Startsida / Inlägg

Har du haft en tuff träningsmåndag? – tänk om

av thomasskoglund

Ja, vissa måndagar är milt uttryckt tuffare än de andra. Men även om dina hantlar plötsligt upplevdes som gigantiska stenblock, eller joggingturen kändes som en ogenomtänkt smekmånad i helvetet så finns det träningsentusiaster som haft det värre. Jag lovar.
Här nedan kan du skumma igenom förhållandena deltagarna som utför världens tuffaste Ultramarathon ställs inför. Och vips – plötsligt känns veckostartens ”halvhjärtade” spinningpass som en rätt härlig stund.

 

 

 

Känner du att du tillhör skaran människor som haft en tuff träningsstart på veckan? Pusta ut. Deltagarna i Yukon artic ultra har det värre,
Känner du att du tillhör skaran människor som haft en tuff träningsstart på veckan? Pusta ut. Deltagarna i Yukon artic ultra har det värre,

 

 

 

För vissa människor existerar inte ordet ”lagom”. Tufft skall alltid förvandlas till tuffare, långt till längre och småjobbigt till något som mer liknar psykologisk krigsföring. Låter detta bekant? Dessa känslolägen är nämligen mer regel än undantag för deltagarna i Ultramarathonet ”Yukon Arctic Ulta”.

Så nästa gång du känner för att klaga över din halvdana träningsmåndag. Tänk om, och erbjud istället din hjärna några nya referensramar från nedanstående lopp.

 

Yukon Arctic Ultra

 

 

Klart en känner sig löpsugen då en ser så här härliga terrängbilder.
Klart en känner sig löpsugen då en ser så här härliga terrängbilder.

 

 

Plats: Kanadas djupaste vildmark
Distans: 69,2 mil

I ett av världens mest svårframkomliga, ödsligaste, kallaste och mest avlägsna vildmarksområden tävlar deltagarna genom att springa 69,2 mil med full packning bestående av mat och utrustning i en släde efter sig.
För dig som älskar utmanande äventyr, och besitter en släng av dödsönskan, är därför ”Yukon Arctic Ultra” loppet med stort L. Banans fullständiga, och skoningslösa, distans lyder 430 miles (69,2 mil) och arrangeras endast varannat år.

Kravbilderna för loppet kan inte beskrivas som någonting annat än extrema. Detta dels på grund av banans enorma distans – men också för att deltagarna tvingas kämpa i temperaturer som stundvis kan sträcka sig ned till 40 minusgrader.
Tack vare loppets och omständigheternas krävande prestationskrav är hallucinationer närmast ofrånkomliga. Här fylls erfarenhetsexemplen snabbt från tidigare deltagare som berättar om träd som plötsligt förvandlats till hotfulla rovdjur.

Loppet ställer extremt höga krav på löparnas taktiska upplägg och förmåga att disponera sina krafter. Eftersom loppet inte är uppdelat i etapper utan pågår i ett sträck, så måste deltagarna själva hitta en bra balans mellan vila och löpning.
Rekordet är 7 dygn, 17 tim. och 2 min.

 

Hörde jag en gemensam ansökan inför nästkommande lopp?

Bästa styrkekramar/pt-thomas

 • Tjänstgörande redaktörer: Ellinor Brenning, Elin Wieslander, Frida Westergård och Rebecka Rakell
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB