Variera ditt proteinintag för optimerade träningsresultat
avAtt vi ”träningsnördar” är i behov av proteinrik mat för maximerade resultat är ingen nyhet. Men har du verkligen stenkoll på vart i matvaruaffärsdjungeln du ska leta?
Här listas 10 proteinrika livsmedel som underlättar din kostplanering!
Hur mycket protein behöver jag?
Om du styrketränar för ökad muskeltillväxt behöver du generellt beräknat tillföra din kropp dubbelt så mycket protein som en stillasittande och inaktiv person. Ett enkelt, och bra fungerande, riktvärde för dig som är aktiv är därför att konsumera cirka 2 gram protein per kilo av din kroppsvikt.
En aktiv person vägandes 80 kg bör alltså, enligt ovanstående princip, varje dag tillskansa sig 160 gram protein.
Med liknande räkneexempel blir det snabbt tydligt att våra muskelbyggande kroppar skriker efter relativt höga proteinmängderna – så pass höga att vi ofta misslyckas med att fylla kvoten och därmed ges sämre resultatmässig utdelning från våra svettiga styrkepass.
Läs av den anledningen nedanstående livsmedelslista och få ny inspiration till hur du kan variera ditt dagliga proteinintag, på så sätt effektiviserar du inte bara dina träningsresultat – utan glädjer även dina smaklökar.
✓ Kyckling – proteinrik och fettsnål fågel vars filéer innehåller ca 22 g protein.
✓ Ägg – en av jordklotets bästa proteinkällor. Ett ägg innehåller cirka 12 % protein vilket innebär att ett normalstort ägg bidrar med 7 gram protein.
Bortsett från proteinmängden är ägg dessutom fullproppade med lättupptagliga och nyttiga aminosyror som knuffar dina träningsresultat i helt rätt riktning.
✓ Nötkött – innehåller ca 19 g protein och kan maträttsmässigt och enkelt varieras i all oändlighet.
✓ Kvarg – Sveriges nya favoritmellanmål innehåller ca 13 gram protein och fungerar toppen tillsammans med färska bär.
✓ Tonfisk – superfisken som är packad med nyttigheter och innehåller hela 20 gram protein.
✓ Vetegroddar – Många associerar enbart kött med höga proteinhalter, men ack så fel. Dessa groddar bidrar med hela 28 gram protein och fungerar ypperligt till mängder av olika matalternativ.
✓ Sojabönor – vegotungviktaren som erbjuder hela 34 gram protein och fungerar ypperligt i matiga sallader.
✓ Keso – originalet som hängt kvar i alla år och bara fortsätter att leverera. Med sina 12 gram protein fungerar den toppen som alltifrån smörgåspålägg till upplyftande yoghurtblandning.
✓ Solrosfrön – perfekta om du önskar göra din egna, mer proteinrika, müsli med sina 23 gram protein.