Startsida / Inlägg

Roms två påvar

av Kristina Kappelin

Jenniferuccia,

livet har inte varit snällt mot oss på sistone. Det tar ett tag innan det värsta har sjunkit in. Sedan kommer en dag när man vaknar och börjar känna igen sitt gamla jag och konstaterar att det ser fint ut där ute, trots allt.

Det här är i många avseenden en sådan dag. Jag har haft en ganska otrolig vecka. I måndags träffade jag påve Franciskus på nära håll för andra gången. Han är en mycket ovanlig och klok man. Jag tog honom i hand, jag sade några ord till honom, han log och gick vidare.

Det blev ingen selfie denna gång, så du får tro mig på mitt ord. Men du kan ju för skoj skull spana in soldaten från Schweizergardet, ett kompani som har försvarat påvarna sedan 1500-talet. Dräkten är den som Michelangelo ritade!

påven

Tillfället var ett historiskt möte mellan påven och 7000 romer från hela världen, Sydamerika, Indien, Europa. Långt ifrån alla var katoliker. Romerna tar ofta den dominerande religionen i landet dit de kommer.

Påvens inbjudan var en symbolhandling. En av världens främsta ledare öppnar dörren och hjärtat för ett diskriminerat och förnedrat folk. Många svenskar avskyr allt vad religion och präster heter och ännu värre om det handlar om den katolska kyrkan och påven. Men ingen annan statschef har någonsin brytt sig om att med en sådan gest visa att romerna har samma rätt till respekt och solidaritet som alla andra. Det rådde en fantastisk stämning därinne i den jättelika salen. Och det gör själen väldigt gott att få vara med om något som enbart är positivt.

Påve Franciskus kallas Francesco här. Rom har ju ytterligare en påve med samma namn, men som dock leder en helt annan kyrka. I går blickade han ut över sitt lilla hov som uppförde sig mer än väl på Olympiastadion. Jag antar att han sparar sig för de kommande toppmatcherna, Inter först och sedan derbyt den 8 november.

Udinese hade under alla omständigheter inte en chans mot Roma i går, bland annat tack vare en nytänd Maicon. Mötet slutade 3-1 till gladiatorerna, som nu leder ligan med 23 poäng. Det är trångt i toppen, för Fiorentina, Napoli och Inter har samtliga 21 poäng. Men känslan att vara först i klassen är fantastisk. Vi är värda det, allihop. Av vidskeplighet säger jag ingenting mer, det får vara så länge det varar. Men just nu är det vi som är Kungar av Serie A och det är helt sagolikt.

Inte bara det. Södern tar ut sin hämnd efter alla år i marginalen. Bara Inter håller jämna steg med i terroni, som syditalienarna elakt brukar kallas av dem i norr. Atalanta, Milan, Torino, Sampdoria, Juventus, ligger alla och skvalpar i bakvattnet. Vi flyter däremot ovanpå, i dubbel bemärkelse.

Totti gör förresten TV-reklam nu och driver i vanlig ordning med sig själv. Det är väldigt roligt och väldigt charmigt. När jag tittar på gammal-TV känns det som när man var liten och gick på bio och absolut inte ville missa reklamen.

totti

Det är sol igen i Rom efter ett fruktansvärt oväder i natt. Må väl och ta hand om dig!

Kristina

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB