Blomkålsmos

av Maria

Kom hem sent efter jobbet för att möta min disk som har stått där sen förra måndagen. Ett ord…USCH. Jag borde ha diskat innan jag stack till jobbet men jag tänkte att jag gör det sen. Idag har jag förstått hur försiktig man ska vara med att säga ”sen”. Life is too short… Nu är lägenheten ren, jag är nyduschad och min säng är ockuperad. Ska försöka läsa några sidor i mina skolböcker innan jag somnar. Yes, du hörde rätt. Jag har hoppat på en kurs sådär spontant.

Middagen blev ett nytt recept på blomkålslimos och lite sallad till. Ingen big meal men mycket uppskattat av min mage.

 

Blomkålsmos: 

1 blomkålshuvud 

riven ost

matgrädde 

kryddor

 

Gör så här: 

Bärja med att koka blokmålen och när det mjuknat stäng av värmen och häll sedan ut allt vatten. Tillsätt allt annat och mosa, blanda, mosa och blanda. Walla klart! 
 
 

Massa kärlek 

Mandelmjöl

av Maria

Förra veckan tipsade er att köpa Fiber husk och jag tar för givet att ni gjorde det också…

Den här veckan vill jag varmt rekommendera er om mandelmjöl. Mandelmjöl är perfekt för all sorts av bakning, vi pratar om allt från macarons till två-minuters bröd. Kortfattat kan du göra mycket med mandelmjöl. 

Du hittar det i flesta mataffärer men framförallt i ICA-butikerna. Priserna varier beroende på märket men Risentas är billigast och ligger lite över 30 kr. 

 

 

Frulle

av Maria
Jag vet att en del inte tycker om bröd som innehåller ägg. Men jag själv älskar den smaken och brukar lite då och då göra just det här brödet.
Du behöver:
1 ägg
1 dl mandelmjöl
lite salt
lite smält smör
Gör så här:
Vispa ägget i en ljupskål, tillsätt mandelmjölet, saltet och smöret. Blanda! Ställ den i micron i ca 1,5-2 minuter. Ät!

Sitter kvar

av Maria
Sitter fortfarande kvar på Vurma och jobbar. Har nästan gjort klart allt jag behövde göra idag och ska snart bege mig hem till mina föräldrar för söndagsmiddag. 
 
 
Taggar Vurma

Veckans plats

av Maria

 

Med den charmiga inredningen, gammeldags fåtöljer och mängder av tavlor, kände jag mig plötsligt någonstans i Marocko. Men fönsterna avslöjar svenskasnön och Skånegatan mitt på Söder. Precis vart lilla guldkornet ligger. Det serveras matiga sallader och saftiga mackor, med franskt surdegsbröd som grund. Sötsakerna ser ut att vara tagna från Leilas kokböcker och när den trevliga personalen berättar att allt är hembakat, kan man bara inte låta bli att ta fram plånboken och köpa lite av varje. Vänner jag pratar om cafét Gildas Rum, som jag klart anser vara veckans plats.

 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 

Våga variera

av Maria

Ni är säkert ute och röjer eller kanke bara umgås med era nära och kära, vad kul. Själv sitter jag vid mitt köksbord och jobbar med min ”grej”. Tro det eller ej har jag frivilligt gett mig själv en Deadline. Lite disciplin måste jag ha annars blir det ingen resultat. Men självklart har även jag tagit mig tiden att lyxa till den kalla fredag, det med ett nytt middagsrecept. Köttfärsbiffar i pepprig sås blev det.

 

Du behöver (för 8 styckna):

500 g köttfärs

2 pressade vitlöksklyftor

3 msk chilisås

2 dl crème fraiche

salt och peppar

1 tsk soja

lite timjan

½ vatten

 

Gör så här:

Blanda köttfärs med vitlöken, chilisås och salt. Forma färsen till åtta bitar och stek i smör i ca 3 minuter på varje sida, ta upp biffarna. Rör ner crème fraichen, peppar, soja, vatten och timjan. Låt såsen koka och lägg sedan tillbaka biffarna. Fortsätt koka i några minuter. Servera med sötpotatis eller blomkåls mos. 

 

Är det något jag gillar så är det att utveckla de gamla tråkiga recepten. Efter att ha gång på gång lagat vanliga biffar, var det äntligen dags att göra något nytt. Chilisåsen och vitlöken blandat med den peppriga såsen ger biffarna en fantastisk kryddig smak utan att det överdrivs. Perfekt för allas smaklökar! 

Foto

av Maria

Som jag nämnt vi ett tidigare tillfälle har jag börjat lära mig mer om fotografering. Jag vill självklart att mina matbilder ska vara lockande och att det ska vara roligare för er att läsa. Jag känner dock att jag lärt mig själv så mycket jag kan och känner nu att jag skulle behöva hjälp av någon som är grym med systemkameror, som skulle kunna hjälpa mig att bli nästan ett proffs. Är du intresserad? Eller känner du någon som är det? Hör gärna av dig till mig! 

 

 

Veckans vara

av Maria

Jag kom precis hem från gymmet, i och med att jag kört mest styrka den här veckan valde jag därför att enbart köra kondition idag. Har svettats som bara den och ska snart hoppa in i duschen. Men innan jag gör det ville jag ge er ett tips på en vara som jag tycker att ni ska ha i skafferiet. Nämligen Fiber husk.

 

Tack vare fiber husk har jag den här bloggen, för den dagen jag blev presenterad för varan var den dagen jag upptäckte att det alltid går att laga en nyttigare variant av allt som innehåller mjöl. Framförallt pannkakor. Fiber husk är också perfekt för er som är har känsliga magar som jag.

 

Nu kan du köpa Fuber husk i nästan alla mataffärer för ca 40 kr, och står bland alla glutenfria varor. I och med att det krävs enbart en liten mängd i alla recept så räcker det gott och väl. Jag har haft min i snart ett år och paketet är fortfarande halvfullt, trots att jag använder det ofta i min matlagning.  Kortfattat är det prisvärt.

 

Sesså, köp nu!  

 

 

Nyttga scones

av Maria

Vilken mysig brunch jag och mamma har haft. Vi har pratat om allt från min barndom till vår Spanienresa. Vi har också bestämt att jag ska lära mamma att göra macarons utbyte mot att hon lär mig gör hennes berömda bröd. Nu sitter vi i soffan och kollar på Ellensshow, vi ska nog snart ge oss ut på en vinterpromenad. Men innan jag sätter på mig mina mängder av vinterkläder tänkte jag slänga upp receptet på de nyttiga sconesen. 

 

Du behöver: 

4 dl kokosmjöl

0,5 tesked fiberhusk

250 g kesela

2 dl fil

4 tsk bakpulver

1 tsk salt

 

Gör så här:  

Blanda talla torrt och sen blanda in resten. Sätt på ugnen på 250 grader. Gör fyra klumpar och gör kryss på de. Sätt i ugnen och grädda i ca 10 min.

 

Båda mamma och jag tyckte det här receptet var riktigt bra och gott. Kul att det faktiskt finns ett bättre alternativ till vanliga scones. Jag kommer prova på det här receptet flera gånger men nästa gång kommer jag att tillsätta blåbär i degen, blir nog riktigt gott. Hoppas ni gillar det! 

 

 

Kategorier Bröd
Sida 171 av 175