Deltidspappan

Att vara ensamstående förälder är inte lätt. Men det går. Ibland blir det till och med riktigt bra.

Startsida / Inlägg

”Köpa blöjor igen?”

av Johnny

Trots att det var längesen nu, har jag aldrig vant mig vid eller tyckt att det känns normalt att lämna mitt barn och sen inte ses på en vecka. Det är inte så det ska vara.

När min dotter var mindre hände det ganska ofta att jag satt en stund i bilen utanför dagis på måndagsmorgnarna, ”bytardagarna”, och grät en stund innan jag åkte vidare till skola eller jobb. Ofta var det trötthet som gjorde mig extra känslig, men det fanns andra saker som gjorde det värre.

Det värsta jag visste var att lämna henne för en vecka och det inte hade varit bra den där sista dagen. Och det händer ju ganska ofta att morgonstök med trötta barn blir lätt kaotiska, kläder som ska på, inte ska på, saker som ska med och…ja du fattar. Det är lätt hänt att rösten höjs, saker sägs, paniken skriker en i örat i takt med att klockan tickar på.

Då är det inte kul att säga hej då, och vänta en hel vecka med att ställa saker och ting till rätta. Inte kul alls.

En sak som däremot är rätt bra med att ha delad vårdnad är att man kan hitta på något kul, läs gå på krogen, ibland om man vill. Visst kan man det i en familjesituation också, men det är ändå ganska annorlunda. Att vakna och vara dagen efterseg med småbarn hemma är inte alltid mysigt, eller hur?

Idag är jag lite så. Dagen efterseg alltså. Det händer ganska sällan nuförtiden men ibland är det kul. Att gå ut alltså.

Eftersom jag varit singel ganska länge händer det att jag pratar med en tjej då och då. Och det är otroligt hur ofta det kommer upp som en av de första frågorna: ”Vill du ha fler barn?”

Det kan vara lite svårt att svara på efter fem minuter…

Jag förstår att det är skillnad för kvinnor, och jag skulle aldrig vilja beröva någon glädjen av att bli förälder. Men jag tror inte det går att tänka så.

Det är ungefär så jag brukar svara. Att om jag träffar någon jag älskar och vill leva mitt liv med, så vill jag säkert det.

Något jag däremot är riktigt säker på, är att jag aldrig mer vill gå igenom en separation med barn. Ett bra sätt att undvika det är att få chansen att lära känna den man skaffar barn ihop med, innan man går vidare. Det ger inga garantier, jag vet, men oddsen ökar drastiskt.

Mer kan man nog inte begära.

 • Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén, Joel Holmgren, Aleksandra Wojcik & Vilma Stockvall
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB