Deltidspappan

Att vara ensamstående förälder är inte lätt. Men det går. Ibland blir det till och med riktigt bra.

Startsida / Inlägg

Peace.

av Johnny

Det närmar sig slutet för ännu ett år. Jag skulle vilja passa på att skicka en tanke till alla föräldrar där deras barn av någon anledning hamnat snett, utanför den ordinarie vägen.

Det är lätt att döma, peka finger och tycka att det beror på det dåliga föräldraskapet.

Min erfarenhet säger att det inte är så enkelt.

Även om det i många fall beror på trassliga hemförhållanden, finns det ungdomar som tar sig fram med egen kraft och blir både lyckliga och väl fungerande individer, mot alla odds, med förutsättningar svårare än vad man kan föreställa sig.

Men för många går det fel. Väldigt fel. För många föräldrar består verkligheten av att oroligt vänta på nästa samtal, antingen från Polisen, eller med instruktioner om var han eller hon ska hämtas.

Det behöver heller inte vara fel eller problem från början. En stor, traumatisk upplevelse kan förändra allt, en skilsmässa kan till exempel vara katalysatorn som startar en eld som inte vill sluta brinna.

Och oavsett hur mycket skuld som läggs på föräldrarna, tror jag att vi alltid gör så gott vi kan, med de kunskaper och förutsättningar vi har. Bara i undantagsfall tror jag att föräldrar med vilje vill, och gör sina barn illa. Och i majoriteten av de fallen tror jag det finns någon form av sjukdom eller psykisk störning i botten.

Jag vill också skicka en tanke till alla barn och ungdomar som hade oturen att komma till världen och vara just en av dem som växer upp med det där undantaget. Jag hoppas ni finner styrka och hopp via/genom någon/något annat som hjälper er att hålla er på fötter. Många av er kommer bli en inspiration för andra, när ni är vuxna och kan hjälpa andra i liknande situationer. Jag hoppas tiden ska gå fort tills ni slipper ur ert fängelse.

Det är tunga prognoser inför nyårsfirandet om man tillhör skaran i vårt land som inte har ett eget hem. Att vara hemlös i tio minusgrader är en verklighet som inte går att föreställa sig. Det borde inte ens kunna vara en verklighet i en tid där så många har det så ekonomiskt bra. Att behöva dra runt med sina tillhörigheter i en väska är bara en obetald räkning, en betalningsanmärkning borta. Om man inte har ett väl fungerande socialt nätverk omkring sig. För vet du, alla har faktiskt inte det.

Peace.

 

  • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB