Startsida / Inlägg

Ska vi ta och snacka lite om CrossFit?

av thomasskoglund

Den vibrerande Crossfit-trenden växer så det knakar!
I samband med de ”efterlängtade” lanseringarna av 2017’s kvalpass inför världstävlingen Reebok Crossfit Games lyfter, pressar, springer, ror och frustar halva träningsvärlden ikapp för att prestera på absolut toppnivå.
Men med pass som ibland kan liknas mer vid din värsta mardröm än en härlig motionsstund måste ändå frågan, 
som bor inom många av oss, våga lyftas fram.

Är fenomenet en modefluga? eller har vi äntligen funnit elixiret som krävs för att nå drömfysiken?

Här nedan listar vi sex aspekter som talar för- och emot träningstrenden!

 

3,2,1 - GO!
3,2,1 – GO?

 

 

 

Fördelar

 

+ Variationen

CrossFit bygger på ett grundtänk där dess utövare skall ges en så bred fysisk plattform som möjligt. Med ständigt varierade pass innehållandes bla. gymnastiska moment, övningar från styrkelyftens värld och kroppsviktsbaserade utmaningar måste du kort och koncist vara ”bra” – men på allt, och lite till, samtidigt.
Passen varieras med repetitioner och tidtagning, något som skapar betydligt bättre effektivitet då kroppen aldrig hinner vänja sig vid standardiserade upplägg.
Förutom de fysiskt positiva aspekterna skapar de oändliga möjligheterna inom träningsformens upplägg såväl en nytänd träningsglädje som tävlingsdjävul hos dess utövare. Något som definitivt kommer få dig att prestera utanför dina slentrianmässigt invanda träningsmönster!

 

Den variationsrikedom som kommer genom att träna CrossFit kommer boosta såväl dina fysiska resultat som motivationsnivåer.
Den variationsrikedom som kommer via CrossFit boostar såväl dina fysiska resultat som motivationsnivåer.

 

 

+ Utmaningen

För alla människor som besitter någon form av tävlingsnerv kommer CrossFit garanterat få dem att flytta de redan befintliga gränserna framåt.
Passen är tufft utformade, och i takt med att din fysik vässas höjs också ribban med ständigt växande svårighetsgrader. Att stagnera inom CrossFit blir kort och gott kroppens motsvarighet till att somna under ett Formel-1 race.
Till och med idrottsformens huvudsponsor har skapat en marknadsföringskampanj som lyder ”Be more human” – Något som talar sitt tydliga språk gällande att CrossFit ständigt utmanar och utvecklar dig till en ”bättre” version av dig själv.

 

 

+ Samhörigheten

Få saker i livet svetsar samman människor på samma sätt som blodsmak i munnen, magnesium över halva kroppen och svett sprutandes från pannan.
Oavsett vad du egentligen tycker om CrossFit är det omöjligt att hacka ner på hur de marknadsfört och spridit dess evangelium. Ett skönt gäng i en ruff ”box” som lyfter tunga saker, springer och skrattar – allt i en enda stor peppande röra.
Självklart finns det rötägg som kör en-mans-race, men i CrossFits egna bibel är det tydligt att du alltid ska pusha och heja fram dina kompisar till nya rekord. En regel som fungerar häpnadsväckande bra, och därför någonting fler träningsformer bör karbonkopiera.

 

 

Kolla! Vi har svinmysigt...vem kan tro att vi fem minuter innan bilden togs utförde orimligt många frivändningar, chins och armhävningar?!
Kolla! Vi har svinmysigt…vem kan tro att Nassim, jag och Elin fem minuter innan bilden togs utförde orimligt många frivändningar, chins och armhävningar?

 

 

Nackdelar

 

– Standardiseringen

Inom många träningsformer som utförs i grupp blir du lätt ”en i mängden”. Detta då programupplägget ska fungera för samtliga deltagare, och du för enkelt kan smyga in i hörnet om någonting känns lite för jobbigt.
CrossFit blir en mer opersonlig träningsform då passen inte utformas efter dig och dina svaga länkar, målbilder och tidigare skador. Här måste allt målas med större penseldrag, vilket skapar högre krav på utövarna, som själva får agera såväl gas som broms (obs. detta vid gruppass, ej enskilt utförda med pt-tränare)
Summa summarum, kör CrossFit – men berika även din träningsvecka med pass fokuserade på sakerna du behöver stabilisera, prioritera eller reparera. För hur mycket du än älskar känslan av stenhårda pass så kommer de, med stor sannolikhet, inte räcka som varken rehabilitering eller balansering av din kropps muskulärt svagare länkar.

 

 

Fortsätt gärna med dina stenhårda CrossFit-pass, men glöm inte bort de sakerna just du önskar prioritera mellan varven.
Fortsätt gärna med dina stenhårda CrossFit-pass, men glöm inte bort de sakerna just du önskar prioritera mellan varven.

 

 

– Minskad spetskompetens

Jag inser att följande rubrik går i klinch med den tidigare hyllningen av träningsformens rika variationsmöjligheter. Men jag ska försöka förklara min tes så enkelt som möjligt.
CrossFit kan jämföras med att att du ställer in stereons samtliga ljudreglage i ”mittenläget”. Ni vet, läget där all musik låter ”helt okej” – men ingen låt som spelas egentligen blir optimal.
Om vi överför samma tankebanor till fysisk aktivitet blir innebörden att du exempelvis aldrig kan bli ”den bäste” långdistanslöparen – samtidigt som du också är kapabel att frivända 150 kg.
Den mångfald som CrossFit besitter är alltså enormt effektiv för att göra dig till en bättre och mer mångsidig atlet. Men samma mångfald bleker också bort dina spetskompetenser.
Det finns helt enkelt inte utrymme nog för att bli den snabbaste löparen, starkaste bänkpressaren och smidigaste gymnasten på en och samma gång.
Hårt, men sant.

 

 

Snyggt knäböj kompis - nu har du bara 5 km löpning kvar!
Snyggt knäböj kompis – nu har du bara 5 km löpning kvar!

 

 

– Skaderisken

Ja, kontaktytorna CrossFit och skador är ett söndertjatat ämne, jag vet. Men trots detta kan jag inte inte nämna något om fallgroparna då jag listar träningsformens olika baksidor. Men absolut, om du är en meriterad styrkelyftare, inbitet fitnessfreak, driven konditionsutövare på elitnivå eller olympisk gymnastmedaljör..Nej, då har du nog inte så mycket att oroa dig för gällande de olika skaderiskerna. Om du däremot faller in under samlingsnamnet ”människa” bör du nog läsa vidare.

Träningsformen innefattar många komplext uppbyggda- och tekniskt krävande moment. Moment som tar lång tid att bana in och kräver stora mängder träning.
Att i ett för tidigt stadie börja lyfta tyngre belastningar än vad kroppen egentligen är redo för, samtidigt som du bedriver en jakt mot klockans sekundvisare, kan lätt skapa situationer där du plötsligt gapar efter för mycket.

Det är dock inte CrossFit som träningsform som utgör riskerna här, utan vi som dess vikt- och resultathungriga utövare. Var noga med att följa instruktörernas teknikgenomgångarna, börja med enklare vikter som passar dig och lämna egot hemma för bästa möjliga utväxling.

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB