Startsida / Inlägg

ska vi ”sala” ihop till Milan?

av Kristina Kappelin

Carissima Jenny,

Du anar inte hur kallt det är i Rom! Soligt, men med en isande nordanvind som känns mer svensk än italiensk. Jag tycker synd om alla nordbor som har kommit hit på semester i hopp om lite vårväder. Till påsk brukar det vara varmt. Men inte i år.

Juventus är nu i final i Coppa Italia och i kväll avgörs om det blir Lazio eller Napoli som får göra upp med la vecchia Signora. Hon har blivit skrämmande bra och självsäker. Allt är möjligt, med eller utan sådana grund(s)pelare som Pirlo och Tevez. Fiorentina vann den första matchen med 2-1 på Juventus Stadion och var enormt taggat. Men i viola föll ihop som ett korthus så fort matchen började och skådespelet slutade 3-0 till Juve. Ännu en gång såg de ut som ett lag som kom från ett annat lands liga. Otäckt men sant. Det finns dem som talar om tripleta, men Champions League är ju trots allt en helt annan historia.

I går skrev jag min krönika om hur sorgligt det vore, om både Inter och Milan slutar i asiatisk ägo. Moratti sålde ju redan för något år sedan till indonesiern Thohir, medan Berlusconi lär förhandla med en känd thailändsk affärsman, Mr Bee, och en kinesisk, Mr Lee. Det låter som en film, dålig om du frågar mig.

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/kronikorer/kristinakappelin/

Nåväl, i morse skrev la Stampa att Moratti vill köpa tillbaka Inter. Moratti dementerar nu på eftermiddagen, men ingen rök utan eld. I love it! Det är som om han hade hört min klagosång. Jag tror nämligen att de flesta av de italienska klubbarna är så starkt förankrade lokalt, att ingenting fungerar när de gamla italienska ägarfamiljerna säljer. Milans supportrar föreslår Berlusconi att låta dem köpa små poster i klubben. Är du med, bella? Ska vi vara med och sala ihop till Milan?

Men Roma då? Där går det faktiskt hyfsat med den amerikanske ägaren, fondmiljardären James Pallotta. Men låt mig börja med att påpeka att en man med ett sådant efternamn har italienska rötter. Banden mellan Italien och USA är enormt starka, eftersom miljoner och åter miljoner italienare emigrerade till Amerika. En amerikansk ägare uppfattas med andra ord inte som lika främmande som en asiatisk. Sedan handlar det naturligtvis också om hur mycket en utländsk ägare vill ändra i klubbkulturen, den som på gott och ont ”gör” hela klubben.

Apropå det har jag valt att inte skriva om den stora grejen i Roma under helgen, några osmakliga banderoller där den döde Napolisupportern Ciro Espositos mamma anklagas för att vilja tjäna pengar på sonens död genom att uppträda i medierna och skriva en bok.

Här har en liten grupp ultràs roat sig på bekostnad av en ensam kvinna som förlorat sin son i ett rått överfall vid stadion inför en match. Alla som har ett hjärta i bröstet förstår vad en sådan förlust innebär. Att hon har valt att framträda för att fördöma våldet på arenorna och att öppet visa sin sorg, är hennes sak. Det måste man respektera.

Nu har hela Curva Sud blivit avstängd i en spelomgång, på grund av att fåtal banditers dåliga smak och bristande omdöme. Det blir klubben och de vanliga supportrarna som får betala notan. I Italien är de dåliga nyheterna så dominerande, att jag till slut inte orkar ta in sådant som bara är imbecillt och som i onödan förgiftar vanliga människors vardag. Det är orsaken till att jag hittills inte har skrivit en rad om detta, men jag kände att jag kanske borde förklara mig.

Nog om detta. Du ska ut på resa. Sköt om dig och njut av det galna men underbara jobb vi har. Kan inte låta bli att visa ett foto från i morse på en nunna som skyndar över piazzan framför presidentpalatset. Som från en annan tid, men sådant är Rom.

nunna

Stor kram till dig

Kristina

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB