert som vill provocera.

För det första visar Anders direkt att han inte är rädd för att stöta sig med gamla lagkamrater, inte ens med Den Store. Det ger honom tyngd samtidigt som han framstår som en lagspelare: Han sparkar uppåt.

För det andra tror jag att utspelet inte är riktat mot Zlatan egentligen. Anders pekar på ett ledarskapsproblem. Zlatan har inte bara fått en unik särställning i landslaget under Erik Hamrén, det har mer eller mindre blivit Zlatans landslag. Han gör som han vill, spelar där han vill.

Jag tror att Anders begåvade utspel är en känga i riktning Erik Hamrén, och jag tror att han gör det för att han vet att han har många landslagsspelare med sig.

Det Anders efterlyser är inte att Sverige är bättre utan Zlatan, utan ett ledarskap som kan hantera en situation som den Sverige befinner sig: Där en spelare är så mycket större och mer framgångsrik än de andra.

Anders vill helt enkelt svensk landslagsfotbolls bästa.

Även därför är det ett genialt utspel som kommer att leva kvar i spelares och fansens medvetande, som förhoppningsvis tvingar Erik Hamrén att förändra sitt ledarsskap till det bättre. Om han nu är förmögen till det.

Vilka eldas det för?

av Robbie Lauler

Jag lämnade Champions League-staden Malmö efter ett besök som får räknas till ett av de trevligare. Då tänker jag inte bara på Rosenbergs tvåfotare på mållinjen eller Erikssons volleylobb från 35 meter.

Nä, på vägen hem från Swedbank tipsades vi om kebabhaket Sara och den extra stora shawarman med blandad sås.

Snudd på Halsti-klass, snudd på.

På tåget läste jag om Red Bull Salzburg-coachen Adolf Hütter som skyllde förlusten på att hans spelare ”inte reagerat tillräckligt bra på Malmös fysiska och smutsiga spel”.

Man undrar vad en så kallad expert som Lars Lagerbäck tänker om det, fotbollstyckaren som satt i Viasat-studion efter första mötet och dömde ut inte bara Malmö FF utan hela den svenska klubblagsfotbollen för att inte kunna ta närkamper eller försvara sig.

Efter 3-0 till MFF kanske Lagerbäck har lärt sig något nytt: Att det är skillnad på att spela hemma och borta när det kommer till energin. För en fotbollsteoretiker kan sådana samband vara svåra att greppa.

Apropå gamla förbundskaptener drog jag en lans i tidningen för att Åge Hareide vore ett starkare namn än Erik Hamrén. Tidigare har jag lanserat Norges förbundskapten P-M Högmo som en tänkbar efterträdare men han tog norska landslaget i stället.

Varför lyfta alla dess norrmän? undrade någon.

Tja, med undantag från 15-årige supertalangen Martin Ödegaard, ”Den norske Messi”, har landet i princip enbart producerat träben senaste 30 åren. Det ställer höga krav på tränarna som fått slita extremt hårt för att kunna försöka bedriva konkurrenskraftig fotboll. Något som gett resultat i form av skickligare coacher för stunden.

Vad tänker förresten Erik Hamrén nu som hade fyra spelare från danska ligan men bara två från allsvenskan i senaste truppen? Och bara en från Skandinaviens enda Champions League-lag (ja två om man räknar med att Rosenberg tackade nej men ändå)?

På Twitter fortsatte diskussionen om det är ”bra för svensk fotboll” att Malmö FF når Champions League. De är där nu. Dags att växla fokus till övriga lags framtidsstrategier. Jag tror nämligen att det smids en hel del planer. Att gårdagskvällen skulle innebära att allsvenskan på sikt förvandlas till en enlagsliga à la Skottland…ja då lovar jag att gå kläd i kilt i ett halvår.

I kväll är det Elfsborgs tur. De kan nå Europa League. AIK har chansen att köra om i allsvenska toppen då MFF ska föra ett tvåfrontskrig. Sedan kvalar Gnaget till CL 2015…skulle det scenariot vara negativt för svensk fotboll?

Att de uppskattningsvis 180 miljonerna nu hamnar i en svensk fotbollsförening i stället för i ett österrikiskt marknadsföringsprojekt för energidryck kan väl ingen som lyfter blicken invända mot. Vart tog alla som stod på barrikaderna för ”Mot den moderna fotbollen” vägen? Står ”Bra för svensk fotboll”-journalisterna och MFF plötsligt ensamma i den kampen?

En annan sak att fundera på:

Jag tänker inte påstå att bengalbränning är det samma som hat, våld och huliganism. Inte ens i närheten. Jag menar, Rikspolisstyrelsen har ju själva utrett att införa pyroteknikzoner, och svensk fotboll har ställt sig positiva till att testa detta under hösten.

Men där är vi inte ännu och jag har en fråga till de som eldade i Malmö i går (andra som eldar på annat håll får gärna hjälpa mig att förstå).

Vilka eldas det egentligen för?

Malmös demokratiskt valda styrelse (en person, en röst) vill inte ha böterna.

Tränaren Åge Hareide vill inte ens ha personerna på arenan, efter matchen dundrade han om att de som eldar bör portas, att de får sitta ute på gatan.

Spelarna med lagkapten Markus Rosenberg är också kritisk:

– Många gånger var vi inne i ett flow när de inte skapade något och var frustrerade. Då vill du inte att din egen publik ska stoppa upp det flowet. Det är jäkligt frustrerande när du verkligen vill att minuterna ska ticka på, då vill du inte att något ska avbrytas, sa ”Mackan”.

Övriga publiken var rasande på sina håll. En bit bort från mig stod upprörda supportrar och skrek elaka ord i riktning klacken när det brann som mest. Och det var inga slipsar. En stor del av arenan skanderade ”Ut med packet”.

Om klubbledningen inte vill ha något eldande, om tränaren inte vill ha något eldande, om spelarna inte vill ha något eldande och om övriga publiken inte vill ha något eldande – vilka eldades det då för?

Kan någon förklara det för mig ska jag dra igen kebabluckan sedan.

Ett skott, ett mål, för svensk fotboll

av Robbie Lauler

Det har dykt upp en ny sorts journalister. Vi kan kalla dem firma Sjöholm & Lövberg. Vi kan också kalla dem Maffiabevakarna.

Låt mig kort berätta hur de jobbar.

Malmö FF gör ett bra resultat borta mot FC Vodka Red Bull Salzburg. Ett antal supportrar, med AIK-Twittermaffian i spetsen, går i taket när journalister slänger sig med uttryck som ”Champions League-avancemang är bra för svensk fotboll”.

Sjöholm & Lövberg följer förstås debatten, och nån dag senare står att läsa följande rubrik på en blogg: ”Braaa fööör sveeensk foootboooll”.

Jag behöver knappast förtydliga att den är raljant.

Där den gamla tidens populister med Mats Olsson i spetsen stack upp fingret i luften och försökte känna vilket håll vindarna blåste åt behöver Maffiabevakarna aldrig gissa.

Det räcker att läsa innantill på Twitter.

Missförstå mig rätt.

Det är inget fel på att ha åsikter, i synnerhet inte när man raljerar över att en samstämmig journalistkår brölar i kör att MFF:s eventuella Champions League-avancemang är ”bra för svensk fotboll”.

Jag köper den facklan för att tända debatten alla dagar i veckan.

Problemet är att Maffiabevakarna sällan eller aldrig tänder den.

De identifierar åsikten bland de supportrar som är först med sådana åsikter, sedan hoppar de på tåget, samlar in lajksen och smörjer sig i den kretsens cred. Och mår bra av det hoppas jag.

Men tror de ens själva på det de skriver?

Nämnda blogginlägg avslutas så här:

”Och i slutändan kanske det blir bra för svensk fotboll om MFF lyckas. På riktigt. Inte för att pengarna ska trilla nedåt i systemet eller för att rankingpoäng utan för att det ställer krav som måste uppfyllas.

De andra klubbarna tvingas hitta andra vägar framåt för att komma ikapp. De måste bli bättre på allt om Malmö FF blir det och i slutändan är det faktiskt bara så svensk klubblagsfotboll kan gå framåt. Om det är vad vi vill. Kanske är vi nöjda där vi är och så räcker det så. Jag kan leva med den tanken, men jag tror ändå att alla som jobbar med det här, ledare, tränare, spelare vill mer. Då måste någon klubb antagligen vara loket som drar. Just nu är det MFF. Om det fortfarande är så år 2020 återstår att se, men om en enda framgång i ett enda kval tillåter de himmelsblå att rycka ifrån fullständigt har övriga inte gjort sitt jobb. Och det vore, om inte annat, riktigt illa för svensk fotboll”.

En av Maffiabevakarna landar alltså i slutsatsen att det är ganska bra om MFF går till Champions League.

Det tror jag också.

Motsatsen – att det skulle vara dåligt för svensk fotboll – är ju som att säga att det vore bättre att de här uppskattningsvis 180 miljoner kronorna hamnar hos Red Bull och i österrikisk fotboll. Om det säger jag: Nä fy fan.

Visst, vi kan jobba för en allsvenska där alla delar lika på allt. Förbjud Champions League-deltagande, inför lönetak, låt alla spelarintäkter komma alla till del och dela de centrala avtalens totalsumma på 16. Jag kan sympatisera med tanken, det vore intressant att låta respektive förenings skicklighet avgöra.

Men vill samma supportrar och journalister som nu raljerar gå den vägen?

Nä, det tror jag knappast. Jag har i alla fall inte läst några tweets eller krönikor som talar för en planekonomisk elitfotboll enligt Karl Marx samhällsmodell.

Min vison ser ut så här:

Jag drömmer om en framtid där svensk fotboll har två lag som varje år kvalificerar sig för Champions Leagues gruppspel. Det är olika lag. Det kan vara Malmö FF, det kan vara AIK, det kan vara Elfsborg och det kan vara IFK Göteborg eller Helsingborg. Samtidigt har vi ett par tre lag som kvalificerar sig för Europa Leagues gruppspel och till och med når kvartsfinaler. Det kan vara någon ovanstående, eller det kan vara Häcken, Kalmar eller Djurgården. Kanske Hammarby på sikt.

Vi har förutsättningarna om vi arbetar konsekvent och tålmodigt. Svensk fotboll har bara varit proffessionaliserad i 15-20 år.

Det skulle öka fotbollens ställning i Sverige, allsvenskan skulle attrahera dagens tv-spelsförstörda generation på ett annat sätt. Vi skulle behålla våra talanger längre, supportrarna hade haft samma täta och jämna serie att älska och hata, och varje höst internationella stormatcher som vattendroppen i whiskyn.

Om min vision ska bli sann måste det börja någonstans. Jag hoppas att det börjar med Malmö FF på onsdag.

Ett skott, ett mål, för svensk fotboll.

Mer krävs inte, svårare är det inte.

Lasse Lava trollar med kakor

av Robbie Lauler

Efter Malmö FF:s fina resultat i Österrike – min matchanalys här – satt Islands förbundskapten i en svensk tv-studio och dömde ut både Malmö FF och svensk klubblagsfotboll som helhet.

Det handlade om Lasse Lavas gamla vanliga käpphäst: Försvarsspelet.

Malmös var för dåligt men nu med ett mer oväntat tillägg: Malmö förlorade för många närkamper.

Jag vet inte riktigt hur det isländska närkampsspelet står sig på internationell nivå men det är säkert jättebra.

Men Lava glömmer en sak: Malmö FF är en svensk fotbollsförening som deltar i en tävling som heter allsvenskan.

De fotbollsföreningar som är kvalificerade för allsvenskan delar samma vision: Att vinna den. Några av de större och mer resursstarka klubbarna har det rentav som ett verksamhetsmål: Att vinna allsvenskan.

För att vinna allsvenskan behöver du vara bättre än samtliga 15 konkurrenter, följaktligen försöker du hitta den tränare och den spelartrupp som har bäst möjligheter att förverkliga visionen eller målet.

Malmö FF har, mig veterligen, varit skickligast på detta senaste tiden. De vann serien i fjol, de leder med sju poäng efter två spelade tredjedelar i år.

Som en bonus när man vinner allsvenskan får man chansen att kvala till Champions League där man ställs mot ännu bättre lag, exempelvis FC Red Bull Salzburg vars spelartrupp är värderad till fem gånger så mycket pengar och vars omsättning är åtta gånger så hög.

Rimligen avslöjas då vissa brister hos Sveriges för stunden bästa klubblag, konstigt vore annars.

Skulle Malmö FF då ha valt en annan strategi? Skulle de satt ihop en trupp som betår av mer fysiska spelare, bytt ut den norske tränaren mot en mer tacklingsinriktad chef, kanske någon islänning, och sagt: ”Okej, det här ger oss inte de bästa förutsättningarna att vinna allsvenskan men om vi ändå råkar göra det, kommer vi i alla fall att klara närkampsspelet bättre i ett eventuellt Champions League-playoff”?

Visst, det går alltid att önska att man har kvar kakan efter man käkat upp den men om jag inte minns fel så var det i samband med att Lasse Lava blev svensk fotbolls viktigaste opinionsbildare som svenska klubblag slutade att kvalificera sig för Champions League. Och inget lag har nått dit sedan dess.

Men att sitta i en studio och tycka och spekulera och hiva ur sig hypotetiska resonemang som du inte behöver ta ansvar för är förstås ingen större konst.

Genomklappningen på Hjorthagen

av Robbie Lauler

Det var snudd på publikrekord i journalistlandskampssammanhang på Hjorthagen i onsdags.

Åtminstone i en kvart.

Sedan tröttnade de 15 Djurgårdsjuniorer som stannade kvar efter träningen för att se det traditionsenliga sommarmötet mellan Sverige och Finland i Stockholm.

De svenska förutsättningarna var inte optimala. Förbundskapten Jöns Larsson ramlade in en halvtimme försenad i ett par blankslitna gympadojor då han inte hittade sina fotbollsskor. Lagets andlige vägvisare Niklas Holmgren kom direkt till uppvärmningen, spelade två minuter innan han tvingades kliva av med svåra krämpor. President Berndt Rosqvist dök inte upp överhuvudtaget vilket fick fart på spekulationerna att det bara är båtresan till bortamötet som lockar numera.

Finland, däremot, hade tagit flyget på morgonen och ett dopningstest skulle garanterat placerat de på fel sida gränsen: Där fanns inte en promilles bakfylla.

Fusket lönade sig, finländarna stod för de få löpningar matchen erbjöd i sommarsolen.

Efter fem raka svenska segrar blev det till slut en klar 3-1-förlust, tröstmålet gjorde förbundskapten Larsson själv men han kunde inte gärna undgå att få bollen i mål från nära håll efter debutanten Ramin Nouris exakta vänsterinlägg.

Det svenska laget såg ut att ha skött sommarträningen exempellöst uselt, ansvaret faller förstås på förbundskapten Larsson, och efter det fiaskoartade haveriet återstår två obehagliga men viktiga utredningar innan returmötet i Helsingfors i november:

* Kan Johan Larsson sitta kvar?

* Vem tar kaptensbindeln från Simon Bank?

BETYGEN

Henrik Strömblad, Viasat +
TV-räddningen på ett finskt närskott i andra halvlek räcker inte för godkänt då Strömblad bjöd på två mål: Han släppte en lobb från 35 meter (1-2) och missbedömde en utrusning kapitalt (1-3).

Simon Bank, Aftonbladet (C) +
Förtjänar möjligen ett plus till men i journalistlandslaget ställs extremt höga krav på lagkaptenen. De levde Bank inte upp till den här gången. Heller.

Niklas Holmgren, Viasat ++
Spelade egentligen 58 minuter för lite för att kunna betygsättas men var en positiv kraft på bänken. Ett extra plus för att han satt kvar tiden ut.

Christoffer Braw, Viasat +
Man får hoppas att Braw har bättre ordning på de tv-produktioner han producerar än han hade på sitt positionsspel i den här matchen.

Per Bohman, Aftonbladet ++
Ovan roll för journalistlandslagets ”Thierry Henry” som han ändå löste bra. Bohman har spelat för lite vänsterback, det är vad han har gjort.

Kalle Karlsson, Aftonbladet +
Hade en frispark som så när letade sig in i mål. Bolltrygg och klok, men bjudningen till Finlands andra mål kan omöjligen förbises när det kommer till betygsättning.

Christoffer Glader, Aftonbladet +
Mannen som aldrig gör en dålig match vet nu hur det känns.

Johan Larsson, Expressen ++
Lyckades bli fälld av bollen två gånger, sedan kapades han av en finne nära mål men domaren missade den uppenbara straffen trots bra placering. Tröstmålet räddar med nöd och näppe det godkända betyget.

Robert Laul, Aftonbladet +
Fet och oduglig.

Ramin Nouri, SVT +++
En intressant debut. Utnyttjades tyvärr för sällan av sina lagkamrater då han med fart och teknik direkt fick ett övertag på Finlands högerback. Låg bakom de flesta av Sveriges få målchanser.

Thomas Wilbacher, Expressen +
Sveriges svar på Fred. Nuff said.

ERSÄTTARE

Fredrik Jönsson, Aftonbladet ++
Fick ersätta Holmgren tidigt och stabiliserade defensiven någorlunda samt bjöd på alternativ i det offensiva spelet.

Sigge Dabrowski, Expressen +
Arbetsinsatsen var det inget fel på. Det var resten som var problemet.

TRÄNARE

Johan Larsson, Expressen +
Den försenade ankomsten, det tveksamma skovalet, den slappa laguttagningen och den direkt undermåliga sommarplaneringen. Larssons uppförsbacke blir allt brantare.

Brasilien-VM 2014 i bilder

av Robbie Lauler

Avresedagen – 4 juni 2014 – hemma på balkongen…

Skärmavbild 2014-07-15 kl. 15.04.28

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…första fotot från Rio, självklart på kristusstatyn, ett av världens ”sju nya underverk”, uppförd 1931, fundamentet består av svenskt cement från Skånska cement (i dag Skanska)…

Skärmavbild 2014-07-16 kl. 08.45.07

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…ett besök på vår vän Mickes kvarterskrog som serverade caipirinha ända ut på trottoaren…

Skärmavbild 2014-07-15 kl. 15.09.55

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…utanför Maracana sprang papp-Zlatan och jag på good old Batman

Skärmavbild 2014-07-15 kl. 15.53.43

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 …he’s the hero Brasil deserves, but not the one they needed during world cup maybe…

Skärmavbild 2014-07-15 kl. 15.55.42

 

 

 

 

 

…en annan go brasse såg vi här…

Skärmavbild 2014-07-15 kl. 15.57.03

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…vårt boende i Teresópolis under nästan en månad, granne med legendaren Mario Zagallo som tyvärr låg på sjukhus första VM-dagarna…

Skärmavbild 2014-07-15 kl. 15.58.35

 

 

 

 

 

 

 

…lelle Hebbe, våran husreptil som åt upp alla kryp förutom den gigantiska fladdermus som flög in i vardagsrummet en kväll. Bra jobbat ändå, Hebbe lelle…

Skärmavbild 2014-07-15 kl. 16.00.08

 

 

 

 

 

 

 

…i det gigantiska brasilianska presscentret kunde du få kläderna tvättade och håret klippt om du stod ut med att allt var nedlusat av reklam…

Skärmavbild 2014-07-15 kl. 16.02.51

 

 

 

 

 

…själv bad jag att bli klippt som Neymar men det blev inte många hårstrån rätt…

Skärmavbild 2014-07-15 kl. 16.04.00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…här uppe bodde Brasilien, träningsanläggningen heter Granya Comary som betyder ”Comarys hönsgård”…

Skärmavbild 2014-07-15 kl. 16.06.05

 

 

 

 

 

…och det var sannerligen ett evigt kackel där de 2000 ackrediterade journalisterna oftast inte hade något annat val än att intervjua varandra för att fylla alla tv-sändningar, radioinslag och tidningssidor. Här är det expertkommentatorn och VM-guldvinnaren från 1970, Dada Maravilha, som intervjuas av en kollega…

Skärmavbild 2014-07-15 kl. 16.08.43

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…Teresópolis ligger tio mil norr om Rio de Janeiro, uppe i bergen och när molnen sveper in befinner du dig varken i dimma eller regn – du befinner dig i själva molnet. Då räcker det inte med paraply, då tog brassarna fram parasollen…

Skärmavbild 2014-07-15 kl. 16.09.29

 

 

 

 

 

 

 

…vi tog med papp-Zlatan till träningen en dag vilket gav en bra förstasida och ett uppskattat tv-inslag…

Skärmavbild 2014-07-15 kl. 16.11.50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…sedan fick jag en artikel skickad till mig hemifrån där det visade sig att jag prickat rätt med klädvalet…

Skärmavbild 2014-07-15 kl. 16.18.57

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…en natt på flygplats, på väg till invigningen i São Paulo, har ingen dött av. Däremot vaknade jag upp med ett par svettiga fötter i ansiktet, det var mindre trevligt…

Skärmavbild 2014-07-15 kl. 16.20.07

 

 

 

 

 

 

 

…dagen innan premiären var arenan långt ifrån helt färdigbyggd…

Skärmavbild 2014-07-15 kl. 16.21.24

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…till och med under invigningen, när det blev tyst någon sekund, hördes hur det borrades, två timmar före avspark…

Skärmavbild 2014-07-15 kl. 16.23.05

 

 

 

 

…men match blev det och Janis Robert Laul 19760201 var där…

Skärmavbild 2014-07-15 kl. 16.24.41

 

 

 

 

 

 

 

…Brasiliens klack…

…och jodå, Brasiliens stora stjärna avgjorde…

Skärmavbild 2014-07-15 kl. 16.27.16

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…och Dada Maravilha tog på sig pannbandet när han dagen efter skulle analysera saken tillsammans med en kollega som klippt och skuren ur From dusk til dawn

Skärmavbild 2014-07-15 kl. 16.28.36

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…nästa anhalt: Fortaleza…

Skärmavbild 2014-07-15 kl. 16.30.32

 

 

 

 

 

…Brasilien-Mexiko…

Skärmavbild 2014-07-15 kl. 16.32.22

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…på Estadio Castleão…

…matchen slutade 0-0, mexarnas keeper Ochoa imponerade och efteranalysen såg ut så här…

Skärmavbild 2014-07-15 kl. 16.35.25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…dagen efter gjorde Klose sitt 15:e VM-mål och papp-Zlatan var inte sen att ta på sig tröjan…

Skärmavbild 2014-07-15 kl. 16.36.52

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…på Estadio Mané Garrincha i märkliga huvudstaden Brasilia tog sig Brasilien vidare till åttondelsfinal efter seger över Kamerun där svenska domaren Jonas Eriksson dömde…

…en seger Dada Maravilha firade med att låta sig intervjuas i brassemössa…

Skärmavbild 2014-07-16 kl. 07.19.32

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…vi mellanlandade på Copacabana…

Skärmavbild 2014-07-16 kl. 07.26.10

 

 

 

 

 

 

 

…och trots att jag direkt kände att ”Jag har kommit hem…”

Skärmavbild 2014-07-16 kl. 07.28.09

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…var det snart dags att dra vidare mot Belo Horizonte för åttondelsfinalen mot Chile på Mineirão där vi hamnade mitt i publiken snarare än på pressläktaren…

…2-1 blev det inte men spännande så in i helvete, den mest dramatiska match jag upplevt, den mest dramatiska match som går att uppleva skulle jag säga…

Skärmavbild 2014-07-16 kl. 07.35.01

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…i pausen nitade Brasiliens presschef Rodrigo Paiva chilenske anfallaren Mauricio Pinilla, presschefen fick rött kort, stängdes av och hade världspressen efter sig resten av turneringen…

Skärmavbild 2014-07-16 kl. 07.42.56

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…större hjälte var målvakten Júlio César som räddade två straffar och förärades med en staty intill Hulk-statyn utanför träningsanläggningen…

Skärmavbild 2014-07-16 kl. 07.46.25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…molnen sveper som sagt in snabbt över Teresópolis och dagarna innan kvartsfinalen mot Colombia var inget undantag, till en och annan fotografs förtret…

Skärmavbild 2014-07-16 kl. 07.48.15

 

 

 

 

 

 

 

 

…molnen försvinner lika fort, det gjorde dock inte frågorna till presschef Paiva som fortfarande hade ett och annat att förklara (han fick kicken efter VM)…

Skärmavbild 2014-07-16 kl. 07.50.28

 

 

 

 

 

 

 

 

…kvartsfinalen spelades i Fortaleza, dit fanns inga flygbiljetter kvar. Det gjorde inte så mycket, vi såg matchen på och rapporterade från Copacabana i stället, här är vi en kokosnöt från avspark…

Skärmavbild 2014-07-16 kl. 07.51.58

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…lugnet före storm…f’låt festen på Copacabana…

Skärmavbild 2014-07-16 kl. 07.54.32

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…sedan fylldes det på tills vi var omkring 100 000 personer där…

…Brasilien vann visserligen men dagen efter hade tidningarnas förstasidor ett annat fokus…

Skärmavbild 2014-07-16 kl. 08.00.34

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…efter det brutala överfallet på Neymar trodde Brasilien inte längre på VM-guld även om tidningarna vädjade om att ”Nu spelar ni för honom”…i stället hamnade Brasiliens landslagsläkare, doktor Runco, i fokus ett par dagar…

Skärmavbild 2014-07-16 kl. 08.03.46

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…så här glad blev för övrigt Wennman den Store när han läste Journalistens artikel om de ”svåra” arbetsförhållandena för journalister i Almedalen, några dagar efter att han själv legat på sjukhus i Rio för hjärtkrångel…

Skärmavbild 2014-07-16 kl. 08.04.51

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…fackorganet Journalisten missade tyvärr ett scoop när jag – i väntan på bussen till Belo Horizonte och Brasiliens semifinal mot Tyskland – inte plockade upp vilket extremt dåligt stöd jag har för min ländrygg här…

Skärmavbild 2014-07-16 kl. 08.06.25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…väl framme försökte jag få med Bank & Niva på en webb tv-samba men det gick så där…

Skärmavbild 2014-07-16 kl. 08.08.08

 

 

 

 

 

 

 

…Neymar-masker fanns däremot till allihopa…

Skärmavbild 2014-07-16 kl. 08.09.28

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…sedan kunde massakern på Mineirão börja…

Skärmavbild 2014-07-16 kl. 08.11.15

 

 

 

 

 

 

…och det som började så grönt och gult var över…

Skärmavbild 2014-07-16 kl. 08.12.28

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…papp-Zlatan fick checka ut…

Skärmavbild 2014-07-16 kl. 08.16.09

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…efter totalt 40 dagars hårt jobb satt jag på min balkong igen, lite skäggigare, lite slitnare…

Skärmavbild 2014-07-16 kl. 08.15.18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…men ni vet vad den här bilden betyder, den betyder att det är dags att checka in på spa på Marstrands havshotell och att det är högst jävla osäkert om den här bloggen lever vidare!

Skärmavbild 2014-07-16 kl. 08.18.04

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 GLAD SOMMAR!

Bästa fotbolls-VM:et genom tiderna

av Robbie Lauler

Jag är ingen fotbollshistoriker, jag är inte särskilt gammal (38). Andra kan resonera bättre kring det här, gör gärna det, intressant med inspel i ämnet i kommentarsfältet.

Jag har kunnat läsa mig till att VM-turneringarna 1970 och 1974 rankas högt när det kommer till bästa fotbolls-VM genom tiderna.

Hur jämför man, vad är det som fastnar?

Från Mexiko 1970 påminns vi ständigt om Gordon Banks räddning, det pratas om den bästa brasilianska upplagan som tog sitt tredje VM-guld med en taktik som lade grunden för hur många lag spelar än i dag (en blandning av 4-2-4/4-3-3), att brassarna gick genom turneringen med bara vinster, med Pelé som vann för tredje gången.

Från Västtyskland 1974 har vi den holländska totalfotbollen med Johan Cruyff i spetsen, den tyska maskinen, Beckenbauer och Müller som var med 1970 också men triumferade på hemmaplan i en minnesvärd final.

Två klassiska VM-slutspel utan tvekan, med insatser och prestationer som ekar än i dag och det finns förstås en anledning till att de gör det: De stack ut såpass mycket att berättelserna har levt vidare över generationer.

Det finns förstås andra berättelser som överlevt ännu längre, äldre historier, som Uruguays sensationella guld i Brasilien 1950. Eller 1954 i Schweiz där Västtyskland vände 0-2 till 3-2 mot dåtidens maktfaktor Ungern i en final som har gett upphov till tre spelfilmer – en för bio och två för tv.

Vad är det för parametrar som måste vara uppfyllda för att en turnering ska få ett högt slutbetyg?

Det behövs en minnesvärd final, helt klart. Där är vi inte ännu men det är klart att Brasilien-Argentina på Maracana 13 juli räcker långt för att rubriken ovan ska bli en etablerad sanning med tanke på hur resan fram till kvartsfinalerna varit.

Å andra sidan: Fyra sömnpiller nu och det kommer att dominera mycket av den totala minnesbilden.

Det är nånstans från och med kvartsfinalspelet man minns när man backar 10-20 år i det personliga minnet: Argentina-England 1986 (2-1), England-Kamerun 1990 (3-2), Brasilien-Holland 1994 (3-2), Holland-Argentina 1998 (2-1), Brasilien-England 2002 (2-1) och så vidare, och så vidare.

En sak är säker: Om Brasilien-VM 2014 fortsätter i samma anda kommer diskussionen efteråt handla om just det som är rubriken till det här blogginlägget.

Kommentarer
Taggar vm

Historien brukar väl upprepa sig?

av Robbie Lauler

28 juni 2010 möttes Brasilien och Chile i VM-åttondelsfinal med Howard Webb som domare.
28 juni 2014 möts Brasilien och Chile i VM-åttondelsfinal med Howard Webb som domare.
Ska vi säga 3-0 igen?

Som kringresande reporter på långa mästerskap händer ofta märkliga saker.
Häromdagen vaknade jag upp efter en välbehövlig natts sömn, placerade mig i hängmattan när fotograf Orre knackade på axeln:
– Har du packat?
Packat? Vi åker i morgon?
– Nej, vi åker i dag.
Nej, vi åker på torsdag!
– Ja, det är torsdag i dag, sa fotograf Orre vilket han hade helt rätt i.

En dag ur mitt liv hade försvunnit, oklart hur.

Ett annat exempel: Kollegan Niva hade glömt att skriva dateline till en tyckare (ortsangivelsen) och när nattchefen undrade var han befann sig svarade Niva ärligt:
– Jag vet inte, jag måste kolla upp det.

Natten till i går drömde jag länge och väl (kändes det som) om en DVD-kväll med en stor skål lösgodis framdukad. Den innehöll sega råttor och geléhallon – normalt inget jag väljer när jag blandar en bättre påse – men ändå väldigt förknippat med svenskt godis.

Förhoppningsvis fortsätter den här VM-resan ett tag till medan Brasilien, kan man säga, redan har kommit hem.

Belo Horizonte, femmiljonersstaden i östra Brasilien, 40 mil från Rio de Janeiro, är ett ställe alla spelare pratar varmt om. Stan är känd för sina passionerade fotbollsfans och delas av supportrarna till regerande ligamästarna Cruzeiro och Copa Libertadores-vinnarna Atlético Mineiro. Här blev Ronaldo stjärna för Cruzeiro och Ronaldinho spelar just nu för rivalen Atlético Mineiro.

I dagens trupp har vi Fred som kommer härifrån och som fortfarande spelar här. Innan förbundskapten Felipão ledde  Brasilien till VM-guld 2002 tränade han just Cruzeiro 2000/2001.

Men Belo Horizontes fotbollspublik är krävande: När Brasilien mötte just Chile här i april i fjol och spelade 2-2 buade publiken och sjöng i stället ”Olé” när Chile höll bollen inom laget.

Det är ändå inte konstigt att spelschemat är lagt så att brassarna återvänder hit för en eventuell semifinal (mot Tyskland?). Det var här de besegrade Uruguay i semin i Confederations Cup i fjol.

Sådana detaljer gillar de vidskepliga brasilianska fansen och medierna, medan chilenarna sparkar bakut. Till och med Chiles förbundspresident Sergio Jadue menar att allt är uppgjort för att värdnationen ska stanna kvar i VM. Nog för att Howard Webb dömde åttondelsfinalen mellan Chile och Brasilien 2010 och att den matchen spelades just 28 juni, och att Brasilien vann med 3-0, men det saknar självklart betydelse nu.

Eller?

Det pågår en samba mellan A Seleção och brassedrevet där medierna är övertygade om att det är mer eller mindre omöjligt att förlora mot ”lillebror” Chile, medan Felipão och lagkaptenen Thiago Silva gång på gång försökte vända på diskussionen under gårdagens ”pre game press conference”:
– Statistik betyder inget för oss. Chile är ett av de bästa lagen i VM. Vi måste vara försiktiga, sa Felipão.
– I fotboll kan du aldrig säga vem som kommer att vinna. Det enda jag kan säga är att jag respekterar hela det chilenska laget, fyllde Thiago Silva i.

Men Chile besväras av skador på mittbacken Gary Medel (tveksamt om han kommer till start) och innermittfältaren Arturo Vidal (ingen 90-minutersspelare enligt förbundskapten Sampaoli) medan David Luiz ryggproblem inte ska vara allvarliga enligt den senaste rapporten inifrån brasilianska landslaget.

Förbundskapten Scolari startar med Fernandinho centralt (Paulinho ut) vilket är ett lyft för Brasilien och även om jag tror att det blir jämnare än 2010, inga 3-0 alltså, så håller jag med brassedrevet om att detta är en match de ska vinna.

Ska vi säga med 3-2?

DAGENS PLAYBOY
Storyn om Neymar och Playboymodellen nådde presskonferensen. Felipão avdramatiserade snabbt det hela: ”Playboy? Jag är för gammal för Playboy. När det gäller Playboy får ni fråga honom”, sa Felipão och pekade på lagkaptenen Thiago Silva som satt bredvid och såg förvånad ut.

DAGENS DRAMA
Alla i brassedrevet är så lugna och självsäkra att jag desperat vände mig till Fotomodellen. Något drama måste väl ändå gå att skrämma upp inför matchen? ”No drama, no no”, sa han. Chile har bara lyckats vinna sju av 68 möten. Sedan tipsade han ändå om att det finns en hygglig möjlighet att det här blir en ganska brutal match med mycket rackartyg och tjuvknep och så var startuppslaget hemma.
DAGENS BILJETTPRISER
I går kostade biljetterna på gatan 10 000-15 000 kronor. Intresset får sägas vara massivt. Hur många chilenare kommer in till slut – och vilka vinner nationalsångskampen?
DAGENS TAKTIK
Det är lite lurigt. Det tycks som att Brasilien förbereder sig på att Chile kommer med ett 3-5-2 (5-3-2). Därmed tvingas Neymar spela mer centralt för att hjälpa Fred som inte kan hantera tre centrala backar ensam. Men enligt de chilenska journalister jag pratade med väntas förbundskapten Sampaoli välja ett 4-3-1-2. Rävspelet är igång.
DAGENS ARENA 
Publikrekordet på Mineirão ligger på 132 000 åskådare och rymmer ett av Brasiliens hetaste derbyn: Cruzeiro-Atlético Mineiro. Numera ombyggd till drygt 57 000 åskådare. Tyvärr fick vi aldrig se insidan i går eftersom lagen tränade på ett annat ställe: Gräsmattan behövde vilas.
DAGENS STARTELVA
Felipão, som brukar vara öppen med elvan, ville inte svara i går. Anledningen? Att Brasilien hade ett träningspass kvar och någon kunde stuka foten. Annars var elvan klar och förbundskaptenen lovade att det skulle bli elva man på planen och att när vi väl såg den skulle alla känna: ”Så klart!”. Är det här ”Så klart”-känslan? Eller blir det Maicon i stället för Dani Alves?
Júlio César
Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo
Fernandinho, Luiz Gustavo
Oscar, Neymar, Hulk
Fred

DAGBOKEN
Avspark redan klockan 13.00 lokal tid (18.00 i Sverige) vilket har varit ett stort samtalsämne här. För tidigt, tycker spelarna. Bland annat har Brasilien ändrat sina måltider så att det serveras pasta och kyckling till frukost. När anfallaren Fred fick frågan vem som äter mest i laget gjorde han det enkelt för sig: ”Hulk”.

Kommentarer
Taggar vm

Har Scolari lurat eller idiotförklarat oss?

av Robbie Lauler

Med långsamma steg gick han över planen, delade ut väst efter väst till utespelare efter utespelare.
Men bara nio stycken, sedan satte sig Luiz Felipe Scolari på bänken.
Innan han skrattandes reste på sig och gav den tionde till – Hulk.
Nu återstår bara frågan: Var det en maktdemonstration eller ett försök till kroppsfint?

Allt skedde inför öppen ridå, bevittnat av hundratals journalister och minst lika många tv-kameror och radiomikrofoner.

Samma startelva som i premiären mot Kroatien alltså. Målvakten Júlio César behövde ingen väst, Hulk tillbaka efter lårproblemen.

Den kollektiva sucken bland brassedrevet fick pressläktaren att gunga till.

Här har det spekulerats i dygn om alla ändringar som Felipão verkligen  m å s t e  göra nu – och så blir det samma jävla elva igen!?

Vår vän Termosen, radioreportern från Globo, måste ha kokat inombords medan hans konkurrent Räven febrilt sökt efter något bakom öronen utan framgång. Scolari hade idiotförklarat alla spekulationer igen.

Termosen höll ju ett brandtal häromdagen där han menade att åtminstone halva laget hade underpresterat. Räven föreslog samtidigt inte mindre än fyra ändringar bara i anfallet.

Fotomodellen tog det hela med större ro.
– Jag är inte säker på att det blir den här elvan, funderade han.

Fotomodellen som har bra insyn i det mesta var ganska säker på att Fred blir kvar från start men lurade på att mittfältaren Paulinho kan sitta löst.
– Ramires där kanske. Vi får se, träningen i morgon (läs; i dag) är stängd, det kan se annorlunda ut då.

Den som kan sin Felipão vet att han inte ändrar i onödan men kanske har Paulinho bränt sina broar efter två diskutabla insatser.

Tidigare under dagen, på presskonferensen, hade Dani Alves satt ord på hela förhållandet mellan fotbollslaget Brasilien, de brasilianska medierna och de brasilianska fansen.
Alves ringade in debatten som rasat sedan 0-0 mot Mexiko med ett par raka meningar:
– Supportrarna vill att vi ska göra fem-sex mål varje match. Men det är baserat på känslor. I laget måste vi förhålla oss till fakta. När ni sedan analyserar resultaten måste ni göra det på ett balanserat sätt, tyckte högerbacken.

Det är högst tvekamt om uppmaningen hörsammas. I Brasilien är det för många tidningssidor, tv-timmar och radioinslag att fylla för att kunna landa i slutsatsen att kontinuitet är en dygd.

Själv satt jag och viftade för att få ställa en helt annan fråga till Alves, nämligen hur han ser på VM-domarna i allmänhet och Jonas Eriksson i synnerhet som ska döma Brasilien-Kamerun i morgon.
Men att ställa frågor på en brasiliansk presskonferens är ett mindre projekt.
Framme vid podiet – på en alldeles egen upphöjnad – står den allsmäktige presschefen Rodrigo Paiva och pekar och styr vilka hans underhuggare ska lämna över micken till.

När jag vinkat och viftat ett tag smög en av underhuggarna fram och viskade att jag hade ställt så många frågor under de här dagarna att det är dags att släppa fram andra också. Ett tveksamt argument då jag ställt fem frågor på två veckor.

I stället satte jag örat mot drevet för att lyssna hur de ser på Eriksson som domare.
– Han är väl bra? undrade dem.
Ja, sa jag.
– Då så. Inga problem.
Här i Brasilien tycks man ha en mer avslappnad attityd till domare och domslut än i Sverige och England där det gnälls och konspireras över minsta lilla misstag.
Kanske något att lära av?

 

DAGENS BILD
Ett stenkast från vårt hus blev vi tillfrågade att lära några brassar hur man slår en tunnel. Tyvärr hade vi en presskonferens att rusa vidare till. Next time! Foto: Pontus Orre.

Skärmavbild 2014-06-22 kl. 00.18.41
DAGENS MISS
Inspirerad av Lua, en liten grabb som hänger utanför träningen i sin nya Neymar-frilla, fick jag för mig att klippa mig på samma sätt på mediecentrets egen (sponsrade) salong. Det skulle jag aldrig ha gjort. Inte ens frisören såg särskilt nöjd ut efteråt.
Skärmavbild 2014-06-22 kl. 00.24.31

DAGENS JUBEL
En människa lyfte från marken i presscentrat när vi följde Argentina-Iran och Messi gjorde mål. Jag misstänker att det var en argentinsk journalist. Kolla in fotograf Orres sköna filmklipp på Sportbladets Instagram-sida.
DAGENS JUBEL 2
När Miroslav Klose skickade in sitt femtonde VM-mål och tangerade brasse-Ronaldos rekord jublades det åtminstone i ett vardagsrum i Brasilien – nämligen det där jag och papp-Zlatan följde matchen. Klose!
Skärmavbild 2014-06-22 kl. 00.09.14
DAGENS SPANING
Jag har visserligen noterat det tidigare men nu kan jag slå fast det med kraft: Alla brasilianska spelare tränar alltid med benskydd. Något för Erik Hamrén att våga införa i Sverige för att undvika onödiga skador?
DAGENS SPANING 2
Jag har visserligen noterat det tidigare men nu kan jag slå fast det med kraft: Varje gång reservhögerbacken Maicon får en passning som han måste anstränga sig för att hinna upp utstöter han ett läte som för tankarna till en besvärad älg.
DAGENS KAMERUN-ELVA
Júlio César
Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo
Paulinho (Ramires), Luiz Gustavo
Hulk, Neymar, Oscar
Fred
DAGBOKEN
I dag reser vi till huvudstaden Brasilia för morgondagens match mot Kamerun. Presskonferens och (stängd) träning framåt midnatt svensk tid.
Kommentarer
Taggar vm
Sida 1 av 382
 • Tjänstgörande redaktör: Victor Lindbom
 • Chefredaktör, ansvarig utgivare och VD: Jan Helin
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Sajtchef: Lena Widman
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB