Startsida / Inlägg

Ensam kväll

av Alex Schulman

Sitter vid datorn i vardagsrummet. Amanda är borta, det är mest tråkigt och förfärligt och jag saknar henne, men det finns fördelar med den här ensamtillvaron. Jag har badat tre gånger under kvällen. Jag överdriver inte. Tre gånger. Under kvällen har jag legat i badet sammanlagt 2,5 timmar. Tog med den stationära telefonen och ringde lite samtal till människor jag inte talat med på länge. Efter en stund tystnad i andra ändan när jag skvalpat med ett lår eller så och så frågan: ”Ligger du i badet?”

Då svarar jag i regel ”nej” och frågar häpet: ”Vad fick dig att tro det?” Jag skäms för mitt badande, nämligen.

Det är alltid så när jag är ensam. Vissa super för att bli kvitt sin ångest. Jag badar. Mina fingrar räfflar sig, om jag drar fingertopparna mot valfri yta så lossnar huden. Hela jag stramar, som om allt i min kropp har krympt utom benen. Jag känner mig förångad, jag har blivit ett med vattnet.

När jag steg upp ur badet tredje gången kände jag mig rent genomskinlig.

Jag borde känna välbehag av att sitta här och svalna, men jag vill bara tillbaka. Jag har nu sagt att jag inte ska bada ännu en gång och om jag finner mig själv ligga där om en halvtimme så kommer jag att fyllas av själväckel av det slag man bara känner när man sagt till sig själv att man inte ska ta en virrepinne till och så sitter man plötsligt där med pinne i hand och känner skam inför det faktum att man faktiskt inte har någon karaktär.

Jag brottas med stort och smått här där jag sitter. Mest smått. Imorgon ska jag vara med i Petra Medes talkshow, Fast det är inte Petra Medes talkshow, det är ju ”Petra Medes” talkshow. Hon spelar en karaktär. Hon ställer en allvarlig, känslofylld fråga till sin gäst och precis när han börjat leverera svaret kan det hända att hon speglar sig i en fickspegel. Frågan är hur man ska agera mot den karaktären? Varje gång jag träffar Petra Mede blir jag uppfylld av hennes kvickhet och briljans. Jag har inte träffat ”Petra Mede”. Hon verkar inte lika lätt.

Nej, hörrni, dags att ta ett bad och sen är det bums bus bas i säng.

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB