Startsida / Inlägg

”Mitt sockersöta barn”

av thomasskoglund

Hur skulle du må om du åt som ditt barn?

 

Thomas Skoglund lever som ett barn under en vecka. Bilder till minidokumentären. "Mitt Sockersöta Barn" Foto: Jimmy Wixtröm
Thomas Skoglund lever som ett barn under en vecka. Bilder till minidokumentären. ”Mitt Sockersöta Barn”
Foto: Jimmy Wixtröm

 

 

Idag översvämmas vi av forskningsrapporter, läkarutlåtanden och spaltmetrar fyllda med pekpinnar gällande socker. Trots detta kvarstår huvudproblemet – Svenska barns dagliga energiintag består av 22 % socker.
Siffror som tydligt visar att forskningsstatistiken inte får oss att ändra barnens kostbeteenden.

Under de senaste åtta veckorna har därför jag och min kollega Jimmy Wixtröm arbetat med att skapa vår första dokumentärfilm. Resultatet publicerades igår.

 

Se ”Mitt sockersöta barn” här

 

Thomas Skoglund lever som ett barn under en vecka.
Jag lever som ett barn under en vecka. Total skämsfaktor!

 

 

För vad krävs egentligen för att vi ska inse problematiken? 

Vi ville testa ett nytt grepp kring allt prat om socker och använda visualisering istället för långrandiga faktablad. Därför testade jag att leva likt en genomsnittlig svensk femåring under en vecka för att konkretisera precis hur mycket socker vi ger våra barn.

 

grafik1

 

För att experimentet och resultatet skulle bli så adekvat som möjligt krävdes dock en kost- och energimässig uppskalning. Här tog vi hjälp av Livsmedelsverket, sockerexperten Ann Fernholm och en rad dietister och kom fram till att jag, med mina 179 cm och 80 kg, behöver äta allt en femåring äter multiplicerat med 2,5. Kort och gott – en glass för ett barn innebar 2,5 glassar för mig. Gott tänker du? Titta och se svarar jag.

 

Barn
Barnkalas gånger 2,5 kanske låter som en dröm. Sanningen är dock lite annorlunda.

 

Gå in på Aftonbladet PLUS och se denna 20 minuter långa dokumentärfilm. Jag utlovar allt från kraftiga humörsvängningar, 20 % förhöjda blodfetter, omfattande orkeslöshet och en rejäl dos av visuella väckarklockor!
Det här var helt klart bland det roligaste projekten jag arbetat med, men också tveklöst en av de jobbigaste veckorna i mitt liv.

 

 

”Mitt sockersöta barn”

 

 

Under gårdagen gästade jag och sockerexperten Ann Fernholm gästade TV4's Nyhetsmorgon för att prata om dokumentären.
Under gårdagen gästade jag och sockerexperten Ann Fernholm gästade TV4’s Nyhetsmorgon för att prata om dokumentären.

 

 

Två ödmjuka och stolta dokumentärskapare i sminket strax innan sändning.
Två ödmjuka och stolta dokumentärskapare i sminket strax innan sändning.
 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB