Startsida / Inlägg

Var kör Carlos Sainz i F1 2025?

av Anna Andersson

Inför F1 i Budapest  väntar Formel 1 på Carlos Sainz. Var kör han i F1 2025? Han är den stora pusselbiten – och har ännu inte tagit något beslut.

Var kör Carlos Sainz i F1 2025?
Var kör Carlos Sainz i F1 2025? (AP-TT)

I flera månader har Carlos Sainz vetat att han inte kommer att stanna hos Ferrari till nästa säsong av Formel 1. Han vet att han behöver en ny styrning till F1 2025 och har varit tydlig med att han för förhandlingar med olika stall.

Det har ryktats om att han är nära ett nytt kontrakt med Williams, ett team som investerat stora pengar i ny personal och förstärkt sitt tekniska team med flera namnkunniga förare.

Det har också pratats om att Audi är intresserade av att ha honom intill Nico Hülkenberg från och med nästa säsong och för ett par veckor sedan återkom Flavio Briatore till F1 och Alpine. Då pratades det om att han sockrat ett erbjudande till Carlos Sainz.

Men ändå är det tyst. Var kör Carlos Sainz i F1 2025? Varför tvekar han?

Var kör Carlos Sainz i F1 2025?

Han har troligen goda grunder till att göra det, för stall som Alpine, Williams och Audi är inga mästarteam. Det är inga stall som lär köra om segrar de kommande säsongerna. Det gör dem till mindre attraktiva alternativ eftersom det numera finns stall som kan vinna som har platser lediga.

Mercedes blir av med Lewis Hamilton till Ferrari. De har ännu inte bekräftat någon förare intill George Russell. Under inledningen av året ville Mercedes vänta med att bekräfta en förare, och Toto Wolff var också tydlig med att han kan vänta.

– Vi kan vänta till november, men så länge tror jag inte att Carlos kan vänta, säger han till österrikiska ORF.

Stallet har testat Kimi Antonelli, 17 år och förare i Formel 2 i bakfickan. Antonelli tog sin första seger i mästerskapet när han vann sprinten i Storbritannien senast – men hans stall Prema har haft stora problem. Det är ett stall som alltid brukar vara en garanti för segrar.

Men inte i år.

– Det var så viktigt. Formel 2 är väldigt tufft i år och  man kan se att han och Oliver Bearman har stora problem med bilen. Han är inte alls nöjd med sin prestation och med farten i racen, säger Mercedes stallchef Toto Wolff.

F1 2025
Kör Sergio Perez för Red Bull i höst? (AP-TT)

Lämnar Sergio Perez Red Bull?

Och när Antonelli inte levererar på topp kan det mycket möjligt vara så att Mercedes ser sig om efter en annan erfaren förare – och då vill Sainz inte riskera att sitta fast i ett stall som inte kan vinna race. Därför väntar han också.

Ett annat alternativ är Red Bull. Visserligen har stallet två förare, Max Verstappen med kontrakt till och med 2028 och Sergio Perez med kontrakt till och med 2026.

Men Mercedes, som nu vunnit två av de tre senaste loppen, flirtar hårt med världsmästaren Verstappen. Även om han inte lär byta arbetsgivare så är stämningen fortfarande lätt stressad mellan pappa Jos Verstappen och teamchef Christian Horner och om Verstappen förlorar övertaget i VM kan det givetvis påverka hans situation.

När det gäller Sergio Perez kan Red Bulls tålamod ta slut när som helst. F1-experten Jenson Button förstår inte vad stallet väntar på. 

Checo Perez har varit helt under isen sedan han skrev på sitt senaste kontrakt. Han är 137 poäng efter Verstappen, som har samma material. De senaste sex loppen har han tagit färre poäng än Nico Hülkenberg som kör en Haas. Han sägs också ha en klausul i kontraktet som gör att Red Bull kan sparka honom.

Om den avgrundsdjupa formsvackan håller i sig över F1 i Ungern och F1 på Spa-Francorchamps finns det en risk att han inte sitter i en Red Bull när säsongen startar om i Nederländerna i slutet av augusti.

Det skulle också kunna erbjuda en möjlighet för Carlos Sainz, som gjorde sin F1-debut i Red Bulls systerteam AlphaTauri.

Just nu står alltså F1 och väntar på Carlos Sainz – får vi något svar till F1 i Budapest? Vad tror ni?

Här ser du kontraktsläget och kan läsa mer om Silly Season i F1:

F1 i Budapest – veckans tider:

Fredag, 19.07.2024

Träning 1: 13:30

Träning 2: 17:00

Lördag, 20.07.2024

Träning 3 12:30

Kval till F1 i Budapest: 16:00

Söndag, 21.07.2024

Ungern GP i Formel 1: 15:00

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB