Startsida / Inlägg

Om blonda buskar, yttrandefrihet, fotboll och Saviano

av Kristina Kappelin

Carissima,

nej vi låtsas inte. Detta är en ärlig blogg. Dock får jag erkänna lite självcensur som handlar om att jag har befunnit mig i en så annorlunda medievärld så länge. Jag kan bara vara personlig till en viss gräns. Allt vill man inte dela med sig av och jag ställer mig också frågan vad den som läser faktiskt är intresserad av att veta.

Vad gäller yttrandefrihet, är jag naturligtvis fullständigt övertygad om att den är en självklar del av ett demokratiskt och öppet samhälle. Men jag tycker att den måste utövas med respekt för alla och med ansvar. Eftertanke är klokt, innan man vräker ur sig sina mest primitiva känslor eller skriver med tarmarna i stället för handen. Den som inte har något att säga, gör gott i att hålla käften.

Roberto Saviano gjorde en enorm insats när han skrev Gomorra. Dessförinnan hade ingen i bokform kartlagt Camorran, den farliga maffiaorganisationen i och omkring Neapel. Han skriver om bossarna med för och efternamn. Han beskriver brottsplatserna, människorna som kämpar mot, en församlingspräst som blev mördad för att ha vägrade begrava en maffiaboss. Han är en mycket modig man. Jag har träffat Roberto flera gånger. Han har tjänat massor med pengar på sina böcker, men hans liv är förstört. Han kan inte ta ett steg utan sina livvakter. Camorran har försökt tysta honom, apropå yttrandefrihet. Men de har inte lyckats.

Jag tycker bilderna på dina gamla Fib och Se är så roliga. Det är härligt att tjejerna ser så fria ut. Den tidens pinuppor var lyckligt befriade från det där trånsjuka, plutande, passiva uttrycket som är så vanligt nu. Inte fotoshoppade, inte perfekta, men livsbejakande, inte objekt utan subjekt.

På föredraget i dag fick jag en del fotbollsfrågor. Det är kul att se att så många är intresserade och hänger med. Jag får ibland för mig att bara engelsk och spansk fotboll existerar i Sverige (och lite fransk och tysk, av förklarliga skäl). Men det är med il calcio som med allting annat i Italien. det lyser med en egen strålkraft som emellanåt är något svagare, men som ändå fascinerar. Sist lite fotbollsnyheter : i åttondelsfinalen i min nya favoritturnering Europa League möts Fiorentina och Roma. Napoli får ge sig i kast med Dynamo Moskva, Inter med Wolfsburg och Torino med Zenit. Att ha fem lag kvar så här långt i turneringen är rekord. Det skålar vi på, eller vad säger du?

Var inte ledsen.

Un’abbraccio forte forte

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB