Startsida / Inlägg

Fredagsintervjun: Jim Nyström

av maliwah

Av diverse olika anledningar blev förra veckans fredagsintervju med Solna Vikings Jim Nyström sen. Men nu är den här. Vi snackar superkaoset i Grekland, Solnas aggressiva coach, framtid, slutspel och tiden då han ville bära kniv på stan. Bland annat.

Din säsong har ju varit rätt bra, hur ser du själv på den?
– Statistiskt sett har det varit en av de bästa säsongerna jag haft i svenska ligan. Sedan tycker jag själv att jag inte spelar på samma sätt som jag gjort. Jag har väl mer attackerat korgen tidigare och nu skjuter jag mer treor och har en annan typ av roll. Men jag är jättenöjd med säsongen. Jag tycker att vi som lag gjort en helt okej säsong med materialet och förutsättningar. Det är väl blandade känslor, men överlag bra.
Varför har du fått en annan roll?
– Jag har haft en övervägande scoringroll i 08. Nu hittar jag mer hittat spel utifrån än att attackera korgen. Man har blivit lite äldre och lite tröttare och orkar inte på samma sätt attackera korgen. Sedan tycker jag att jag skjuter mycket bättre nu.
Varför har det gått så bra för dig den här säsongen?
– Anledningen att jag tagit ett steg tillbaka från basketen och inte har det som heltidssyssla längre. Jag jobbar heltid och kombinerar det med basket. Det gör att man flyttar fokus till något annat och inte bara leva basket. Man får utlopp för sin ambition och jag har blivit mer avslappnad. Framför allt har det gjort att jag hittat motivationen för basketen. Jag var skadad och kom tillbaka och förra säsongen hade vi en grekisk coach (Aris Likogiannis) som inte var så inspirerande att spela för. Nu är det roligt att spela basket.
Om man följde honom från sidan verkade han ganska aggressiva, vad var det som inte gjorde honom inspirerande att spela för?
– Ja, han skrek och gapade och jag tycker inte att han hade någon human filosofi om hur man behandlar människor, det fattade han inte. Han kunde mycket basket och det tog oss till slutspel, men man beter sig inte som han betedde sig. Det var flera incidenter, han var för fysisk mot spelare och för verbal.
För fysisk, vad hände?
– Det var någon incident där han var nära att putta på spelare och som coach tycker jag inte att man ska röra en spelare, så gör man inte. Då har jag ändå haft tuffa coacher tidigare.
Hur mycket märks det i laget att han är borta?
– Det märks tydligt. Många unga spelare har fått steppa fram och visa att de är duktiga, förra året skulle det aldrig hända.
– Vi hade sex importer och bra svensk material också ändå åkte vi ut i kvarten, visserligen mot Södertälje som vann allt, men det talar ändå sitt tydliga språk för att gruppen inte fungerande. Vi var sjua i fjol, i år är vi sexa med mindre spelarbudget, mindre importer och färre namnkunniga svenska spelare så något bra har kommit med att vi bytt coach.
Nu möter ni Norrköping i kvartsfinal, vad tror du om era chanser?
– Det kommer att bli riktigt tufft. Vi har inte slagit dem i år och jag vet inte om jag har vunnit någon gång mot Norrköping i en kvartsfinalserie. Jag skulle inte säga att det är omöjligt, men det är tuffa förutsättningar. Jag tror ändå att de kan matcha oss ganska bra, de är inte lika djupa som tidigare år och ett tufft schema med många matcher.
Du spelade en säsong i Grekland och det var ganska turbulent va?
– Varenda gång någon är i Grekland är det turbulent. Det spelar ingen roll om det är affärsresa, eller om man spelar basket eller är på semester. Det var en speciell säsong, fram till jul var det frid och fröjd. Men sedan gjorde sig den ekonomiska krisen påmind. Det var problem att få ut pengar, de sa att det skulle komma, men ett par månader nära in på tradig deadline visade det sig att jag inte skulle få några pengar. Jag ville ha mina pengar och sedan lämna klubben och det blev en ganska tuff situation. Jag satte hårt mot hårt och stämde dem i princip och då blev det massa turer. De gjorde allt för att jag skulle bryta kontraktet så att stämningen skulle bli ogiltigt. De sa att de tyckte att jag var överviktigt så jag fick gå upp sex på morgonen för att åka upp till stadion och så skulle jag springa där. Jag kom dit på utsatt tid men den var stängd. Det satt någon i en bil och väntade för att se om jag skulle komma och jag stod där och väntade i en timme. Så började den lilla fajten mellan oss, sedan eskalerade det och de stängde av internet och ström. Jag bodde i en strömlös lägenhet i fyra och en halv vecka. Det är svårt att göra något konstruktivt på kvällar.
Hur löste sig allt?
– Det löste sig inte. Enda anledningen att jag var kvar var att allt skulle bli klart juridiskt. Runt påsk gick det till domstol, men det är fortfarande under prövning. Första domstolen bedömde att jag var i fel domstol och jag blev förflyttad till en annan i en stad i närheten och där kan man skjuta upp det i oändlig tid. Så det pågår fortfarande. Jag räknar inte med att se de här pengarna.
Hur mycket handlade det om?
– 200 000 till en början och sedan 10 procent per år och det är gått 5-6 år. Men nu har jag skjutit det väldigt långt bakom mig. Det var en grym erfarenhet att ta med sig, det har lärt mig mycket. Självklart hade jag helst fått pengarna, men när man ändå har det rätt bra ställt är det ett roligt äventyr i efterhand.
Du spelade inte under tiden?
– Nej, jag gick till träningen och då kastade coachen ut mig. Men det hade han ingen rätt att göra så jag sa att han fick hämta presidenten. Efter tio minuter kom presidenten och då kastade han ut mig. Jag satte mig utanför hallen och läste min bok och försökte kolla på träningen ifall det skulle komma på någon. De hade svängdörrar till hallen och stod och försökte få igen dem och så fort han lyckats sparkade jag upp dem igen. Vi hade vår lilla fajt och höll på så i två timmar. De hävdade även att det var något fel på bilen jag hade från klubben och ville ha tillbaka den, men jag vägrade att ge bilnycklarna. En dag kom jag till parkeringen och då stod inte bilen där. Jag tänkte: ”har de snott bilen?”, men de hade bara snott nycklarna som jag hade i väskan. Det var mycket sånt där.
Du funderade aldrig på att ge upp?
– Nej, det är lite så som jag är. Jag gillar inte att ge upp. Speciellt inte när man blir behandlad orättvist. Om de bara hade sagt från början att de inte hade haft några pengar. Men när jag spelat och de vägrade att betala så. Kostar det mig lite energi då gör jag hellre det än att bara lägga mig platt.
Hur ser du på resten av din karriär?
– Jag har ganska aktivt förberett på att avrunda den. Jag kände efter säsongen i Grekland att det inte är värt det att leva som man gör och harva runt i andra ligor och bunkra upp för att klara sommaren. Det var inte det jag ville göra. Jag kände att jag ville spela i Sverige så jag började plugga och nu har jag fixat det civila. Nu spelar jag bara för att det är kul, inte för ekonomin. Jag får utvärdera efter varje säsong och se om jag fortfarande tycker att det är kul. Just nu tänker jag att jag spela några år till. Men om det blir att jag fortästter på samma nivå nästa år vet jag inte. Jag jobbar som IT-konsult på connecta och det är minst lika kul som basketen. Det har alltid varit en rädsla, att inte hitta något som är lika kul. Men det här triggar alla de här sakerna som basketen. Det är väldigt likt basketen förutom alla svordomar i omklädningsrummet.
Pahlmblad sa att jag skulle fråga dig om flugan…
– Jag vet inte vad han snackar om.
Inte?
– Jag har inga kommentarer på den. Jag kan ge en övergripande filosofisk mening och säga att det är ett koncept som Martin har tagit efter och lyckats med väldigt bra. Sedan får folk får spekulera.
Har det något med basket att göra?
– Nej, det skulle jag inte säga. Om Martin vill berätta om flugan om han vill. Det är inte riktigt rumsrent…
Kan du berätta något som folk inte vet om dig?
– Nej, jag är lite tråkig faktiskt. Det är inte så mycket som jag har. Något som folk kanske inte vet är att jag var scout. Det är inget jag är riktigt stolt över men jag bodde i Husby och hade hört att man fick knivkort, jag trodde att det betydde att man fick ha kniv på stan och jag ville vara med av den anledningen. Jag var lite felinformerad…
Har du tagit med dig något därifrån?
– Nej, det skulle jag inte säga. Jag var helt fel där. Det enda jag fick med mig är den blå skjortan. Jag var verkligen fel ute och ingen naturkille då.
Vem i ligan skulle du ta med dig till en öde ö och varför?
– Då skulle jag ta med min bästa polare Micke Lindqvist för att vi har samma humor och han är en sådan som kan sitta tyst utan att det blir jobbigt. Men samtidigt kan vi prata också och så tycker jag att han är rolig.
Vem skulle du inte ta med dig?
– Oj, den är svår. Pahlmblad skulle jag inte vilja ha med när man verkligen behöver honom. Han kan vara lite bortblåst, eller han lyssnar inte och zoonar ut ganska enkelt och det skulle vara ganska irriterande om man försöker berätta något.
Vem är ligans största trashtalker?
– Det är inte så mycket trashtalk längre, ingen som är speciellt bra på det i alla fall. Någon som var sämst är i alla fall Ken Brown som försvann från Jämtland. Han försökte vara ball och häftig, men inte på ett skönt sett. Johan Åkesson kan ha lite sköna gliringar så han skulle jag nog säga är den bästa. Men det är ganska snällt. De unga väldigt snälla, jag skulle vilja se att de blir lite kaxiga. De är mest tysta och jobbar på.
Vad önskar du dig mest av allt just nu?
– Just nu är jag faktiskt jäkligt nöjd överlag. Basketrelaterat att vi hittar någon nyckel för att fungera och att vi gör en bra kvartsfinal. Att trots motsättningar och motgångar visa att vi kan göra bra ifrån oss och avsluta säsongen bra.
Vem ska jag intervjua nästa vecka och varför?
– Jag tycker att Micke Lindqvist är jävligt spännande typ. Han har haft en helt annan karriär. Vi har alltid varit rivaler och ändå inte. Han har en väldigt spännande kontrast till mig, är tvåbarnsfarsa och lever verkligen basketlivet och brinner för det. Han har varit utomlands och jag tycker att det är en bra kille som ungdomar borde ha som förebild.
Vad ska jag fråga honom?
– Han är lite om en spelnörd, fråga hur många timmar Skyrim. Tror han har något helt sjukt, säkert 1000 timmar.

Tidigare fredagsintervjuer:

Södertälje Kings Martin Pahlmblad. 
LF Baskets Johan Åkesson. 
Jämtlands Egal Saleman. 
Uppsala Baskets Axel Nordström.
Nässjös Alexander Lindqvist.
Nässjös Karim Wazzi.
Borås Baskets Mattias Göransson.
Södertälje Kings Toni Bizaca.
Norrköping Dolphins Adnan Chuk.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB