Startsida / Inlägg

Arrivederci Roma?

av Kristina Kappelin

Bella,

hemma igen efter Lampedusa, där en av de sista saker jag såg var en match på fotbollsplanen bredvid båtkyrkogården, där gamla gistna skrov påminner om helvetesresorna över Medelhavet. Stämningen på Lampedusa är helt unik.Det känns verkligen som att befinna sig på Europas sydligaste utpost, en klippa i havet, vindpinat, isolerat, utsatt. Men människorna är fantastiska. En gång var de kandidater till Nobels fredspris för sina insatser för flyktingarna. Jag backar dem. De är 6 300 personer och deras solidaritet och hjälpsamhet är beundransvärda.

Tittade så mycket jag kunde på matcherna medan jag väntade på flyget till Rom på flygplatsen i Palermo och smällde i mig ytterligare en gigantisk cannolo. Jag kan bara inte motstå dem! Visste du förresten att planet till Lampedusa ägs av italienska posten? Ett litet gulvitt propellerplan som kommer lastat med tidningar och brev och journalister!

Hoppas ni hade en fin födelsedagsfest i dag. I Rom var det snarare begravningsstämning. En god vän som åkte till Verona för att se matchen menar att spelet nu är fullständigt slut. Nio poäng skiljer Roma och Juventus, som i princip redan har vunnit ligan. Det var längesedan Serie A verkade vara avgjord i februari och det säger en hel del om hur det står till i italiensk fotboll. Du vet kanske att Parma håller på att konka? Det är ett jätteproblem för hela ligan om en klubb tvingas lämna turneringen. Deras match i dag mot Udinese fick ställas in, eftersom Parma inte har ett nickel, bokstavligt talat. Otroligt och sorgligt. Parma är en fin klubb.

En ödesvecka ligger framför oss. Juventus spelar mot Borussia Dortmunt i Champions League på tisdag, som enda italienska lag som är kvar i turneringen. Nästa måndag tar Gladiatorerna emot den Gamla Damen på Olympiastadion och kan, i bästa fall, reducera Juventus försprång till 6 poäng. Då blir det lite spänning kvar i toppen. Låt oss säga att Juventus förlorar mot tyskarna och kommer trötta och demoraliserade till Rom. Då kan vi svepa en Caffè Borghetti och våga hoppas igen. Men jag tar inte ut något i förskott.

Fint att Milan vann mot Cesena, så Inzaghi får stanna. Det sägs att Berlusconi vill ersätta honom med Montella från och med nästa säsong. Jag gillar Montella. Han är bra att prata med och lika god i seger som förlust. En klok man och en duktig tränare.

Och så har det blivit jättesent igen…Jag säger som påven:

Godnatt och sov gott

På hemresa

jag

cCannoli, jag blir hungrig bara jag ser dem

Hamnen i Lampedusa, mörka, låga moln

h
  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB