Sju anledningar till att köpa begagnat till barnen

Bloggen Retromania har flyttat till www.retromania.se, häng med dit vetja!

 

Jag har nästan alltid bara köpt begagnade kläder både till mig själv och mina barn. För mig har det aldrig varit något konstigt med det, snarare tvärtom. Men det händer ibland att jag får frågan varför. Då brukar jag svara ”varför inte”? För jag ser faktiskt bara fördelar med det. Men visst kan jag vara mer konkret än så.
Här är de främsta anledningarna till varför jag tycker att man ska handla begagnat till sina barn:
1. Det är billigare. Nog finns det roligare saker att göra för pengarna är att köpa kläder. Det tycker jag i alla fall. Ett par tröjor och byxor i månaden blir lätt några hundralappar, som på ett år blir till några tusenlappar och vips så hade du visst bränt pengar som istället kunde ha använts till en extra semestervecka eller mysig upplevelse tillsammans.
2. Du slipper kemikalier. Den absolut främsta orsaken till att jag köper begagnat är för att jag vill slippa kemikalierna. Ju fler gånger ett plagg tvättats och ju längre det fått vädrats desto mindre kemikalier finns det kvar i det. Det om något borde övertyga varenda föräldrar att köpa begagnat.
3. Du får rätt storlek på en gång. Många kläder krymper några procent vid första tvätten och torktumlingen, men köper du begagnat betyder det att krympningen redan är avklarad. What you se is what you get liksom.
4. Du spar på vår jord. Om du köper begagnat spar du på råvaror, energi och resurser som annars skulle gått åt för att tillverka något nytt år dig.
5. Du får en unik stil. En annan mycket viktig aspekt är att du lär ditt barn att värna om sin unicitet. Med begagnade kläder slipper du vara slav under trender. Du har mycket enklare att vara kreativ och skapa din egen stil, och med det växer din självkänsla.
6. Du ökar statusen. Genom att välja begagnat före nytt hjälps vi åt att öka acceptansen och statusen för att handla i andra hand. Det betyder att fler kommer våga välja det och med tiden kommer efterfrågan på nya kläder att minska.
7. Du kan välja kläder med längre livslängd. Med begagnatpriser har du råd att välja de kläder som håller riktigt bra kvalitet. Det gör att plagget kan gå vidare till någon annan även sedan du är klar med det. Det är bra både för din plånbok och Moder jord.

Helsingfors loppis

Fler blogginlägg från Retromania

Senaste artiklarna från Härligt Hemma