Deltidspappan

Att vara ensamstående förälder är inte lätt. Men det går. Ibland blir det till och med riktigt bra.

Startsida / Inlägg

Samhällsansvar

av Johnny

Jag blir så matt när jag ser på Debatt.

”Föräldraansvar” hit och ”föräldraansvar” dit. I dagens samhälle där unga våldtar, misshandlar och till och med dödar, gapas det efter föräldraansvar som lösningen.

Från en av alla som jobbar med dessa ungdomar kan jag bara säga: Lycka till! I de flesta fall finns inga föräldrar att be om att ta ökat ansvar för hur deras barn mår. Hade det gjort det, hade inte dessa unga förövare funnits, åtminstone inte i den utsträckning som nu.

Jag har ringt föräldrar när deras minderåriga barn har gjort något som behöver blanda in Polisen, och bett dem komma och ta hand om sina barn. Ett av svaren var:”Va fan ringer du mig nu för, klockan är för fan tolv på en lördag. Stick och brinn!” Tror ni att det är någon större ide’ att be den pappan att ta ökat ansvar för sitt barn? Tror någon han bryr sig?

Det finns så många som har det så. För dem är enda räddningen personalen på till exempel skolor och fritidsgårdar. Finns det någon sådan personal idag? Ja, men alldeles för få. Varför? Det finns inga pengar säger politikerna. Bullshit, säger jag. Pengarna finns, men de läggs på annat. Resultatet ser vi varje dag i tidningar och teve.

Det går inte heller att bortse från politikernas ansvar i hur integrationen gått till. Hur det skapats förorter där ungdomar med invandrarbakgrund tidigt matas med framtidsutsikter utan hopp. Där föräldrar tidigt hamnar i bidragsberoende och barnen ser sina föräldrar förvandlas från stolta, självförsörjande människor till inaktiva och bittra individer berövade på sin självkänsla och självförtroende. Där insikten att utan ett svenskklingande efternamn blir övertagandet av en servicebutik den största chansen till ett liv på egna premisser. Platser där frustrationen växer sig större för varje andetag.

Att ropa på ökat föräldraansvar är ett bra sätt att avleda uppmärksamheten från dem som bär ansvaret. Fråga istället hur många fritidsgårdar det finns kvar i ditt område. Fråga var alla fritidsledare och kuratorer på skolorna är.

Fråga också om man anser att besparingarna har varit värt priset vi nu får betala.

  • Tjänstgörande redaktörer: Lina Thorén, Joakim Ottosson och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB